Kirjastokin juhlii Suomea

Merkkivuoden itsenäisyyspäivä virittää yhtä jos toista ohjelmaa. Myös lukuisat kirjastot ottavat osaa, Leija ja Kurun kirjasto niiden mukana.
Etkot kirjastossa ym.
Outi Kytömäki (vas.) ja Eija Mäkinen emännöivät itsenäisyyspäivän etkoja Leijassa. Samalla on oiva hetki juhlistaa 19. marraskuuta 15 vuotta täyttänyttä Leijaa. Osuva esiintyjäkin on: laulamaan tulee Leijan suunnitellut ja nyttemmin musiikin saralle astunut Tero Harjunniemi.

Itsenäisyyspäivän aattona iltapäiväviideltä Leija-kirjasto menee perusroolissaan kiinni. Mutta ovet jäävät auki. On juhlan aika.

Leijassa kun otetaan esimakua itsenäisyyspäivään, vietetään valtakunnallista Etkot kirjastossa -tapahtumaa.

Suomen kirjastoseuran ideoima tapahtuma levittyy lukuisiin Suomen kirjastoihin kannustaen viettämään juhlavuoden yhdessä-teeman mukaisesti yhteistä hetkeä. Kirjastojen koko kansan palvelulaitoksen periaatteiden hengessä tapahtuma toimii myös virallisten Linnan juhlien esijuhlana, johon kaiken kansan sopii saapua.

Virkaa toimittava kirjastotoimenjohtaja Outi Kytömäki ja juhlia järjestellyt informaatikko Eija Mäkinen lupaavat vapaamuotoista tunnelmaa ilman pukukoodeja.

– Ei mitään pönötystä. Tämä on tällainen kansanjuhla, Mäkinen sanoo.

Musiikkia ja muuta

Leijaan kajahtaa suomalaista musiikkia. Kuullaan juhlavia klassisia säveliä, kevyttä poppia ja perinteikästä kanteleen sointia.

–Musiikki juhlistaa ja yhdistää, Mäkinen selittää, ja kollega ynnää sävelten tempaavan mukaansa.

Lisäksi päätetään juhlavuoden lukuhaaste arpomalla ja jakamalla palkinnot, hörpätään kahvit, nähdään valokuvanäyttely, saadaan vieraaksi myöhemmin aloittava uusi kirjastotoimenjohtaja ja seurustellaan vapaasti.

Samainen tapahtuma polkaistaan myös Kurussa, jossa tarkastellaan suomalaisen elämää runoin ja sävelin.

Kosolti juhlintaa

Etkot ovat vain yksi Suomi 100 -juhlallisuuksista Ylöjärvellä. Ohjelmaa on ja on ollut jos jonkinlaista niin suurelle yleisölle kuin vaikkapa koulujen ja päiväkotien omalle väelle.

Lisäksi Ylöjärvellä kunnioitetaan merkkivuotta juhlallisin elein. Esimerkiksi kaupunki liputtaa aattoillasta alkaen läpi yön itsenäisyyspäivän iltaan asti kaupungintalolla sinivalkoisiksi valaistuissa lipputangoissa. Kurussa lionsclubilaiset valaisevat keskustaa juhlailtana jätkänkynttilöin.

Syystäkin juhlia

Laaja ohjelmisto niin Ylöjärvellä kuin koko Suomessa on kirjastokaksikon mielestä perusteltu.

– Kyllähän ohjelman määrän ymmärtää, koska on tällainen merkkivuosi, jota ei ole usein, Kytömäki tuumaa.

– Olisihan se nyt tylsää, jos juhlavuosi vain ohitettaisiin olankohautuksella, Mäkinen komppaa.

Hän myös ynnää, että lukuisat kansalaisten itsensäkin järjestämät tempaukset kielivät ihmisten haluavan osallistua merkkivuoteen. Tapahtumien kirjo takaa, että jokaiselle tarjoutuu jotakin.

Juhlapäivään kaksikko halajaa iloa.

– Toivoisin, että kaikki olisivat juhlamielellä ja olisivat iloisia ja tyytyväisiä kaikesta tästä hyvästä, mitä meillä on, että tyytyväisyys peittoaisi tyytymättömyyden, Kytömäki hymyää.

Comments are closed.