Digikortilla äitiyteen

Ylöjärvi sai jälleen uuden digipalvelun. Nyt äitiyskortin raskaustiedot kulkevat mukana sähköisesti.
Sähköinen äitiyskortti

Jatkossa raskauteen liittyviä tietoja ei enää raapustella käsin pahvikorttiin, vaan ne kirjataan nettipalveluun.

Pieni pahvikortti aukeaa taitoksistaan ja paljastaa liudan sarakkeita, rivejä, ruutuja, diagrammeja. Tällaiseen äitiyskorttiin on ollut tapana kynäillä odottavan äidin tietoja.

Nyt pahvikortti jää historiaan. Uudet odottajat ovat syksystä asti kirjanneet tietonsa sähköiseen äitiyskorttiin. Pahvikorttia voi tosin yhä käyttää, jos odottajalla on esimerkiksi tekninen este tai hän on jo ennen syksyä ehtinyt ottaa pahvikortin käyttöön.

Seurantaa ja tiedonvälitystä

Äitiyskortti on äidin mukana kulkeva kortti, joka kantaa raskauteen liittyviä tietoja. Niiden avulla niin neuvolan kuin äidin on kätevää seurata raskautta ja sen jälkivaiheita.

Korttiin pannaan ylös muun muassa äidin mittoja, ehkäisy-, kuukautis- ja lääkitystietoja, laskettu aika, ultraääni-, verikoe- ja sikiöseulontatietoja sekä muistiinpanoja synnytyksestä ja jälkitarkastuksista.

– Ei sitä jälkikäteen muista kuukautiskiertojaan tai synnytyksen kestoa. Tiedot on kerätty yksiin kirjoihin ja kansiin, Ylöjärven neuvolan osastonhoitaja Maritta Ruoranen sanoo.

Kortti  myös välittää tietoja vaikkapa sairaalaan tai äitiyspoliklinikalle, jos tiedot eivät ole sinne etukäteen välittyneet. Samoin se tuo tietoa taas neuvolaan päin. Seuraavissa raskauksissakin voidaan palata edellisraskauksien tietoihin.

Parannus, kunhan saadaan sujumaan

Digitaalisena äitiyskortti välittää tiedot suoraan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin synnytyssairaalaan ja äitiyspoliklinikalle, jatkossa kenties muihinkin piirin yksiköihin.

Etuna on sekin, ettei kortti ole altis hukkumiselle. Äiti voi missä tahansa avata kortin vaikka mobiililaitteella.

Digiversiossa myös kyselyt ja muut esitiedot tallettuvat samaan järjestelmään. Niinpä kaikki tiedot ja kortti ovat samassa paketissa, kun aiemmin niitä oli erillisillä kaavakkeilla.

Kaikki äidit eivät ole kuitenkaan täytelleet tietojaan e-korttiin kyllin aktiivisesti, ja tuoreessa järjestelmässä on yhä teknisiä kysymysmerkkejä, eivätkä sen tiedot välity vielä kaikkiin sähköisiin tietokantoihin. Mikäli palvelu saadaan sujumaan, se säästää henkilökunnan aikaa sekä sujuvoittaa tiedonkulkua.

– Jos kaikki saadaan pelaamaan yhteen, uskon, että uudistus on hyvä. Tämä on nyt tällainen esivaihe.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?