Tanssineitoset MM-humuun

Joukko ylöjärveläisiä kymmenvuotiaita tanssin harrastajia pääsee tanssiryhmiensä mukana ulkomaille asti mittelöimään. Kisaileviin nuoriin valetaan innokasta mutta sopivan maltillista otetta.
tanssi, MM-kisat, nuorten MM-kisat, Dance Actions
MM-kisoissa Maija Lampinen (oik.) hiphoppaa ja jorailee showtanssia. Milla Turusen (vas.), Aliisa Paattimäen ja Ada Maukosen kisasarkaa on showtanssi.

Jännät paikat käsillä. Ja siistit. Ja hienot. Kutkuttavat.

Ylöjärveläinen tyttönelikko osallistuu elämänsä ensimmäistä kertaa MM-kisoihin. Maija Lampisella mittelöinti alkaa jo tänään keskiviikkona hip hopin MM-kisoissa Tanskassa. Siellä hän osallistuu sekä joukkuekilpaan että duokisaan.

MM-humu jatkuu marraskuussa Saksassa, kun Lampinen ja loput kolme täkäläistyttöä ottavat harrastajakavereineen osaa showtanssin joukkuekilpaan.

– Tämä on siistiä, koska monilla ei ole mahdollisuutta tällaiseen, Lampinen suitsutti kisojen alla, hämmästellen kavereidensa kanssa maailman mittaluokkaa.

Kaloja ja tyttöilyä

Lampinen kuvaa poppoidensa hip hop -koreografioita vauhdikkaiksi.

– Ne ovat voimakkaita mutta tyttömäisiä. Niistä huokuu tyttöenergia, kaikkia kolmea osin ylöjärveläisväritteistä kisaryhmää luotsaava Dance Actions -tanssikoulun opettaja Kerttu Peiponenkin luonnehtii.

Hip hop -seteissä ei ole tarinaa. Genren kisoille tyypillisesti niissä ei ole edes itse valittua musiikkia, vaan tahdit selviävät vasta mittelössä. Kisaan lähtevässä showtanssissa tarina sen sijaan on. Se uiskentelee kalamaisessa maailmassa.

– On kalaparvi, ja loppuvaiheessa tanssia ilmestyy kiukkuinen monni, Peiponen kertoo soljuvasta ja vaihtelevarytmisestä tanssista.

Tanssien osuvuudesta on jo saatu makua. Ne ovat muun muassa yltäneet erilaisissa Suomen tason mittelöissä viiden kärkiin.

– Tanssijoilla ja meillä koreografeilla on palo tehdä tätä juttua. Teemme suurella sydämellä ja treenaamme ahkerasti. Teemme aina täysillä loppuun asti, luotsi arvioi onnistumisten syitä ja ynnää listalle myös tyttöjen vahvan ilmaisun.

MM-mittelöistä porukalla ei ole sijoitustavoitteita. Kisapäivien vedot ja fiilikset sekä muiden taso ratkaisevat. Tytöt tekevät oman parhaansa.

– Tavoite on, että jää hyvä fiilis, Lampinen kiteyttää.

Kisojen makuun

Kisatytöt ovat vasta 10–11-vuotiaita. Jo sen ikäisetkin ovat tanssiporukan mielestä kelpoja kisaamaan.

Halutaan näet antaa kilpailua halajaville mahdollisuus päästä kisojen makuun: harjoitella vähin erin eikä liian vakavalla otteella kisaamista sekä saada kokemuksia ja elämyksiä.

– Etukäteen puhumme kisoista. Muistutamme esimerkiksi, että kaikki sijoitukset otetaan vastaan, ettei pidä olla liikoja odotuksia, Peiponen kertoo kisailuun valmistamisesta.

Hän kehuukin ylöjärveläisnelikon kisavalmiuden, niin henkisen kantin kuin tanssitaitojen, kehittyneen muutamassa vuodessa esiintymisten myötä paljon. Ja tämä paistaa kyllä tyttöjen asenteesta. Kun ennen kisoja kysyi, millä mielellä he olivat kisoihin lähdössä, vastaus kuului kuin yhdestä suusta:

– Iloisella!

Comments are closed.