Huippulahjakas Ryhdin naisedustus tähtää korkealle

”Kaikki pelit lähdetään voittamaan”

Naisten lentopallon Kakkossarja avattiin viikonloppuna Nurmossa, jossa Ryhdin naisten edustusjoukkue sai vastaansa Nurmon Jymyn. Hankalista lähtökohdista huolimatta ylöjärveläistiimi kaatoi vastustajan lukemin 1-3 (25-19,22-25, 20-25, 26-28).

Ryhdin naisten edustusjoukkue on huomattu niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Alkusyksystä joukkueen passarit osallistuivat Italiassa Manu Benelli Volley Academyn leiriin, jonne pelaajia kutsutaan näytön perusteella.
– Lähdin Italiaan oppiakseni kaiken. Leiriläisten kanssa pelatessa oli tehtävä kaikkensa, jotta pärjäisi. Se kertoo kovasta tasosta, Italian leirille osallistunut Veera Nikkilä (kesk.) kertoo.

Ryhdin naisten tämän kauden ensimmäinen ottelu ei alkanut aivan suunnitelmien mukaan. Joukkue lähti pelireissulle erinäisistä syistä vain kahdeksan pelaajan voimin, mikä tarkoitti sitä, että ottelusta oli selviydyttävä yhdellä vaihtopelaajalla.

Ensimmäinen erä starttasi Ryhdin osalta hapuilevasti ja joukkue teki yli kymmenen hyökkäysvirhettä. Virheet koituivat erässä ylöjärveläisjoukkueen tappioksi.

Toisessa erässä roolit vaihtuivat, kun Ryhdin passarit Ilona Matilainen ja Veera Nikkilä pääsivät pyörittämään peliä huomattavasti monipuolisemmin.

Kolmannessa erässä Ryhti jatkoi vahvaa peliään eikä säikähtänyt vierasjoukkueen nousua rinnalle.

Neljännessä erässä Nurmo Jymy rimpuili itsensä irti Ryhdin otteesta ja karkasi selvään johtoon. Tilanteessa 23-18 Ryhti käytti vielä viimeisen aikalisän, joka toi 28-26 erän ja otteluvoiton ylöjärveläistiimille.

– Nuoret urheilijat selviytyivät haasteesta kuitenkin todella hyvin, ongelmat piti ratkoa kentällä ihan itse – vaihtopenkiltä kun ei löytynyt suojaa tai apua. Erityisen iloinen olen Nelli Niemisen suorituksesta. Peli taisi olla ensimmäinen kokonainen naisten sarjan peli hänelle, eikä mimmi ei tehnyt yhtään hyökkäysvirhettä. Pisteitäkin tuli ottelun loppupuolella reilusti, Ryhdin naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Harri Matilainen kehuu.

Oman ikäluokkansa parhaimmistoa

Ryhdin naisten edustusjoukkue ei ole enää harrasteryhmä, sillä joukkue koostuu lahjakkaista ja kovaa treenaavista pelaajista, jotka ovat omassa ikäluokassaan Suomen huippuja. Naisten edustuksen pelaajat ovat pääasiassa vuonna 2002 ja 2001 syntyneitä tyttöjä.

Yhä ammattimaisempaan suuntaan menevä joukkue on laatinut toimintasuunnitelman, jonka tavoitteena on päästä tällä kaudella ensin finaaliin ja myöhemmin myös korkeammalle sarjatasolle. Joukkue lähtee havittelemaan finaalipaikkaa myös b-nuorissa.

Naisen edustusjoukkueen valmentajat Harri Matilainen ja Timo Jäärni ovat vakuuttuneita siitä, että ylöjärveläistiimillä on mahdollisuuksia moneen, niin joukkueena kuin yksilöinäkin.

– Joukkue on niin nuori, että se voi yltää mihin vain. Tavoitteita tukee erityinen valmennus, johon sisältyy pelaajakohtaisesti laadittua fysiikkavalmennusta ja mentaalivalmennusta. Myös seurajohto on havainnut joukkueen potentiaalin, eikä se ole asettanut tavoitteille ylärajaa, valmentajat kertovat.

Vahva joukkue myös henkisesti

Joukkueen kapteenit Salli Joutsenvirta ja Veera Nikkilä ovat tavoitteista samaa mieltä valmentajiensa kanssa. Tytöt kertovat treenaavansa jopa kahdeksan kertaa viikossa.

– Hyvä joukkue pitää motivaatiota yllä. Ja totta kai meillä on kilpailua myös keskenämme. Kaikki pelit lähdemme voittamaan, tytöt sanovat.

Lentopalloharjoittelun lisäksi joukkue tekee pelaajakohtaisesti laadittuja fysiikkaharjoituksia fysiikkavalmentajien Markku Köykän ja Päivi Raittisen laatimilla treeniohjeilla. Harjoituksiin sisältyy niin yleiskunnon ylläpitoa, ala- ja keskivartalon lihaksien vahvistamista sekä pelaajien pelipaikkakohtaisen ominaisuuksien kehittämistä.

– On ollut porrasjuoksua, hyppelyä ja punttisalia. Tytöt ovat tehneet myös liikkuvuusharjoituksia, valmentajat täsmentävät.

Uutena asiana joukkueelle on tullut mentaalivalmennus, jonka tavoitteena on tehdä joukkueesta vahva myös psyykkisesti.

– Kurun leirillä teimme mentaaliharjoituksia, joiden tulokset huomasimme heti pelisaliin siirryttyä. Valmennuksessa on käyty läpi esimerkiksi sitä, miten peleihin valmistaudutaan henkisesti, pelaajat kertaavat.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>