Takamaalaisyhtiö järjestää rallitestejä

Tehtävänä tien löytäminen

Pian käynnistyvä heinäkuu on kiireistä aikaa ylöjärveläiselle Motorsport Solution Finland Oy:lle. Suurimman kiireen firmalle aiheuttaa elokuussa ajettava Neste Ralli, koska autonvalmistajat tahtovat hioa menopelinsä huippulyöntiin ennen isoa koitosta.

Rallitestit mahdollistavat osaltaan optimaalisen valmistautumisen kilpailuihin. (Kuva: Motorsport Solution Finland Oy:n arkisto.)

Reilut neljä vuotta sitten perustettu ylöjärveläisyritys Motorsport Solution Finland Oy valmistautuu vuoden kiireisimpään ajankohtaan. Rallitestejä järjestävälle firmalle erityistä vipinää tuottaa elokuussa Jyväskylässä kisattava perinteikäs Neste Ralli.

– Kesä on meidän sesonkiaikaamme. Neste Ralli tuo autonvalmistajille tarpeen tulla Suomeen kehittämään ja säätämään autojaan, Motorsport Solution Finland Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä Toni Mäkinen kertoo.

Rallitestit antavat autonvalmistajille mahdollisuuden pärjätä markkinoilla.

– Jos autonvalmistajien menopelit menestyvät kilpailuissa, ne nousevat tietenkin suuren yleisön tietoisuuteen.

– Rallikilpailuissa pärjäämiseen vaaditaan puolestaan sitä, että auto on säädetty ajettavan tietyypin ja vallitsevien keliolosuhteiden mukaiseksi. Tähän tarvitaan ralliautojen testausta, Toni Mäkinen havainnollistaa.

Kaksi eri testityyppiä

Rallitestit voidaan jakaa karkeasti kahteen eri luokkaan.

– Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat niin sanotut pre-event -testit eli ennen kilpailuja järjestettävät viritystilaisuudet.

Niissä pyritään valmistautumaan kulloinkin käsillä olevaan mittelöön. Asiakkaat haluavat testata kilpailussa vastaan tulevia tietyyppejä ja hakea sopivia säätöjä autoihinsa.

– Toinen testityyppi liittyy ralliauton yleiseen kehitykseen. Esimerkiksi WRC-autojen tekninen säännöstö muuttui viime vuonna.

– Meille tämä muutos tarkoitti sitä, että testit käynnistyivät jo kesäkuun alussa ja ne jatkuivat aina marraskuuhun saakka, toimitusjohtaja Mäkinen taustoittaa.

Tieosuuksien suuri kirjo

Puutarhakaupunkilaisyrityksen ydintehtävänä on sopivien maastojen löytäminen ralliautojen testaamiseksi. Tähän sarkaan Toni Mäkinen on luonut kattavan tietokannan.

– Olemme keränneet palveluumme noin 60-70 erilaista tieosuutta. Olemme rakentaneet ekstranet-sivuston, jossa meillä on jokaisesta tietyypistä videotallenne kumpaankin ajosuntaan.

– Työmme ydin koostuu siis sopivien tietyyppien etsimisestä, Toni Mäkinen kiteyttää.

Iso osa Motorsport Solution Finland Oy:n työstä tapahtuu Keski-Suomessa.

– Keski-Suomi on ydinaluettamme, koska Suomen MM-ralliosakilpailu eli Neste Ralli ajetaan kyseisellä alueella.

– Meidän täytyy työskennellä siellä, missä kilpailutkin ajetaan, Mäkinen linjaa.

Ralliautojen testaamisessa on myös yhteiskunnan tasolla havaittavia hyötyjä.

– Veronmaksaja hyötyy rallitestauksista esimerkiksi silloin, kun käytämme valtion teitä testiratoinamme. Laki edellyttää, että valtion tie kunnostetaan niin sanotusti meidän piikkiimme.

– Kun tie kunnostetaan ulkopuolisella rahoituksella, silloin veronmaksaja hyötyy, Mäkinen havainnollistaa.

Ylöjärveläisyrityksen luotsi toivoo tulevaisuudelta testaustoiminnan tasaista jatkumista.

Viime viikko toi firmalle mukavia uutisia ainakin kolmen vuoden iloksi eteenpäin.

– Olemme hyvin paljon riippuvaisia rallin MM-sarjan kehityksestä. Meidän kannaltamme viime viikon ilouutinen oli se, että Jyväskylän kaupunki ja AKK Sports on solminut kolmen vuoden jatkokauden.

– Uutinen antoi vakautta siihen, että voimme jatkossakin hyödyntää rallitesteissämme löytämiämme keskisuomalaisia tieosuuksia, Toni Mäkinen iloitsee.

Ylöjärveläisyrittäjä Toni Mäkinen on ollut mukana ralliautoilussa lähes koko ikänsä. Ralliauton rattia hän ei ole kuitenkaan pyörittänyt kilpailumielessä.

– Olen toiminut lajin parissa lähinnä järjestelytehtävissä. Matkan varrella olen tutustunut kuskeihin ja toimihenkilöihin.

– Tämä on mahdollistanut verkoston rakentamisen, joka on edellytys nykyisessä työssäni onnistumiselle, Toni Mäkinen kiteyttää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?