Aikakoneen kyydissä

Jari Hiltusen olohuoneessa nököttää aikakone. Puisia tukiosia, pinta maitolasimaista muovia ja sisällä valot.

Laitetta on väsätty huolellisesti, sillä se on lavastuksen keskipiste ensi viikolla ensi-iltaan tulevassa Aika matka! -näytelmässä. Viljakkalan Nuorisonäyttiksen ohjaaja Hiltunen uskoo, että tulossa on hauska ja ajatuksiakin herättävä esitys.

Jarmo Siltaojan käsikirjoitus kertoo kolmesta iäkkäästä naisesta, jotka sattuman oikusta päätyvät aikakoneen kieputukseen. Tarkoitus on vain käydä terveyskeskuksessa muistitestissä, mutta ovesta erehtyminen johtaa kolmikon matkalle menneeseen.

Aune, Tyyne ja Aino hämmästelevät Tyrannosaurus rexiä, kulkeutuvat Shakespearen aikaan, törmäävät muun muassa Hitleriin ja Staliniin sekä jututtavat Kolumbusta. Näytelmässä kirjoitetaan maailmanhistoriaa hitusen uusiksi. Huumori on oiva keino käsitellä niin historian hirveyksiä kuin muistisairauden vähitellen tiukkenevaa kuristusotetta.

Nuorisonäyttiksessä esiintyy 14 näyttelijän porukka.

– Meillä on hyvä ryhmä. Nuoret ovat osallistuneet aktiivisesti kohtausten ideointiin. Huomaa kyllä, että Putous ja vastaavat ohjelmat vaikuttavat tekemisen tapaan, Hiltunen kertoo.

Nykyään nuoret näyttelijät hakevat omaa ilmaisuaan karikatyyrimäisten hahmojen avulla. Mietitään, miltä tyyppi näyttää ja millaisia maneereja hänellä on. Hassut silmälasit kertovat heti, että hahmo on vähän hulvaton.

– Ennen roolihahmon nahkoihin pyrittiin menemään miettimällä, millainen tämä on ihmisenä, Hiltunen sanoo.

Comments are closed.