Kaukana masentavasta

Hyvä bluesbiisi on hersyvä ja svengaava, ei suinkaan masennuksessa kieriskelevä.
Roots Winter -tapahtuma, pääkirjasto Leija, musiikki, blues, juurimusiikki
Micke & Lefty feat. Chef on trio, jolle myönteisen energian välittäminen on sydämen asia.
(Kuva: Satu Leppänen)

On torstaiaamu. Micke Björklöf herää kotonaan Kauhavalla vähän unenpöpperöisenä mutta tyytyväisenä. Tästä taitaa tulla hyvä päivä. Flunssa tuntuu kaikonneen, ja aamut ovat jo selvästi valosampia kuin edellisellä viikolla. Vielä pääsisi hiihtämäänkin.

Eipä taitaisi tästä pohjalaisesta aamusta saada kovin alakuloista Woke up this morning -aloitusta Björklöfin seuraavaan biisiin. Eikä muusikko sellaista kaipaakaan.

– Usein bluesia kuvaillaan sisäänpäin kääntyneeksi ja masentuneeksi musiikiksi. Sitä muottia me olemme yrittäneet särkeä, koska ei blues sellaista ollut alun perinkään. Se on ollut viihdettä, Micke Björklöf sanoo.

Björklöfin roots-blueskokoonpano Micke & Lefty feat. Chef esiintyy ensi viikolla Ylöjärvellä Roots Winter -tapahtumassa. Ilmaiskonsertissa pääkirjasto Leijan monitoimisalissa soivat juurevat sävelet nyt jo viidennen kerran.

Björklöf soittaa rumpuja, Ville ”Lefty” Leppänen kitaroita ja Miikka ”Chef” Kivimäki kontra- ja sähköbassoa. Trio kehkeytyi aikoinaan toisen kokoonpanon eli Micke Björklöf & Blue Stripin sivujuonteeksi ja alkoi elää omaa elämäänsä. Kaksi kolmasosaa triosta asuu Pohjanmaalla, yksi kolmasosa Vantaalla.

– Soitamme roots-bluesia aika laajalla skaalalla, ja soundimaailma on akustinen. Me kaikki kolme vuorottelemme liidilaulussa, ja paljon on myös kolmeäänistä stemmalaulua. Se ei suomalaisessa bluesissa ole kovin yleistä, mutta bluegrassissa stemmalaulua kuulee enemmän.

Miten paljon juurimusiikissa voi revitellä ja venyttää kaavaa? Björklöfin mielestä kaikki on tekijästä kiinni.

– Me emme ole asettaneet rajoja sille, mitä voimme tehdä. Joskus kolistellaan laitoja, joskus mennään keskikaistaa. Yritämme löytää oman sovituksellisen näkemyksen coverbiiseihinkin.

Kaikki bändiläiset ovat musiikin ammattilaisia. Björklöf ja Leppänen esimerkiksi opettavat musiikkiopistossa parina päivänä viikossa.

– Loput elannosta raavitaan omilta keikoilta kasaan. Suomessa keikkamaailma painottuu koko ajan enemmän viikonloppuihin. Arkikeikkoja on vähemmän, Björklöf kertoo.

Comments are closed.