Valo mullistaa maailman

Luonnonvalo lisääntyy näillä leveysasteilla helmikuun alussa rapiat puoli tuntia viikossa. Vuodenajat vaihtuvat tasaiseen tahtiin maan kiertäessä aurinkoa, eikä ihmisellä ole osaa eikä arpaa tähän elämänpyörään.
Sen sijaan ihmisen keksimällä sähkövalolla aiotaan mullistaa tulevaisuudessa koko nettimaailma. Huippunopeaa valodataa suunnitellaan paraikaa esimerkiksi kotien, koulujen, sairaaloiden ja liikenteen käyttöön.
+++++
Tiedon siirtämisessä toteutetaan ikivanhaa olymposlaista henkeä: citius, altius, fortius – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Mikään ei riitä. Vain taivas ja mielikuvitus ovat rajana.
Kun pääministeri Harri Holkeri soitti Helsingissä maailman ensimmäisen GSM-puhelun vuonna 1991, avautui Pandoran lipas.
Suomen juhlavuonna rakennetaan hiki hatussa entistä nopeampia 4G-verkkoja. Nämäkin ovat kohta menneen talven lumia.
Maailmalta kantautuneiden uutisten mukaan vuoden 2018 talviolympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa käytetään jo uusimman sukupolven 5G-tiedonsiirtoverkkoja.
Vauhti vain kiihtyy, eikä mikään entinen riitä. Nyt Oulussa ja ympäri maailman kohkataan jo Li-Fi (Light Fidelity) -valodatasta, joka tekee joka kodin led-lampusta sekä valaisimen että nettisignaalin reitittimen.
Radiosignaalit pysyvät tiedonsiirron valtiaina vain ulkona, missä radioaallot etenevät mastojen kautta pitkiä matkoja.
+++++
Suomalaiset ovat viime vuodet haikailleet uutta Nokiaa, vaikka vanhakin porskuttaa jälleen aika hyvässä hapessa.
Nokian saavutusten kaltainen maailmanvalloitus saattaisi syntyä valodatan ympärille. Oulun yliopistossa valodataan liittyvää hanketta vetävä professori Marcos Katz vakuuttaa, että valodatan loputtomia mahdollisuuksia tietoliikenteessä rajoittaa vain ihmisen mielikuvitus.
Valodatasta puhutaan vielä pienissä tutkimuspiireissä. Maailmanluokan pelureiden, kuten amerikkalaisen Applen ja korealaisen Samsungin, arvellaan tuovan huipputekniikan laitteisiinsa niin pian kuin mahdollista. Silloin Li-Fi lyö itsensä läpi kertalaakilla, yhdessä päivässä.
+++++
Valo saadaan uuden tekniikan avulla räpsymään jopa miljardeja kertoja sekunnissa. Ihmissilmä ei pysty erottamaan, miten tavallinen led-valo morsettaa koodia, jonka älypuhelimen optinen linssi tulkitsee tietovirraksi.
Nyt tieto liikkuu langattomasti radioaalloilla, joiden taajuudet ovat loppumassa. Valodatassa taajuuksia riittää jopa 10 000 kertaa kuin nykyjärjestelmissä enemmän.
Valodata ei häiritse herkkää elektroniikkaa esimerkiksi lentokoneissa, sairaaloissa ja tehtaissa.
+++++
Runoilija, humanistinero Johann Wolfgang von Goethen viimeiset sanat opastavat vuosisatojen yli: ”Mer licht!”
Enemmän valoa!

Jorma Marttala

Comments are closed.