Ryhdillä vahva edustus karsintapeleissä

Lentisnuoret tavoittelevat paikkoja EM-joukkueissa

Neljä Ylöjärven Ryhdin nuorta lentopalloilijaa oli mukana U16-tyttöjen ja U17-poikien maajoukkueissa, jotka varmistivat Suomelle pääsyn ensi kesän EM-mittelöihin. Joukkueet voittivat karsintalohkonsa joulun alla Tanskassa pelatussa turnauksessa. Inka Sairiala, Linnea Kuusela, Sanni Rantanen ja Roope Keskinen tavoittelevat nyt pääsyä lopullisiin EM-kisajoukkueisiin.

Karsintalohkoissa olivat Suomen lisäksi mukana Islanti ja Tanska. Joukkueet pelasivat sekä tytöissä että pojissa kaksinkertaiset sarjat, joiden voittajat pääsivät mukaan EM-kisoihin.

Suomi oli pojissa selkeästi vahvin joukkue. Se ei antanut vastustajilleen yhtään erää, vaikka Tanska laittoikin välillä tiukasti kampoihin. Islanti pääsi Suomea vastaan parhaimmillaan vain 17 eräpisteeseen.

Tyttöjen urakka oli tiukempi, sillä Tanska piti Suomea aika-ajoin ahtaalla. Tanska sai ensimmäisessä ottelussa Suomelta erän, ja toinen ottelu kääntyi tiukan taistelun jälkeen Suomelle erin 3-2. Islanti jäi tässäkin sarjassa peränpitäjäksi.

Karsintaturnaus oli pelaajille antoisa ja innostava kokemus.

– Oli tosi kiva päästä kansainvälisiin peleihin, ja saada kovaakin vastusta, liberona pelaava Inka kertoo.

– Olemme hakeneet kovuutta pelaamalla harjoitusotteluita Ryhdin naisten ykkössarjajoukkuetta vastaan. Se on ollut hyvää tuntuman rakentamista.

Linnea oli joukkueessa yleispelaajan roolissa. Vastus tuntui kovalta, erityisesti otteluissa Tanskaa vastaan. Pelaaminen oli hienoa, vaikka tilanne olikin uudenlainen.

– Maajoukkueessa oli enimmäkseen sellaisia pelaajia, joiden kanssa en ole ollut tekemisissä. Toisten pelaajien kanssa tutuksi tuleminen on ollut tärkeä osa harjoitusleirien antia.

– Peleistä jäi hyvä tuntu. Tällaisia turnauksia ei tule kovin usein vastaan, hienoa että pääsin mukaan, keskitorjujan tontilla viihtyvä Sanni puolestaan kommentoi.

Roope, keskitorjuja hänkin, oli tyytyväinen siihen, että poikien joukkue pääsi asettamaansa tavoitteeseen.

– Voittamaan sinne lähdettiin, ja voitto lopulta saatiin. Islanti ei oikein tarjonnut vastusta, mutta Tanskan kanssa piti tehdä töitä ihan tosissaan.

Tulossa tiivis
leirikevät

EM-kisat siintelevät puolen vuoden päässä, mutta yksikään pelaaja ei voi olla vielä varma omasta paikastaan kisajoukkueessa. Pääsy karsintaturnaukseen oli jo vahva näyttö osaamisesta. Lopullinen joukkue valitaan kuitenkin isommasta pelaajajoukosta, ja kaikki lähtevät tähän kisaan samalta viivalta.

– Joukkueiden kokoaminen alkaa melkeinpä alusta. Lopulliset kokoonpanot ovat tiedossa toukokuun aikana, U16-tyttöjen maajoukkueen valmentaja Heikki Kosonen kertoo.

– Tulossa on useita harjoitusleirejä ja kansainvälisiäkin otteluita. Siinä seuloutuvat vähitellen ne 12 pelaajan joukkueet, jotka lähtevät EM-kisoihin.

Kosonen toimii Ryhdissä juniorien valmennuspäällikkönä ja poikien valmentajana. Hän tuntee hyvin seuran nuorten maajoukkuekaartin, ja näkee läheltä kaiken sen harjoittelun, joka tähtää maajoukkuepaikkaan.

– Näillä nuorilla pyörivät tietysti normaalit oman seuran joukkueiden treenit ja pelit. Lisäksi tulee useita maajoukkueleirejä. Siinä riittää tekemistä.

Linnea on mukana Ryhdin A-tytöissä ja naisten ykkösjoukkueessa. Inka ja Sanni pelaavat C-tyttöjen SM-sarjaa ja ovat mukana naisten kakkosjoukkueessa. Roope pelaa B-pojissa ja miesten kolmossarjan joukkueessa.

Asioita on
tehty hyvin

Ryhdin junioreita on ollut maajoukkuissa aiemminkin. Se, että yhdessä maajoukkueessa on jopa kolme Ryhdin pelaajaa, on harvinaisempaa.

– Kolmen tytön pääsy edustusrinkiin kertoo siitä, että seuratasolla on tehty asioita oikein, Heikki Kosonen arvioi.

– Osaava ja innostava valmentaja on se tärkein juttu. Harri Matilainen on vetänyt 2002-03 syntyneiden tyttöjen ryhmää jo usean vuoden ajan. Valmennustiimiin kuuluvat myös Mari-Ella Sairiala ja Päivi Raittinen, joka toimii fyysisen valmennuksen asiantuntijana. Tiimin työn tulokset alkavat nyt näkyä.

Tavoitteellinen valmennus on aloitettava tyttöjen kohdalla pari vuotta aikaisemmin kuin pojilla, koska tyttöjen biologinen kehitys menee poikien edellä.

– D-junnuvaiheessa eli 11-12 vuoden ikäisenä pitää jo harjoitella täysipainoisesti, jos mielii olla aikuisena huipputason pelaaja. Naisten ykkössarjatasolla tulee olla 13-14 vuoden iässä.

– Nämä ovat kovia vaatimuksia, eivätkä kaikki pidä tästä mallista. Nämä nuoret kyllä tykkäävät siitä aivan aidosti. He todella haluavat tavoitella pääsyä huipulle ja ymmärtävät, mitä se vaatii.

Linnea Kuusela, Sanni Rantanen, Roope Keskinen ja Inka Sairiala tavoittelevat pääsyä ensi kesän EM-kisajoukkueisiin. Valmentaja Heikki Kosonen ennustaa nuorille työntäyteistä kevätkautta, koska luvassa on oman seuran otteluiden ja treenien lisäksi useita maajoukkueleirejä.

Keskitorjuja Roope Keskinen on mukana Ryhdin B-pojissa ja miesten kolmossarjajoukkueessa.

Sanni Rantanen pelaa keskitorjujana C-tytöissä ja naisten kakkosjoukkueessa.

Inka Sairiala pelaa liberona Ryhdin C-tytöissä ja naisten kakkosjoukkueessa.

Linnea Kuusela on yleispelaaja oman seuran A-tytöissä ja naisten ykkösjoukkueessa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?