Pala suomalaista pyöräilyhistoriaa on poissa. Ylöjärven Teivossa sijainnut velodromi eli pyöräilystadion purettiin kaikessa hiljaisuudessa viime vuoden lopulla. Surkeaan kuntoon rapistunut liikuntapaikka ehti seistä Tampereen rajalla yli 40 vuotta.

Tältä näyttää Teivon velodromilla nykyään. Aikoinaan jopa ratapyöräilyn SM-kisoja isännöinyt liikuntapaikka on purettu, ja paikalla lojuu roskaa ja romua. – On kyllä hyvä, että velodromi on poissa. Se oli viime vuosina kaamean näköinen ja vaarallinen nuorison kokoontumispaikka, vieressä sijaitsevan Teivon ravikeskuksen toimitusjohtaja Päivi Lehtonen sanoo.
Velodromin omistanut Tampereen kaupunki puratti pyöräilystadionin pääosin syys-lokakuussa. Liikuntapäällikkö Mikko Heinosen mukaan lopullinen sysäys purkutöiden aloittamiselle tuli Ylöjärven kaupungilta.
– Sieltä toivottiin, että raivaisimme paikan lopultakin puhtaaksi, Heinonen kertoo.
Puu- ja metallirakenteinen velodromi oli ehtinyt olla jo pitkään purkukunnossa. Käyttökelvottomaksi rapistuneella liikuntapaikalla viihtyivät sen viimeisinä vuosina lähinnä pussikaljoittelijat ja vandaalit.
Heinosen mukaan rata on nyt myyty romuraudaksi.
– Ei sitä voinut hyödyntää liikuntapaikkana enää mitenkään. Saimme nimellisen korvauksen siitä, että metallirojut vietiin paikan päältä pois, hän sanoo.
– Muutama puujätekasa Teivossa vielä on. Nekin raivataan tulevana keväänä, Heinonen jatkaa.
Korvaavaa paikkaa kaivataan

Velodromi sijaitsi aivan Teivon raviradan vieressä. Keväällä alue tasoitetaan Lamminpään ulkoilumajan parkkipaikan jatkeeksi.
Pirkanmaan suurimmassa pyöräilyseurassa purkupäätöstä tervehditään ilolla. Tampereen Pyörä-Pojat ry:n puheenjohtaja Ari Sarismala muistelee, että velodromilla olisi viimeksi pyöräilty viime vuosikymmenen lopulla.
– Rata oli hyvä, mutta se oli tehty sisätiloja varten. Kun Tampereen kaupunkia ei enää kiinnostanut pitää velodromia kunnossa, se alkoi ensin pehmetä ja sitten lahota, hän kertaa.
– Käyttökelvottomaksihan se meni. Hyvä vain, ettei ole enää rumentamassa maisemaa, Sarismala sanoo suoraan.
Ratapyöräily ei ole Suomessa suuren suuri urheilulaji. Sarismalan mielestä tämä johtuu ennen kaikkea harrastuspaikkojen vähyydestä.
Teivon velodromin purkamisen myötä Suomessa on enää kaksi pyöräilystadionia: yksi Turussa ja toinen Helsingissä. Tampereelle on toivottu uutta velodromia jo vuosikymmeniä, mutta lupaavat hankkeet ovat jääneet kerta toisensa jälkeen toteutumatta.
– Viimeisin viritys oli Tampereen Mustavuoreen, mutta sekään projekti ei nyt näytä etenevän, Sarismala harmittelee.
– Väitän, että ratapyöräily alkaisi kiinnostaa, jos lajilla olisi kunnon harrastuspaikka. Esimerkkiä voi katsoa polkupyörätrialista, jonka suosio räjähti Vilusenharjulle rakennetun huippuradan myötä.
Parkkialueen jatkeeksi
Mikko Heinosen mukaan velodromin tontille ei toistaiseksi ole suunniteltu uutta käyttöä. Pyöräradan alue maisemoidaan lähikuukausina Lamminpään ulkoilumajan parkkipaikan jatkoksi.
Vuosien varrella velodromin paikalle on visioitu muun muassa Ylöjärven ensimmäistä hotellia. Samalla alueella sijaitsevan Teivon ravikeskuksen toimitusjohtaja Päivi Lehtonen näkisi paikan mieluiten liikunnan ja urheilun käytössä.
– Teivon kehityksen kokonaisuuden kannalta se voisi olla paras vaihtoehto, hän pyörittelee.
– Tiedän, että ainakin Ylöjärven koiraharrastajat tarvitsevat tällä hetkellä harrastustilaa… Ja alue sopisi varmasti myös lumen säilömiseen harjun hiihtolatuja varten, Lehtonen heittää.
Viimeisimmät kommentit