Valoa kohti – kaikesta huolimatta

Tänään on vuoden lyhin päivä. Aurinko nousee Ylöjärvellä tänään kello 9.16 ja laskee kello 15.04. Päivä on Ylöjärvellä vain 5 tuntia 20 minuuttia pitkä. On talvipäivänseisaus.
Maailma ei tunnu kuitenkaan seisahtuneen – päinvastoin. Ympärillämme oleva maailma näyttäytyy tänä jouluna jopa rauhattomampana kuin muutamana viime jouluna.
Epävakaus on lisääntynyt monessa eri maailman kolkassa. On Afganistanin sota, Etelä-Sudanin sisällissota, Irakin kriisi, Jemenin sisällissota, Syyrian sisällissota ja Ukrainan kriisi. Maailmaa ovat enemmän tai vähemmän ihmetyttäneet myös Britannian Brexit, Yhdysvaltain presidentinvaalit sekä Turkin vallankumousyritys ja sen jälkeiset puhdistukset.
Maailman epävakaus näkyy poliittisten voimasuhteiden heilahteluna. Ääriajattelu on lisääntynyt. Tämä näkyy muun muassa Unkarin ja Puolan poliittisessa kehityksessä, joka on viime vuosina ollut demokratian kannalta huolestuttavaa.
On selvää, että edellä mainitut konfliktit, mullistukset ja ääriajattelun lisääntyminen aiheuttavat huolta myös pienessä Suomessa, jopa kauniissa puutarhakaupungissa.
Tuntuu, että maailmassa päällimmäinen ajatus on eripura. Tämä vaikuttaa ihmisten turvallisuuden tunteeseen. Tulevaisuus ei näytä niin valoisalta kuin moni haluaisi.
Juuri tämän vuoksi joulu tulee oikein sopivaan aikaan. Joulu on rauhoittumisen, turvallisuuden ja lähimmäisestä välittämisen aikaa.
Ihmiset, jopa maailman suurimmat päättäjät, kaipaavat aivojen nollausta ja lepoa. Muutaman rauhallisen joulunpyhinä vietetyn päivän jälkeen ajatukset voivat olla aiempaa kirkkaampia, ja jopa ylitsepääsemättömiltä vaikuttaviin ongelmiin voidaan löytää aiempaa helpommin ratkaisuja.
Esimerkiksi Ylöjärvellä joulun tunnelmaa, joulurauhaa ja valoisaa tulevaisuutta voi etsiä vaikkapa joulukirkosta, joulukonserteista tai esimerkiksi joulurauhan julistuksesta, joka kuulutetaan Kurun kievarin terassilta.
Kun me sitten kaikki palaamme joulun vietosta takaisin aherruksen pariin, voimme kenties katsoa maailmaa vähän aiempaa positiivisemmin mielin. Joulu voi olla monella tavoin taitekohta. Tärkeää on, että joulun henki kantaa myös arkena joulun jälkeen, ihan jokaisessa maailman kolkassa. Mennään siis valoa kohti.

Ylöjärven Uutiset toivottaa lukijoilleen oikein hyvää ja rauhallista joulua!

Comments are closed.