Graffiti herkisti tekijänsä

Värikkäät kasvot, maapallo ja avaruus. Moision koulun aulaan astuessa ei enää tunne tulevansa kouluun. Valtavan kokoinen, oppilaiden toteuttama seinägraffiti tervehtii saapujia viestillä, joka muistuttaa moisiolaisten arvoista ja ihanteista.
Moision koulu, Unelmien oppimisympäristö, Unelmakoulu-hanke, yläkoulu, peruskoulu, graffiti
Rehtori Tuija Hirsilä-Peussa (vas.) kuunteli, kun Moision koulun nuoret seinämaalaajat kertoivat työnsä taustoista viime viikon keskiviikkona. Nea-Veera Santonen (toinen vas.), Ella Eronen, Veikka Kukko, Anette Härö, Helmi Mäkelä, Jasmin Juhola, Elli Matilainen ja Iiris Paljakka olivat graffitiinsa enemmän kuin tyytyväisiä. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Viime viikolla paljastettu graffiti on osa Moision koulun syksyistä suurhanketta. Opetushallituksen rahoittaman Unelmien oppimisympäristö -projektin tarkoituksena oli laittaa opinahjon tiloja uuteen uskoon – oppilaiden johdolla.
Ylivoimaisesti suurin muutos tapahtui aulassa. Sitä koristavat nyt uudet penkit ja jättimäinen seinämaalaus.
– Vaikea sanoa, paljonko tähän meni tunteja yhteensä…, maalausryhmää vetänyt kuvataideopiskelija Khalid Imran sanoi avajaispäivänä.
– Pidimme kolme workshopia, joissa suunnittelimme työn ja harjoittelimme graffitimaalausta. Toteutukseen meni neljä pitkää työpäivää, hän laskeskeli.
Maalausryhmään kuului kaikkiaan 11 yläkoululaista. Imran ja Tredun opiskelija Laura Peltokorpi pitivät mittavan urakan lankoja käsissään.
Tekijöiden mukaan teos kuvaa Moision koulun arvoja: yrittämistä, yhdessä toimimista, vastuullisuutta ja turvallisuutta.
– Maalaus on täynnä yksityiskohtia, jotka kertovat kaikista näistä asioista. Toivottavasti se pistää mahdollisimman monen ajattelemaan, nuoriso-ohjaaja Heidi Kotila kuvaili.

Lisää luvassa keväällä

Graffitin paljastustilaisuudessa puheenvuoron saivat myös itse tähdet eli oppilaat. Vuolaista ja osin puhujat herkistäneistä kiitospuheenvuoroista kävi ilmi, että projekti oli opettanut tekijöilleen muutakin kuin graffititekniikkaa.
Käsityön opettaja Kirsi Koivunen sanoi, että oppilaiden ideoimat muutokset jatkuvat myös ensi lukuvuonna.
– Kakkoskerroksen kahvioon tulee Aku Ankka -lehdillä päällystetyt tuolit, kunhan ehdimme tehdä tuunaukset loppuun. Ruokalan aulaan puolestaan on tulossa mukavat olonurkkaukset, Koivunen paljasti.
Julkisin varoin tuettuun Unelmien oppimisympäristö -hankkeeseen osallistuivat Ylöjärveltä myös muiden muassa Metsäkylän, Siivikkalan, Veittijärven, Viljakkalan ja Kurun koulut.

Comments are closed.