Lomaleiri toppasi luteisiin

Kolmipäiväiseksi aiottu lasten lomaleiri Kurun suunnalla piti keskeyttää toisena päivänä lude-epäilyn takia. Tilanteesta selvittiin ilman hätäännystä, ripeästi pulmaan vastaten.
Rajalan leirikeskus, lude, luteet, syysloma

Bussi nouti leiriläiset Rajalan leirikeskuksesta Kurun ja Ikaalisten rajalta, vaikka normaalisti leirillä ei olisi ollut järjestettyä kuljetusta. Kotiin lähetettiin myös ohjeet tavaroiden jatkokäsittelystä. (Kuva: Ari Viljanen)

Viikko sitten maanantai-iltana ensimmäinen leiripäivä oli paketissa Rajalan leirikeskuksessa, kun ohjelmaan tuli odottamaton yllätys. Lasten jo paineltua pehkuihin yhden huoneen asukki havaitsi oudon ötökän.

Ylöjärven kaupungin järjestämän syyslomaleirin ohjaajat tarkkasivat hyönteistä ja arvioivat sen luteeksi.

Yllätys pani iltakuviot uusiksi muttei mullin mallin. Hyönteinen todettiin epämiellyttäväksi muttei hengenhätää aiheuttavaksi, joten yötä vasten ei käyty hätiköimään. Ludehuoneessa majanneet siirrettiin toisiin tiloihin.

– Rauhallisesti reagoitiin. Asia ei herättänyt mitään paniikkia tai isoa hämmennystä, nuoriso-ohjaaja Armi Antila kuvailee.

Ripeästi ratkomaan

Oitis jo yöllä ohjaajat ryhtyivät pohtimaan, kuinka toimia. Aamulla tieto tavoitti myös nuorisotyön koordinaattorin Riikka Majurin, joka puolestaan otti asian puintiin sivistysjohtajan kanssa.

Majurin mukaan aika lailla heti oli selvää, että enää toista yötä lapsia ei voi tiloissa yövyttää.

Tilanteesta kerrottiin myös leiriläisille, mutta kuvioita selviteltäessä voitiin vielä jatkaa leiriohjelmaa. Keskeytys herätti lapsissa harmistusta ja halua sittenkin jatkaa. Aikuisten päätös kuitenkin käsitettiin.

– Kun kerroimme syyt, ei siinä sen enempää, nuoriso-ohjaaja Tiina Siren kuittaa.

Aamun ja päivän mittaan otettiin yhteyttä vanhempiin, pyydettiin terveydenhoitajalta neuvoja pistosten varalle ja terveystarkastajalta ohjeita tavaroiden käsittelyyn sekä varattiin yhteiskuljetus pois leiripaikalta. Iltapäivällä leiri päättyi, kun bussi nouti väen kotimatkalle.

Leirikeskuksen omistava Tampereen seurakunnatkin ryhtyi toimiin, lähtökohtanaan oletus, että kyse oli luteesta. Tekstiilit vietiin pois ja keskukseen tilattiin myrkytys. Keskus on kuukauden ajan pois käytöstä.

– Toimimme nopeasti, kun havainto tulee. Mieluummin ylireagoidaan kuin jätetään tilanne arvailujen varaan, seurakuntien viestintäjohtaja Sami Kallioinen linjaa.

Opettavainen poikkeus

Moinen keskeytys on harvinainen harmi.

– Olen ollut kymmenen vuotta täällä nuorisotyössä, enkä muista, että aikanani olisi koskaan keskeytetty leiriä tai tapahtumaa, koordinaattori suhteuttaa.

Keskeytyspäätös on Majurin mukaan hyvin tapauskohtaisesti ja yhteistuumin punnittava juttu. Perusteena on oltava jokin riittävän suuri syy: turvallisuusuhka tai selvä käytännöllinen este. Tällä kertaa oli kyse vähän molemmista.

– Lude ei ole maailman vakavin juttu, mutta se nyt ei vain mahdollistanut yöpymistä.

Tapaus antaa oppia sen varalle, jos joskus sattuu jotain samankaltaista. Leirien järjestämistä jatkossa se ei millään muotoa torppaa. Myös yhteistyö Tampereen seurakuntien kanssa on sujunut hyvin ja jatkuu vastakin.

– Ei tästä jää mitään pahaa mieltä kellekään, vaikka lasten kannalta leirin keskeytyminen olikin harmi, Majuri vakuuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?