Peruskoulun kurjistamiseen ei ole varaa

Luku- ja kirjoitustaito ovat hyvän elämän tukipinta. Matematiikan osaamisesta ei ole haittaa. Uuden opetussuunnitelman yksi päätavoite on ajattelutaitojen kehittäminen.
Esikoulussa ja perusasteella rakennetaan pohja, jolta nuori voi sitten ponnistaa haluamaansa suuntaan. Siksi nyt Ylöjärven perusasteelle suunnitellut miljoonan euron säästöt on mietittävä uudelleen.
Asukaslautakunnan järjestämässä talousarvioillassa Timo Halttula kysyi, onko päättäjillä ja virkamiehillä pitkän tähtäimen suunnitelmia kaupungin kehittämisessä. Tuntui hassulta, kun piti todeta, että viisi vuotta on maksimi. Se on kaupungin suunnittelutyökalun MAPSTOn aikajänne. Jos ajatellaan koululaisen vaellusta pitkin kolmentoista vuoden opintopolkua perus- ja sitten toisen asteen koulutuksen kautta aikuiseksi, tuo viisi vuotta on onnettoman lyhyt aika.
Tosiasiassa nyt suunniteltujen perusopetuksen leikkausten määrittelyssä tukeudutaan taustapeiliin: kaupunginhallitus antoi viime toukokuussa vuoden 2017 toiminnan rahoitukselle raamin, joka perustuu kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen. Tältä vanhalta pohjalta siis laskettiin perusopetukseen käytettävät eurot.
Raami ei huomioi, että ensi vuoteen mennessä koulujen ovien taakse on kertynyt reilusti yli kolme sataa uutta oppilasta verrattuna alkutilanteeseen. Näin opetusryhmien koko kasvaa joka tapauksessa, koska raamissa ei ole tilaa uusien opettajien palkkaamiseen. Juuri käyttöön otetun opetussuunnitelman tavoite kehittää opetusta yksilöllisempään suuntaan suppenee kehyksen ahtaudessa.
Suurten ryhmien vaikutukset opinto-ohjaukseen, oppilashuoltoon ja perhekeskuksen hoivajonoihin pitää tunnistaa. Opettajien koulutukseen ei riitä panostusta. Näillä suunnitelmilla peruskoulussa Ylöjärven kuuluisa digiloikka ei yllä edes pehmustehiekalle.
Taustapeilistä poimitussa alkutilanteessa vuodelta 2013 oli jo reilusti supistettu opetusta. Talousarviopohjan realistisuus heikkenee edelleen, koska Ylöjärvelle tarvitaan ensi vuonna myös uusia päiväkotipaikkoja. Ratkaisu on, että yksityinen päiväkoti hoitaa homman palveluseteleillä arviolta 700 000 eurolla. Lisäksi Ylöjärven ulkopuolella käyvien oppilaiden kotikuntakorvaus on laskentaperusteen muutoksen takia kasvanut aikaisemmasta tasosta noin 400 000 euroa. Tätä reilun miljoonan euron lisäkulua ei mitenkään voi kaivaa koulubudjetista.
Koulutusmyönteisyyden näkökulmasta katsoen julki tulleet kaupungin toiveet satojen uusien omakotitalotonttien myynnistä eivät nosta hurmosta.

JUSSI KYTÖMÄKI
Kaupunginvaltuutettu
Vihreät

Comments are closed.