Lihanjalostamo laittaa kuosinsa uuteen uskoon

Vajaan 60 vuoden ikäinen ylöjärveläinen lihanjalostamo haluaa erottua toimialansa muista toimijoista räväkkyydellä. Veljekset Mattilan tarina saa lihaa luun ympärille yrityksen toimitiloissa Soppeenmäessä. Kaikki 40 työntekijää ovat vihkiytyneet sataprosenttisesti juttuun. Suomalaiset niin Hangossa kuin Inarissakin kohtaavat pian ruokakauppojen hyllyillä totaalisesti kasvonsa pesseet ylöjärveläisvalmistajan pakkaukset.
Toimitusjohtaja Tero Sivula sanoo, että työympäristön on kannustettava ajattelemaan ja luomaan uutta. – Lihanjalostajienkin on keksittävä koko ajan uusia tuotteita, joilla kuluttajien mielenkiinto valmistajaa kohtaan pidetään yllä, hän korostaa.
Toimitusjohtaja Tero Sivula sanoo, että työympäristön on kannustettava ajattelemaan ja luomaan uutta. – Lihanjalostajienkin on keksittävä koko ajan uusia tuotteita, joilla kuluttajien mielenkiinto valmistajaa kohtaan pidetään yllä, hän korostaa.

Veljekset Mattila tunnetaan läpi Suomen aidon savusaunan lämmössä palvatuista lihatuotteista.
Toimitusjohtaja Tero Sivula tietää, etteivät kovaan menekkiin enää riitä huippuammattilaisten käsin valmistamat huippuelintarvikkeet.
Mattilat jalostavat lihaa jo viidennessä sukupolvessa.
Nimi on ollut jo vuosikymmenien ajan vahva sinivalkoinen brändi.
Ruokakaupat ovat antaneet paraatipaikkojaan ylöjärveläisille herkuille.
Jalostamon savusaunaa lämmitetään edelleenkin leppähaloilla.
Sivula vannoo kiinnostavan tarinan nimeen.
– Meillä on nyt mehevä stoori, jonka koko väkemme on omaksunut ja jonka siivittäminä lähdemme uudelle valtakunnanvalloitusmatkalle, mies puhkuu intoa työpöytänsä takaa.

”Porukka on ihan pistoksissaan”

Myyntijohtaja Vili Hukkasen posket punottavat ja silmät säteilevät.
Myyntitykki ei pysy paikallaan, kun hän kertoo asiakkaiden ensi reaktioita Veljekset Mattilan uudesta brändäyksestä.
Hukkanen ja Sivula ovat esitelleet ylöjärveläisen lihanjalostamon uudet kuosit niin Keskon kuin S-ryhmän elintarvikeostoista vastaaville henkilöille.
– Asiamme ei ole jättänyt sanattomaksi tai kylmäksi ketään, miehet riemuitsevat.
– Meille on suorastaan sadellut kannustavia laatusanoja niin paljon, että meitä on alkanut hirvittää kiitoksien määrä, he lisäävät.
Tero Sivula luottaa kasvojenkohennusoperaatioon kuin pukki sarviinsa.
– Lähiviikkoina olemme todellisessa tulikasteessa, kun tuotteemme ilmestyvät uudet ilmeet saaneissa pakkauksissa kauppojen valikoimiin. Rehellisesti sanottuna kyllä minua jännittää ja vatsani pohjalla on vähän perhosia, toimitusjohtaja myöntää.
Vili Hukkanen korostaa, että kaikki mattilalaiset ovat saaneet imagotalkoista uutta potkua työhönsä.
– Luotamme siihen, että ponnistuksemme nostavat lihanjalostamomme liukkaalle kasvu-uralle. Teemme lujasti töitä tuoteperheemme hyväksi. Tuomme saataville koko ajan uutuuksia. Tunnuslauseemme kuuluu: ”Hyvässä lihassa vuodesta 1958”, myyntijohtaja kehkuttaa.
Tero Sivula iloitsee siitä, että perinteikkään lihanjalostamon tarinassa kuuluu voimakkaasti viiden sukupolven ääni.
– Yrityksemme entisten työntekijöiden kunnioittaminen kumpuaa siitä, että väkemme eri aikajaksoina on luottanut osaamiseensa, hän tarkentaa.

Tarinaa on rakennettu hartaasti

Veljekset Mattilan myyntiosastolla puhutaan paljon. Yhden työpisteen seinää komistaa vessan istuin.
Veljekset Mattilan myyntiosastolla puhutaan paljon. Yhden työpisteen seinää komistaa vessan istuin.

Toimitusjohtaja Tero Sivula kertoo, että Veljekset Mattilan tarinaa varten on käännetty kaikki kivet ja kannot.
– Valtaosa kertomuksesta on vahvaa faktaa, mutta joissakin kohdissa kertojalta on lähtenyt mopo käsistä ja mielikuvitus on laukannut. Lopputulos on loistava, hän kiittää.
Sivula korostaa sitä, että tarinan on saatava täydellinen vastine yrityksen jokapäiväisestä toiminnasta.
– Me kaikki allekirjoitamme jutun, hän vakuuttaa.
Toimitusjohtaja esittelee lihanjalostamon toimitiloja ja näyttää, miten tarina suorastaan hyppää silmille eri paikoissa.
– Työntekijämme ovat vaikuttaneet esimerkiksi siihen, millaiset heidän työtilansa ovat.
Myyntiosastolle poikkeavat asiakkaat istuvat ulkokäymälän lämpöistuimille. Rekvisiittana on sanomalehdestä revityt pyyhepaperit.
Puhelinmyyjä kertoo, että moni asiakas on jo yrittänyt nostaa huussin istuimen kantta ja katsoa, mitä sen alle kätkeytyy. Kannet on naulattu kiinni.
Palwaamon esimiehen työhuoneessa seinien pinnat kylpevät voimakkaassa pinkissä ja ikkunoita kaunistavat pitsiset verhot.
Henkilökunnan sosiaalitiloissa räiskyvät kirkkaat värit. Toinen toistaan iloisemman väriset kaakelilaatat erottuvat sävykylläisyydestä.
Ihmiset ripustavat ulkovaatteensa lihakoukuista muotoiltuihin vaatenauloihin.
Tilataideteoksessa komeilevat palvisaunan kiukaan kivet sekä kuivat leppähalot.
Lihanmureutuskattilan helakanpunainen kansi on päätynyt seinäkellon tauluksi tuotantopäällikön kopin seinälle.
Mattila tekee Suomen-kierroksen kahden pienen savusaunan kera.
– Viemme saunamme kauppojen sisälle ja herätämme suuren yleisön kiinnostuksen ikivanhaan valmistusmenetelmäämme, Tero Sivula paljastaa.

Kaasukaappi uusiokäytössä

Arkaluontoiset paperit saadaan kätevästi ladon ovea muistuttavan suojan taakse lihanjalostamon tuotantopäällikön työtilassa.
Arkaluontoiset paperit saadaan kätevästi ladon ovea muistuttavan suojan taakse lihanjalostamon tuotantopäällikön työtilassa.

Bossin valtakunta kylpee peltitavarassa.
Tero Sivula heittää jalkansa työpöydälle ja syventyy funtsailemaan.
Hänen mukaansa lihan jalostaminenkin on nykyään mitä suuremmassa määrin aivojumppaa.
Toimitusjohtaja viihtyy kammarissaan.
– Nurkassa kyhjöttävä peltikaappi on saanut uuden viran huoneessani. Säilytän siinä kaikenlaista tavaraa. Aikanaan kaappi on palvellut kaasupullojen säilytystilana Metsäkylän toimipaikassamme, hän historioi.
– Olen viehtynyt autoihin, mitä ei varmasti voi olla aistimatta pömpelissäni, Sivula heittää.
Toimitusjohtajan pakeille vartoajat istuvat odottamaan tapaamista 1950-luvulta peräisin olevalle linja-auton rahastajan penkille.

Arsi Harju vauhdissa

Mattilan lihanjalostamo on ulospäin tyypillisen näköinen yritystila.
Hallituksen puheenjohtaja Essi Sivula ja toimitusjohtaja Tero Sivula paljastavat, että toimitilojen yksityiskohtia pursuava ilme on firman oman palkollisen kädenjälkeä.
– Meillä on täällä töissä todellinen taiteilijasielu Arsi Harju, joka keksii mitä kummallisimpia ideoita ja toteuttaa ne, Essi Sivula kehuu.
– Olemme antaneet Harjulle täysin vapaat kädet, sillä hänellä on näkemystä ja hyvä maku, Sivulat kiittävät.

– Työntekijämme ovat kiitelleet sosiaalitilojemme iloista väritystä, Essi Sivula kertoo.
– Työntekijämme ovat kiitelleet sosiaalitilojemme iloista väritystä, Essi Sivula kertoo.
Essi Sivula pyytää julkkiksilta nimikirjoitukset huoneensa oveen.
Essi Sivula pyytää julkkiksilta nimikirjoitukset huoneensa oveen.

 

 

 

 

Palvaamon savusaunan kiukaan vanhat kivet ovat päätyneet tilateokseen. Leppähalkoja on poltettu jo runsaan 50 vuoden ajan Mattilassa.
Palvaamon savusaunan kiukaan vanhat kivet ovat päätyneet tilateokseen. Leppähalkoja on poltettu jo runsaan 50 vuoden ajan Mattilassa.
Vanha kaasukaappi on säilytystilana toimitusjohtajan pömpelissä.
Vanha kaasukaappi on säilytystilana toimitusjohtajan pömpelissä.

 

Comments are closed.