Kovaa peliä pohjoisessa

Seitsemän tahoa osallistui kilpailuun, jossa valittiin palveluiden tuottaja Kuruun.
Seitsemän tahoa osallistui kilpailuun, jossa valittiin palveluiden tuottaja Kuruun.

Ylöjärven kaupungin perusturvaosasto järjesti tarjouskilpailun tehostetun palveluasumisen, päivätoiminnan ja saunapalvelun hankinnasta Kurun alueelle. Hankintaan sisältyy myös uudisrakennus, jonka sisään edellä luetellut palvelut tulee mahduttaa.
Tosiasia on, että väestön ikääntyessä palveluasumisen ja terveydenhuollon palvelujen tarve kasvaa. Tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän osaavia käsipareja ja käytännön toimia.
Kurun hanke osoitti, että iso joukko yrityksiä satsaa tällaisiin palveluihin. Seitsemän yritystä jätti kelvollisen tarjouksen. Hintavertailun perusteella Attendo voitti kilpailun.
Ylöjärven perusturvalautakunta on toiminut avoimesti, sillä verkossa on nähtävillä kaikki kilpailuun liittyvä materiaali. Kun tarkastelee tarjousten yhteenvetoa, on vaikea olla huomaamatta Attendon aggressiivista hinnoittelua.
Attendon tarjouksessa tehostetun palveluasumisen vuorokausihinta oli 109,50 euroa. Vain Sininauha ry:n tarjous oli hieman tiukempi eli 108,50 euroa. Muissa palveluissa Attendo siirtyykin täysin omaan sarjaan. Päivätoimintaa tarjotaan viidellä eurolla ja saunapalvelua yhdellä eurolla. Muiden kilpailijoiden tarjoushinnat olivat moninkertaiset. Uskomaton hintahaitari päivätoiminnassa oli 5–79 euroa ja saunapalveluissa 1–55 euroa.
Toki markkinataloudessa saa tarjota palveluja mielin määrin ja vaikka ilmaiseksi. Toisaalta oletan, että vakavasti otettavan tarjouksen tulee olla realistinen ja kattaa toimijan kustannukset. Ei ole oikein, että kestämättömällä hinnoittelulla voitetaan tarjouskilpailuja.
Mielestäni Attendon pitäisi kirjallisesti avata, millä laskentamenetelmillä nuo hinnat on saatu aikaiseksi eli miten ne suhtautuvat kuluihin. Tämä on tärkeää kaupungin kannalta jatkossa, koska nyt esitetyt hinnat ovat voimassa vain ensimmäisen toimintavuoden. Ensin kärvistellään yksi vuosi sijoittajien rahoilla ja sitten pyritään normaalitilaan. Markkinaehtoisessa yritystoiminnassahan tärkein toimintaa ohjaava periaate on kerätä voittoa osakkeenomistajille, ei hyväntekeväisyys.
Tarjouskokonaisuus tuntuu rakentuneen torilta tutulla helppoheikki-meiningillä: ”Pannaan tosta päivätoiminta vitosella.” Ja sitten Heikki lataa: ”Ja siihen vielä päälle saunapalvelut eurolla!” Oikeassa elämässä yksi euro ei taida riittää edes pyyhkeen vuokraan!
Pienet paikalliset yritykset tai yhteiskunnalliset yritykset eivät pääse tällaisessa puristuksessa ja tarjouskikkailussa koskaan kilpailemaan tasapuolisesti.
Viikko sitten kaupunginhallitus nimesi Yritysvaikutusten arviointi -ryhmän. Toivottavasti sieltä saadaan vahvistusta ja tukea paikalliselle yritystoiminalle.

JUSSI KYTÖMÄKI
Kaupunginvaltuutettu
Vihreät

Comments are closed.