Himmeää valoa tunnelin päässä

Tuoreen barometrin mukaan pienten ja keskisuurten pirkanmaalaisyritysten odotukset tulevasta ovat parantuneet. Odotusten koheneminen näkyy jonkin verran myös Ylöjärvellä. – Viime vuoteen verrattuna asiat näyttävät paremmilta, Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtaja Anne Juhola linjaa.
yritykset
Pirkanmaan Yrittäjien, Finnveran ja Pirkanmaan ELY-keskuksen pk-yritysbarometriin vastasi Pirkanmaalla yli 650 ja koko Suomessa yli 6 000 yrittäjää.

Pirkanmaan Yrittäjien, Finnveran ja Pirkanmaan ELY-keskuksen julkistaman pk-yritysbarometrin mukaan 45 prosenttia pirkanmaalaisista yrityksistä arvioi suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana. Valtakunnan tasolla vastaava luku on 43 prosenttia. Vain noin joka kymmenes yritys pelkää suhdanteiden heikkenevän.

– Kovin pitkälle ei kuitenkaan voi ennustaa, koska elämme eräänlaisissa sykleissä. Esimerkiksi syyskuu on ollut ihmeellinen taantumakuukausi, vaikka sitä ennen meni erittäin hyvin, Juhola sanoo.

Juhola sanoo, että hänen näkemyksensä mukaan ylöjärveläisyrityksissä luotetaan kuitenkin valoisaan tulevaisuuteen pitkällä aikavälillä.

– Vuosi sitten vannoin, että nousukausi alkaa ja se alkoi. Nyt en kuitenkaan uskalla luvata mitään, Juhola naurahtaa.

Terveisiä päättäjille

Pk-yritysbarometrin tuloksista käy ilmi, että kaikilla toimialoilla ja kaiken kokoisissa yrityksissä uskotaan työvoiman määrän lisäämiseen. Pirkanmaalaisista yrityksistä joka neljäs arvioi henkilökuntansa määrän kasvavan seuraavan vuoden kuluessa. Ylöjärvellä tilanne ei ole ehkä aivan yhtä hyvä kuin Pirkanmaalla keskimäärin.

– Työpaikkoja ei ole syntymässä kovin nopeasti, jos päättäjätasolla ei sitten tehdä isoja ratkaisuja, Juhola sanoo.

Hänen mukaansa on melko uskaliasta palkata lisää väkeä vielä nykyisillä tulevaisuuden näkymillä.

– Toki tilanne vaihtelee eri aloilla. Ainakin metalli- ja rakennusala laahaavat hieman perässä muihin aloihin verrattuna. En kuitenkaan uskalla toivoa järisyttävää muutosta työllisyystilanteeseen.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkisen mukaan korkea työttömyysaste on edelleen ongelma niin Pirkanmaalla kuin koko maassakin.

– Työllistämistä pitäisi helpottaa esimerkiksi lisäämällä paikallista sopimista, Mäkinen sanoo.

Anne Juhola myötäilee Mäkisen mielipidettä.

– Paikallisen sopimisen helpottamisen ohella irtisanomisaikoja pitäisi saada lyhemmäksi. Myös työnantajan takaisinottovelvollisuuteen pitäisi puuttua ja koeaikoja voisi lyhentää, Juhola ideoi.

Markkinointiin lisää voimaa

Tuore barometri kertoo myös, että pk-yrityksillä on eniten kehittämistarvetta markkinoinnissa ja myynnissä mutta myös verkottumisessa, alihankinnassa sekä henkilöstön kehittämisessä ja koulutuksessa.

Metallityöliike Juholat Oy:ssä vuodesta 1978 lähtien toiminut Anne Juhola on huomannut niin ikään puutteita yritysten markkinoinnissa.

– Markkinointia pitäisi lisätä, ja puhun nyt myös meidän firmasta. Alkuvuodesta ylöjärveläisyrittäjät saivat markkinointikoulutusta ja sen jälkeen moni mietti, että jotain on tehty väärin ja jotain on jäänyt tekemättä. Markkinoinnissa meillä kaikilla on vielä paljon opittavaa, Juhola tuumaa.

Comments are closed.