Nappisuoritus toi Suomen mestaruuden

Maija Eerikäinen ja belgianpaimenkoira malinois Ilona toivat Ylöjärvelle SM-kultaa elokuussa pidetyistä palveluskoirien suomenmestaruuskisoista. Mestarit päihittivät IPO-kokeessa nelisenkymmentä kilpakumppania. Seuraavaksi kaksikko suuntaa MM-kilpailuihin Sloveniaan.
Maija Eerikäinen, IPO, palveluskoira
Suomen mestarit pitävät kultajuhlat vasta myöhemmin syksyllä. – Niihin kutsutaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat jollain tavalla vaikuttaneet meidän menestykseemme.

IPOn, eli kansainvälisen suojelukokeen, maailmaan Maija Eerikäinen hurahti reilut kymmenen vuotta sitten. Into harrastamiseen koirien kanssa on tullut perintönä jo hänen omalta äidiltään, joka kilpaili aikanaan koiran kanssa haussa, joka  tarkoittaa ihmisen etsimistä ilmavainun perusteella.

Lajia harrastavat koirat ovat viimeisen päälle opetettuja, mikä tekee niistä helpompia koiria myös arjessa.

– Koirien kanssa saa muodostettua paremman suhteen, jos niiden kanssa harrastaa. Ne kuuntelevat ja tottelevat paremmin harrastusten ansiosta.

Eerikäinen kertoo, että IPO soveltuu erityisen hyvin belgian- ja saksanpaimenkoirille. Näitä rotuja käyttävät myös viranomaiset työssään. Koirat nauttivat, kun ne pääsevät leikkimään rosvoa ja poliisia.

– Koirat ovat tyytyväisiä, kun ne saavat tehdä sitä, mihin ne on jalostettu. Ihmisten pitäisi muistaa koiraa valitessaan, ettei saisi katsoa vain ulkonäköä. On paljon seurakoiriakin, joiden kanssa ei tarvitse harrastaa kamalan aktiivisesti.

Harrastus on Eerikäiselle tärkeä, koska sen parissa rentoutuu töiden jäljiltä. Toisaalta häntä kiinnostaa suuresti myös koiran koulutus.

Seitsemänvuotiaalla Ilonalla on todennäköisesti enää yksi kilpailuvuosi jäljellä. Sen jälkeen Eerikäinen alkaa kouluttaa 15-viikkoista Sisu-pentua, joka on samaa rotua kuin Ilonakin. Koirat ovat kuitenkin luonteeltaan aivan erilaisia, ja se on tarkoituskin.

– Koiran kouluttaminen on tässä hommassa minulle se suola. Haen erilaisia koiria, jotta opin kouluttamaan erityyppisiä koiria.

Vuosien treenaamisella tuloksiin

Suojelukokeeseen kuuluu kolme osa-aluetta, joista jokainen on sadan pisteen arvoinen.

Jäljestysosassa koiran täytyy kulkea pellolla tuntia aiemmin tehtyä jälkeä pitkin. Tehtävä pitää suorittaa maavainuisesti, eli koiran nenä ei saa nousta maasta. Radalla on myös kolme esinettä, jotka koiran pitää löytää.

– Ihannesuoritus on, että koira menee kuin juna raiteilla.

Tottelevaisuusosassa koiran täytyy esimerkiksi istua, seurata ja hakea kapulaa käskystä.

Viimeisenä arvostellaan suojeluosuus, jossa koira etsii ja ilmaisee maalimiehen. Lisäksi koira estää maalimiehen hyökkäys- ja pakoyritykset.

Ilona sai kilpailuissa komeat yhteispisteet 289. Jäljestä Ilona keräsi Eerikäisen kanssa 97, tottelevaisuudesta 96 ja suojelusta 96 pistettä. Nämä olivat Lapuan-kisojen kaikkien osa-alueiden korkeimmat pisteet, joten myös kiertopalkinto lähti Lakialaan.

– Olemme aiemminkin osallistuneet SM-kisoihin, mutta emme ole saaneet niissä kisoissa nappisuoritusta.

Eerikäinen kertoo, että kestää monta vuotta ennen kuin koiran taidot saa hiottua huippuunsa, joten pitkäjänteisyyttä tarvitaan. Todella pienetkin asiat vähentävät pisteitä kilpailuissa.

Treenikertoja tulee aktiivikaudella viikossa 10–11. Jokaisella viikolla pidetään yksi vapaapäivä, sillä laji on koiralle fyysisesti rankka. Talven aikana pidetään lähinnä taitoja yllä, joten treenikertoja on vähemmän.

– Tulokset eivät tule sormia napsauttamalla.

Maija Eerikäinen, IPO, palveluskoira
Ilona on parhaassa kilpailuiässä. Se pääsee säännöllisesti fysioterapeutille, osteopaatille ja koirahierojalle, koska laji on fyysinen ja siinä tulee helposti lihaskiristyksiä sekä nikamalukkoja.

Eerikäinen on aiemminkin menestynyt Ilonan kanssa. Koirakko voitti Pohjoismaiden mestaruuden kaksi vuotta sitten. Vuosi sitten kaksikko oli maailmanmestaruuskisoissa seitsemäs.

– Ilona on todella motivoitunut ja aktiivinen. Se yrittää aina antaa 110 prosenttia itsestään.

Rennosti eteenpäin

Vaikka menestystä on ylöjärveläisparille tullut, Eerikäinen painottaa, ettei hommaa sovi tehdä otsa rypyssä. Hänelle IPO on harrastus, ja hänestä siitä täytyy nauttia mahdollisimman paljon.

– Yhteistyö koiran kanssa on pääasia, eivät kilpailut.

SM-kisojen viisi parasta valittiin edustamaan Suomea MM-kilpailuihin. Slovenian-matka koittaa kaksikolle syyskuussa. Tulostavoitteita Eerikäinen ei ole halunnut asettaa, ettei homma mene turhan vakavaksi. Harrastuksen täytyy kilpailuista huolimatta pysyä mukavana.

– Saksalaiset ja tšekit ovat niin kovia, että on turha ajatella, että menemme nyt hakemaan jotain tiettyä sijaa. Me lähdemme osallistumaan ja nauttimaan siitä kokemuksesta.

Sloveniaan tulee kilpailijoita ympäri maailmaa, joten osallistujia on paljon. Eerikäisellä ja Ilonalla on ilman muuta hyvät edellytykset tehdä mainio tulos myös kansainvälisellä tasolla.

– Ilona on hyvä koira, ja se tekee hyvänä päivänä todella hyvät pisteet. Mutta eläimen kanssa voi tapahtua paljon.

Koiraa ei sovikaan syyttää, mikäli kaikki ei mene oppikirjan mukaan.

– Ohjaajan täytyy ymmärtää, että koira ei koskaan tee tahallaan väärin. Se tekee niin kuin sitä on opetettu.

Comments are closed.