Riistalaskennat ratkaisevat metsäkanalintujen metsästysajat

Syksyn riistakausi pääsee vauhtiin

Syksy on metsämiesten kulta-aikaa, sillä eri lajien metsästysajat sijoittuvat pääosin syksylle. Jo maanantaina alkoi muun muassa ketun ja supikoiran metsästys. Ylöjärvelläkin metsästäjät ovat valmiita jahtiin.
teeri, metsästys

Riistalaskennan avulla saadaan tietoa muun muassa teerien määrästä. (Kuva: Suomen Riistakeskus / Hannu Huttu)

Ylöjärven Erämiehet ry:n jäsenet ovat innokkaita pienpetojen metsästäjiä. Maanantaista lähtien metsältä on saanut alkaa etsiä tähtäimiin ja pyydyksiin kettuja, sinikettuja, supikoiria, minkkejä, hillereitä ja mäyriä.

– Jäsenemme metsästävät kovastikin pienpetoja omalla koiralla, haaskalla ja loukulla, Ylöjärven Erämiesten puheenjohtaja Mauno Kangasniemi kertoo.
Hänen mukaansa pienpetoja on Ylöjärven metsissä runsaasti.

– Varsinkin supikoiria on todella paljon. Ne ovat erittäin kovia lisääntymään.

Myös ilvestä saa jo metsästää mutta vain Suomen riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla.

 

Sorsien perään elokuun lopussa

mauno kangasniemi

Ylöjärven Erämiehet ry:n puheenjohtaja Mauno Kangasniemi odottaa innolla syksyn metsästysaikoja.

20. päivänä elokuuta alkaa sitten monen metsämiehen kovasti odottama sorsastuskausi.

Silloin saa ampua sini- eli heinäsorsia, taveja, heinätaveja, haapanoita, jouhisorsia, lapasorsia, punasotkia, tukkasotkia, telkkiä, haahkoja, nokikanoja, kanadanhanhia sekä lehtokurppia. Samaan aikaan alkaa myös euroopanmajavan ja kanadanmajavan metsästys.

– Kyllä meidän seurassamme aika moni sorsastusta harrastaa, vaikka Ylöjärvellä ei ole enää oikein hyviä sorsastuspaikkoja. Asutuksen laajentuminen on niellyt alleen sorsastusmaastoja, Kangasniemi kertoo.

Syyskuun alusta alkaen metsästäjät voivat jahdata sitten myös fasaaneja, sepelkyyhkyjä, metsäjäniksiä, rusakoita sekä villikaneja.

Kolmioita oltava riittävästi

Vielä ei tiedetä, milloin metsäkanalintujen eli metson, teeren, pyyn ja riekon metsästys voi alkaa. Myös metsäkanalintujen metsästysajan pituus ratkeaa vasta riistalaskentojen tulosten saamisen jälkeen.

Riistakolmiolaskennat alkoivat 23. heinäkuuta ja päättyivät eilen tiistaina. Laskennoilla saadaan tietoa metsäkanalintujen määristä. Niissä saattaa olla suuria vaihteluita eri vuosien välillä.

Ketun ja muiden pienpetojen metsästys alkoi maanantaina.

Ketun ja muiden pienpetojen metsästys alkoi maanantaina.

Metsästäjät suorittavat itse vapaaehtoisesti riistakolmiolaskentoja, joiden tulokset ilmoitetaan riistakolmio.fi-palveluun. Riistakolmioita on oltava tarpeeksi paljon, jotta laskentatulos on riittävän tarkka.

Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on neljä kilometriä. Laskentalinjan kokonaispituus on siis 12 kilometriä. Linnut lasketaan kolmion sivua kulkemalla kolmen henkilön rintamana 60 metrin kaistalta. Viime vuonna Suomessa laskettiin yli tuhat riistakolmiota.

Ylöjärven Erämiehillä ei tänä syksynä käytetä laskennassa varsinaista riistakolmiota.

– Meillä on tietynlaiset reitit, joissa laskentoja tehdään. Raportoimme tulokset riistanhoitoyhdistykselle, ja kerromme tuloksista myös omassa kokouksessamme. Tulokset saadaan tällä viikolla, Mauno Kangasniemi selvittää.

Viime vuonna metsäkanalintujen metsästys alkoi 10. syyskuuta.

Metsästys jatkuu pitkälle talveen

Telkkä on suosittu saalislintu metsästäjien keskuudessa.

Telkkä on suosittu saalislintu metsästäjien keskuudessa.

Syyskuun lopussa, 24. syyskuuta,  alkaa hirvestyskausi. Silloin saa kaataa hirvien lisäksi valkohäntäpeuroja, metsäpeuroja, kuusipeuroja sekä metsäkauriita.

Syksyn lopuksi on vuorossa vielä marraskuun alussa alkava näädän ja kärpän metsästys.

Ylöjärven Erämiesten erikoisin saalis vuosien varrella lienee ilves.

– Vaikka ei sekään niin erikoinen enää ole. Susi ja karhu ovat jääneet vielä kaatamatta, Mauno Kangasniemi toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?