Lepojärven uimaranta laitettiin säppiin sinilevän vuoksi

Viime viikon tiistaina Takamaalla sijaitseva Lepojärven uimaranta jouduttiin sulkemaan sinilevän takia. Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön Pirtevan terveystarkastajan Petteri Hoiskon mukaan vedessä oleva sinilevä johtaa vain hyvin harvoin rannan sulkemiseen. Lepojärven uimaranta saataneen käyttöön tällä viikolla.
Lepojärven uimaranta päätettiin sulkea varmuuden vuoksi jo viime tiistaina. Päätös oli oikea, sillä vesinäytteistä saadut tulokset osoittivat järvivedessä olevan sinilevää.

Lepojärven uimaranta päätettiin sulkea varmuuden vuoksi jo viime tiistaina. Päätös oli oikea, sillä vesinäytteistä saadut tulokset osoittivat järvivedessä olevan sinilevää.

Alkukesä näytti Pirkanmaan rannoilla lupaavalta: sinilevähavaintoja ei juuri tehty. Takamaalla sijaitseva Lepojärvi herätti kuitenkin viime viikolla kyläläisten huolen, sillä järvivesi oli värjääntynyt vihertäväksi. Terveysviranomaisten tekemät näytteenotot vahvistivat, että kyse oli sinilevästä.

– Tuollaista sinileväesiintymää en ole aiemmin nähnyt. Uimarannalla näkösyvyys on vain noin 20 senttimetriä, eli vesi on samentunut huomattavasti, Pirtevan terveystarkastaja Petteri Hoisko kommentoi viime keskiviikkona Lepojärven tilannetta.

Hoisko kertoi, että Lepojärven sinileväesiintymässä merkillistä oli se, että levä oli sekoittunut järviveteen, kun yleensä sitä havaitaan laattoina.

– Koko järven tila on siis se, että vesi on kauttaaltaan vihreää, hän kuvaili.

Haverissa sinilevävaroitus

Petteri Hoiskon mukaan rannan sulkeminen sinilevän vuoksi on hyvin harvinaista. Lepojärvellä tilanne sinilevän suhteen oli kuitenkin niin vakava, että uimaranta oli pakko sulkea.

– Onneksi ylireagoimme. Tämä oli ensimmäinen kerta omalla urallani, kun uimaranta jouduttiin sulkemaan, terveystarkastaja huomautti.

Sinilevätilanne saattaa vaihdella päivän aikana runsaasti, jopa tunneittain, sillä tuuli voi puhaltaa sinilevän rantaan ja taas pois sieltä. Näin ollen vaihtelevat sinileväesiintymät aiheuttavat uimarannoilla usein vain varoituksia, jotta rantaa käyttävät osaisivat tarkkailla veden tilaa.

Tänä kesänä Ylöjärven rannoista vain Haverin uimarannalla on varoitettu sinilevästä.

–Varoituskylttien avulla ihmiset tietävät, ettei esimerkiksi pikkulapsia kannata päästää rantaveteen, jossa myrkyllistä sinilevää on mahdollista niellä vahingossa.

Lämmin sää houkuttelee sinilevää

Lepojärven vesi oli värjäytynyt kauttaaltaan vihreäksi.

Lepojärven vesi oli värjäytynyt kauttaaltaan vihreäksi.

Lepojärven ja Haverin uimarantojen sinileväesiintymistä huolimatta muilla Pirtevan valvonta-alueilla, esimerkiksi Nokialla ja Pirkkalassa, ei ole tehty varoituksia poikineita sinilevähavaintoja.

Petteri Hoisko arveli, että tilanne tulisi muuttumaan nyt lyhyessä ajassa lämmenneen ilman vuoksi.

– Nokialla Pyhäjärven uimarannat ovat olleet tavallisesti hyvin herkkiä sinilevälle, Hoisko sanoi.

Hänen mukaansa rantojen käyttäjän ilmoittelevat aktiivisesti yleisten rantojen vesien tilasta. Esimerkiksi terveydelle vaaraton kuusensuopursuruoste poikii ilmoituksia levämäisen ulkonäkönsä vuoksi. Hoisko toivoi, että epäilyttävästä järvivedestä ilmoitettaisiin viranomaisille jatkossakin.

– On hyvä tietää, että terveystarkastajat valvovat ainoastaan yleisten uimarantojen veden laatua. Muissa vesistöalueissa valvova taho on kunnan tai kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen, hän täsmensi.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?