Kähärä uskaltaa

Muusikko Anna-Mari Kähärä soittaa konsertissa jopa haitaria, vaikka toivoo yleisön puolesta, että niin ei tapahtuisi.
Anna-Mari Kähärä, Sata-Häme Soi, musiikki, haitari
Anna-Mari Kähärä säveltää kesän aikana uutta musiikkia. (Kuva: Maarit Kytöharju)

Kun olin lapsi, lempikappaleeni oli Rantakoivun alla. Sitä hoilotin tädin pihakeinussa ja sukujuhlissa iäkkäiden sukulaisten iloksi.

Tähän päivään mennessä en tiennyt, kuka biisin takana on. Onneksi on Sata-Häme Soi -tapahtuma! Tänä vuonna se kunnioittaa kahta suomalaisen harmonikan mestaria Lasse Pihlajamaata ja Onni Laihasta. Laihanen oli mies Rantakoivun alla -melodian takana, ja hänen syntymästään tuli pari viikkoa sitten kuluneeksi sata vuotta.

Paljon Laihasen ja Pihlajamaan kappaleita kuullaan festivaalin aikana. Musiikkineuvos Pihlajamaan juhlakonsertissa esiintyy muun muassa Paula Koivuniemi.

Yksi tapahtuman kohokohdista on Anna-Mari Kähärän ja Susanna Haaviston yhteiskonsertti. Ilta sisältää lauluja, jotka Kähärä on säveltänyt Haaviston teksteihin. Lisäksi kuullaan Haaviston vanhaa tuotantoa.

Monipuoliset musiikintekijät Kähärä ja Haavisto tutustuivat jo vuosia sitten. Ensimmäinen yhteistyö oli Älytön sydän -musiikkitarina, johon Kähärä sävelsi muutaman kappaleen.

– Yhteistyö Susannan kanssa on aina ollut luontevaa, luovuutta ruokkivaa ja ennen kaikkea hauskaa, Anna-Mari Kähärä kehuu.

– Susanna on loistava tarinankertoja sekä teksteissään että lavalla, ja hänen itseironiansa on vertaansa vailla. Laulujen tulkitsijana hän on erinomainen.

Kähärä soittaa konsertissa myös haitaria.

– Toivon kuuntelijoiden puolesta, että en soittaisi, mutta katsotaan, mitä taiteellinen johtaja Niko Kumpuvaara kehittelee, Kähärä nauraa.

– Soitan alhaalta kasaan teipattua pientä pianohaitaria pelkästään oikealla kädellä eli hanuristiksi en itseäni lähtisi kutsumaan. Olen kuitenkin ajautunut soittamaan haitaria monissa produktioissa. Se on kiehtova soitin laaja-alaisuutensa ja monimuotoisuutensa vuoksi, ja olisi kiva päästä perehtymään siihen kunnolla.

Comments are closed.