Pelataan neljä viikkoa ja lopulta Saksa voittaa

Juhannus on vietetty. Toivottavasti kukaan ei jättänyt lauantai-illan pihapelejä väliin EM-jalkapallon vuoksi, sillä juhannuspäivän ottelut tarjosivat suuria elämyksiä vain tilastonikkareille. Myöhäisillan Portugali-Kroatia -ottelu oli eurofutiksen irvikuva: 117 peliminuuttia ilman vetoa maalia kohti. Ottelu oli vaisu kuin suomalaisisännän rakkaus juhannuksen tuossa vaiheessa. Portugalin päävalmentaja Fernando Santos piti ottelua upeana ja niin minäkin: Christiano Ronaldoa ei juuri näytetty paitsi silloin, kun mies oli nurmikossa naamallaan.

Tätä kirjoittaessani ovat käynnissä EM-turnauksen neljännespuolivälierät. Kuningas Litmanen paljasti sunnuntain aikana, mikä on Belgian tie menestykseen.  Yleisradiolle kirjoittamansa kommentin otsikossa Litti vinkkaa, että tehot auttavat. Harmi, että yleensä niin edistyksellinen länsinaapurimme ei keksinyt samaa. Kolme ottelua, joissa pari vetoa maalia kohti, yksi tehty maali ja siitäkin vastasi vastustaja. Zlatan-show jäi näkemättä, mutta meillä isäntä näki Katjan keskiöisen kiukuttelu-shown Ruotsin pudottua kisoista.

Kaikesta uhosta huolimatta istun jälleen telkkarin ääressä katsomassa kisoja. Kiitos alkusarjojen Puola-tasurin vanha tuttu sanonta muokkautuu muotoon ”Pelataan neljä viikkoa ja lopulta Saksa voittaa”. Liverpool-fanit ovat jo tottuneet tuohon, mitä kentällä Saksan kolmannen maalin aikana tapahtuu – Martin Skertel katsoo vierestä, kun takatolpalla on vastustajan pelaaja vapaana.

Toisin kuin Saksa, Islanti ei ole paska maa. Vielä sunnuntai-iltana piskuinen pohjoismainen kansa on kisoissa mukana, samoin 10 prosenttia maan kansalaisista. Jos Suomi joskus sattuisi olemaan arvokisoissa mukana, kymmenen prosenttia kansalaisista muuttuisi sormia napsauttamalla futisfaneiksi ja äänestäisivät iltapäivälehtien verkkosivuilla kuumimmasta huuhkajasta.

BBC oli saanut käsiinsä kuvamateriaalia islannin selostajasta Gudmundur Benediktssonista tämän selostaessa Itävalta-voittoa. Miehen suomalaiskollega A Mertaranta jää toiseksi paitsi hypetyksessä myös habituksessa – GB on muistanut käydä parturissa, pukeutunut silitettyyn paitaan ja mikä tärkeintä – jättänyt Islanti-lasit pois päästä. GB:n innon ymmärtää, sillä KR Reykjavik, jossa mies on kakkosvalmentajana, on jäänyt viime aikoina vaille menestystä. Toivottavasti selostushommia on tiedossa lisää, sillä valmennuspesti on EM-kisojen aikana päättynyt.

Kotimaista palloilukulttuuria piti juhannuksen aikaan yllä Yleisradio, joka näytti samaan aikaan futismatsien kanssa lentopallon maailmanliigaa. Katsojaluvut eivät varmaankaan päätä huimanneet, vaikka aihetta olisi ollut: Suomi haastoi maailmanliigassa voittamatonta Turkkia lauantai-iltana kahden erän verran ja sitten… Noh, sitten Suomi teki Suomet ja hävisi ottelun.

Comments are closed.