Yhtenäisenä eteenpäin

Tunnelma kokoomuksen puoluekokouksessa oli alusta asti jännittynyt ja odottava. Suurin huomio oli tietysti kiinnittynyt puheenjohtajakilpailuun, mutta osansa huomiosta saivat myös varapuheenjohtajavaali sekä puoluevaltuuston puheenjohtajan vaali. Perjantai-illan ohjelma oli tiukka, kun kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta kiersivät kukin vuorollaan jokaisen piirin ryhmäkokoukset.
Vaikka monella puolueen ulkopuolisella oli erinäisten gallupien perusteella vahva kuva voittajasta jo ennen vaaleja, oli tunnelma kokousväen keskuudessa kuitenkin hyvin erilainen. Kaikilla kolmella ehdokkaalla oli vankat kannatusjoukot, eikä kukaan osannut varmaksi veikata, ketkä kaksi ehdokasta pääsee toiselle kierrokselle. Lauantaiaamuna ensimmäisen kierroksen äänestystulos oli kuitenkin vastoin odotuksia niin selkeä, että Orpon valinta oli käytännössä varmaa.
Voittajan valinta sujui ilman dramatiikkaa, ja sekä Alex että Elina hävisivät arvokkaasti. Alex piti hienon jäähyväispuheen, ja on selvää, että puolue jatkaa eteenpäin entistä yhtenäisempänä. Hyvässä hengessä tapahtuva puheenjohtajakilpailu tekee puolueesta yhtenäisemmän, tapahtui vaihdoksia tai ei.
Puheenjohtajavaali aiheutti kokoomuksessa myös paljon kaivattua keskustelua puolueen linjasta ja aatteesta. Arvoja on nyt kirkastettu, mutta suuret linjat säilynevät ennallaan.
Orpo on osaava ja asioihin perehtyvä johtaja, ja hänen aikaisempi eduskuntaryhmän puheenjohtajuutensa on hyvä pohja koko puolueen ja eduskuntatyön johtamiseen. Suomeen on syntynyt valtatyhjiö, jonka yrittävät tällä hetkellä täyttää parhaansa mukaan ammattiyhdistysliikkeet. Hallituksen on Sipilän, Soinin ja Orpon johdolla otettava valta takaisin itselleen.
Myös sunnuntain varapuheenjohtajien valintaa odotettiin paljon, ei vähiten pirkanmaalaisten keskuudessa, koska kansanedustaja ja naisten liiton puheenjohtaja Sofia Vikman oli ehdolla tehtävään. Äänestyksen jälkeen valituiksi tulivat Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen ja Janne Sankelo.
Antti Häkkänen nousi uutena nimenä puheenjohtajistoon häikäisevällä 95 prosentin ääniosuudellaan. Ei liene väärin veikata, että seuraavan kymmenen vuoden aikana Antti nähdään mukana myös puolueen puheenjohtajan vaalissa.
Tunnelma puoluekokouksen jälkeen on väsynyt, mutta onnellinen. Suurimmat näkyvät muutokset selviävät lähiaikoina, kun näemme, tuleeko ministeriryhmään vaihdoksia. Orpolla on nyt erinomainen paikka tehdä puolueesta enemmän itsensä näköinen.

JUHO OJARES

Kirjoittaja on kokoomuksen Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Comments are closed.