Nuoret toivat hymyn vanhusten kasvoille

Ylöjärven Kuntoutus- ja muistikeskuksen sekä tehostetun palveluasumisen ryhmäkoti Tiuralan asiakkaat saivat yllättävää piristystä päiviinsä koko kevään ajan. Moision koulun 8B- ja 8F-luokan oppilaat vierailivat kahden tai kolmen hengen ryhmissä usean kerran viikossa pitämässä seuraa vanhuksille.
Moision koulun kasiluokkalaiset Marika Hämäläinen (edessä vas.), Seela Tuutti, Julia Lastumäki ja Annika Kivimäki sekä Juha Eskola (takana vas.) ja Emil Kesseli iloitsivat saadessaan tuoda iloa vanhuksille. Bitwisen Katja Nieminen (takana kesk.) sekä Tiuravuoren osastonhoitajat Taina Hakala ja Kirsi Kuusi kehuivat nuorten reippautta.
Moision koulun kasiluokkalaiset Marika Hämäläinen (edessä vas.), Seela Tuutti, Julia Lastumäki ja Annika Kivimäki sekä Juha Eskola (takana vas.) ja Emil Kesseli iloitsivat saadessaan tuoda iloa vanhuksille. Bitwisen Katja Nieminen (takana kesk.) sekä Tiuravuoren osastonhoitajat Taina Hakala ja Kirsi Kuusi kehuivat nuorten reippautta.

Vierailut alkoivat helmikuussa ja päättyivät koulun kevätlukukauden loputtua. Kaikkiaan vanhuksia kävi tervehtimässä kevään aikana 43 oppilasta. Oppilailla oli jokaisella kahdesta kolmeen vierailukertaa. Palkkioksi vanhuksille tarjotusta ystävyydestä oppilaat saivat paitsi kaikille iloisen mielen myös rahaa luokkaretkikassaan.

– Innostuimme heti, kun kuulimme, että Moision koulut oppilaat tarjosivat tällaista mahdollisuutta. Me tiedämme, että asukkaamme kaipaavat seuraa. Heidän mielestään on todella kiva nähdä nuoria ihmisiä, Kuntous- ja muistikeskuksen osastonhoitaja Taina Hakala sekä Tiuravuoren palvelukeskuksen pitkäaikaishoidon osastonhoitaja Kirsi Kuusi kertovat.

Iloinen mieli myös itselle

Opettajien Antti Silvennoisen ja Salla Heikkisen vetämien luokkien oppilaat vierailivat Kuntoutus- ja muistikeskuksen yläkerran sairaalaosastolla, jossa on 12 asiakaspaikkaa. Lisäksi nuorten seurasta saivat nauttia 20 tehostetun palveluasumisen ryhmäkoti Tiuralan asukasta.

– Lähinnä pidimme seuraa vanhuksille juttelemalla heidän kanssaan, 8B-luokan oppilas Emil Kesseli kertoo.

– Lisäksi luimme vanhuksille lehtiä sekä soitimme pianoa ja lauloimme, Kesselin luokkakaveri Annika Kivimäki sanoo.

– Niin ja pelasimme korttia ja Huojuvaa tornia, Seela Tuutti puolestaan lisää.

Oppilaat vierailivat vanhusten luona varsin avoimin mielin, sillä koululaisista vain pari oli aiemmin käynyt vanhainkodissa. Ennakkoasenteita ei siis ollut kerinnyt muodostua.

– Vierailut vastasivat aikalailla odotuksia. Oli kiva käydä ilahduttamassa vanhuksia. Olemme nyt yhtä kokemusta rikkaampia, Emil Kesseli toteaa.

– Tuli itsellekin hyvä mieli, kun huomasi, että sai tuotettua iloa jollekin toiselle, Annika Kivimäki lisää.

Päivärytmi rikkoontui mukavasti

Osastonhoitajat Taina Hakala ja Kirsi Kuusi kehuvat vuolaasti vanhuksia tapaamassa käyneitä nuoria.

– Nuoret sopeutuivat tosi hienosti, vaikka muistisairaille vanhuksille saa toistaa samoja asioita ja esitellä itsensä monta kertaa. Kukaan nuorista ei kuitenkaan ollut asiasta mitenkään ihmeissään, Kirsi Kuusi kertoo.

Taina Hakalan mukaan Kuntoutus- ja muistikeskuksen sekä Tiuralan asiakkaat odottivat aina kovasti nuoria vieraitaan.

– Heti, kun nuoret astuivat ovesta osastolle, hymyt levisivät asiakkaiden kasvoille. Usein kuului iloinen ”nyt ne tulevat!” -huudahdus. Nuorten vierailu oli aina todellinen piristysruiske päivään, Hakala kehuu.

Nuoret eivät tietenkään voineet tehdä hoitotoimenpiteitä, vaan heidän päätavoitteensa oli pitää seuraa joskus yksinäisyyttäkin kokeville vanhuksille.

– Monta hymyä saimme nähdä, kun nuorten saapuminen rikkoi tavallisen iltapäivärytmin, Kirsi Kuusi toteaa.

– Oppilaiden vierailu vaikutti koko osaston ilmapiiriin. Kun muutama vanhus on iloisella mielellä, se tarttui muihinkin asiakkaisiin, Taina Hakala lisää.

Vielä ei ole tiedossa, jatkuvatko oppilaiden vierailut vanhusten luona myös ensi syksynä.

– Meillä toki tämä tarve säilyy ikuisesti. Täällä kaivataan aina seuraa, Taina Hakala muistuttaa.

Hänen mukaansa koululaisten säännöllinen vierailu vanhusten parissa on aivan uusi asia.

– Lähinnä meillä on käynyt vapaaehtoisia toimijoita ja sitten joitakin yksittäisryhmiä esimerkiksi esiintymässä. Tämä nuorten saaminen viikoittain vanhusten seuraksi oli meille todella upea tapaus, Hakala sanoo mielissään.

Tukea hienolle toiminnalle

Moision koulun kahden kasiluokan oppilaiden vierailut Tiuravuoren palvelukeskuksen osastoilla mahdollisti ohjelmistoyritys Bitwise, joka halusi tukea koululaisten hienoa tempausta.

Bitwisessa tykättiin tavanomaisesta poikkeavasta luokkaretkikassan kerryttämisestä. Melko usein oppilaat keräävät rahaa esimerkiksi myymällä vanhempiensa leipomia leivonnaisia tai kauppaamalla jotakin yksinkertaista tuotetta.

– Halusimme tukea sellaista toimintaa, jossa nuoret tekevät itse jotakin hyödyllistä rahan eteen, HR-täti Katja Nieminen Bitwiselta sanoo.

Hän muistuttaa, että yläkouluikäisillä nuorilla on harvoin minkäänlaisia kytköksiä vanhainkotitoimintaan.

– Nyt nämä nuoret saivat itse sellaisia kokemuksia, joita ei tavallisesti tule eteen. Se on hienoa.

Oppilaiden luokkaretkikassassa on jo siis mukava pääoma ensi keväänä toteutettavaa luokkaretkeä varten. Retkikohdekin on jo tiedossa.

– Olemme saksan kielen lukijoita, joten menemme Berliiniin, Emil Kesseli paljastaa.

 

Comments are closed.