Vaalikamppailu on jo alkanut

Vaikka kunnallisvaaleihin on aikaa vielä vajaa vuosi, on sanansäilät teroitettu jo valmiiksi.
Maan hallituspuolueiden yhteiselosta on tullut varsin hankalaa, eikä rivien tiivistymistä ole näköpiirissä. Hallituksen oikeistosiipi ajaa tiukkaa linjaa uudistuksissa, minkä vuoksi etenkin perussuomalaiset ovat nostaneet niskakarvansa pystyyn.
Samaan aikaan maan oppositio nauttii tilanteesta ja lyö alituiseen kapuloita hallituksen rattaisiin.
Tämän viikon kohun aiheutti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) liikennekaariuudistuksellaan. Berner tavoittelee teiden, rautateiden ja meriväylien yhtiöittämistä. Tämän valtionyhtiön toiminta rahoitettaisiin asiakasmaksuilla. Lisäksi Berner ajaa taksiliikenteen avaamista kilpailulle.
Perussuomalaiset ärähtivät heti, etteivät Bernerin esitykset käy heille. Perussuomalaisten mukaan Bernerin esitys ei etene tällä vaalikaudella.
Myös pääoppositiopuolue SDP tyrmäsi Bernerin suunnitelmat. SDP:n mukaan Bernerin hahmotelma tarkoittaa sitä, että rahapussin paksuus ratkaisee,  millaisia palveluita tien käyttäjät saavat.
Jo aiemmin keväällä hallitus sopi soteuudistusta tarkentavat linjaukset, jotka ohjaavat lainvalmistelua.
Hallitus sopi samalla myös maakuntahallinnolle siirrettävistä tehtävistä. Suunnitelmien mukaan  maakunnat vastaavat jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollosta.
Hallitus on kuitenkin korostanut, että kunnat pysyvät paikallisen osallistumisen, demokratian, sivistyksen ja elinvoiman yhteisöinä.
Silti hallitus on saanut oppositiolta runsaasti lokaa niskaansa myös sote- ja aluehallintouudistuksesta. Eikä näiden suuntaviivojen vetely ole hallituksen sisälläkään sujunut ilman ristiriitoja.
Odotettavissa on, että jatkossa puolueiden mielipiteet eroavat toisistaan entistä enemmän.
Tämä johtuu tietenkin näkemyseroista, mutta ennen kaikkea se johtuu asetelmien hausta kunnallisvaaleja varten.
Vahvojen mielipiteiden esittäminen olisi tervetullutta myös Ylöjärven paikallispolitiikassa. Vaikka vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä siirtyy pois kunnilta, tehdään kunnissa yhä erittäin tärkeitä kansalaisten arkeen vaikuttavia päätöksiä.
Puutarhakaupungin päättäjien ja päättäjäksi haluavien soisi ottavan pian selvän suunnan ja näyttävän, minkälaista Ylöjärveä he haluavat tulevaisuudessa rakentaa. Kunnallisvaalit tulevat oven taakse yllättävän pian. On siis aika aloittaa kamppailu valtuustopaikoista.

Comments are closed.