Saako uusi taideteos tarpeeksi materiaalia ajoissa?

Siivikkalan pollet kaipaavat kenkiä

Ylöjärven kaupungin puistoyksikkö tarvitsee apua. Siivikkalan ABC:n liikenneympyrään on tehty taideteos, mutta ilman kaupunkilaisten tukea se ei valmistu loppuun saakka. Hevosaiheista teosta varten tarvitaan vino pino käytettyjä hevosenkenkiä.
Hopoti hoi! Tämä humma matkaa äitinsä kanssa Siivikkalan ABC:n liikenneympyrään ensi kesänä. Nokialla valmistetut kehikot ovat aitojen hevosten kokoisia ja muotoisia – ja toistaiseksi vasta luurankoja.

Hopoti hoi! Tämä humma matkaa äitinsä kanssa Siivikkalan ABC:n liikenneympyrään ensi kesänä. Nokialla valmistetut kehikot ovat aitojen hevosten kokoisia ja muotoisia – ja toistaiseksi vasta luurankoja.

Liikenneympyrään kaavailtu taideteos esittää kahta laiduntavaa hevosta. Luonnollisen kokoisten tamman ja varsan harjateräksiset kehikot odottavat jo valmiina teknisen keskuksen varikolla Teollisuustiellä.
– Periaatteessa kehikot voisivat mennä Siivikkalaan myös ilman päällystystä. Ne ovat jo itsessään tosi komeita, puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon juttelee.
– Mutta kyllä pinta kuuluu teokseen. Joku heitti sitten ajatuksen hevosenkengistä, jotka hitsattaisiin kehikkoon kiinni, hän jatkaa.
Itsekin hevoshulluksi tunnustautuva Kauttoon keksi helposti, mistä pintamateriaalia voisi saada. Ylöjärvi on voimakkaasta kasvustaan huolimatta hevoskaupunki, jossa riittää ravi- ja ratsastusväkeä.
Pallo on nyt heitetty vahvasti tuon väen suuntaan.
– Tiedän, että tallien nurkissa lojuu vanhoja kenkiä, joilla kukaan ei tee enää mitään. Normaalisti ne päätyvät romuraudaksi.
– Joten miksipä niitä ei laittaisi hyvään käyttöön? Laitoimme pystyyn avoimen keräyksen, joka on avoinna huhtikuun loppuun, Kauttoon kertoo.

Tekohepat sijoitetaan kesällä tähän. Teivon ABC:n liikenneympyrä on erittäin vilkkaasti liikennöity etenkin arkisin. – Hevosten ympärille istutetaan värikäs kukkaketo. Kokonaisuus näkyy kauniisti Vaasantiellekin, puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon sanoo.

Tekohepat sijoitetaan kesällä tähän. Teivon ABC:n liikenneympyrä on erittäin vilkkaasti liikennöity etenkin arkisin. – Hevosten ympärille istutetaan värikäs kukkaketo. Kokonaisuus näkyy kauniisti Vaasantiellekin, puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon sanoo.

Ei mielellään uusia kenkiä

Lahjoituskenkiä otetaan vastaan kolmessa pisteessä ympäri kantakaupunkia. Kauttoon korostaa, että apua ei haluta säästösyistä.
– Voisimme ihan hyvin mennä kauppaan ja ostaa tarvittavat kengät uusina – siitä ei ole kysymys. Teoksen luonteeseen se ei kuitenkaan sopisi ollenkaan, hän perustelee.
Siivikkalan pollet halutaan päällystää nimenomaan kuluneilla, elämää nähneillä kengillä. Juuri ne henkivät tunnelmaa, jota teoksella halutaan kaupunkilaisille välittää.
– Kengät hitsataan paikoilleen sikin sokin, ei missään nimessä siististi vierekkäin, Kauttoon tietää jo kertoa.
– Teoksen tarkka ulkonäkö käy ilmi vasta sitten, kun kengät ovat kiinni kehikoissa. Aika näyttää, millaista jälkeä lopulta tulee! hän jatkaa.

Somessa jo suosiota

Puistoyksikön keräystempaus on tähän mennessä saanut varsin hiljaisen vastaanoton. Aiheeseen liittyvää linkkiä on jaettu ahkerasti sosiaalisessa mediassa, mutta lahjoituksia ei ole vielä liiemmälti tullut.
Jutta Kauttoonin mukaan kenkälahjoitusten määrä määrittää pitkälti sen, minkä näköisinä hevoset Siivikkalassa lopulta laiduntavat.
– Hitsaamme kiinni ne kengät, jotka saamme. Viemme teoksen paikoilleen joka tapauksessa ensi kesän aikana, hän linjaa.

Puistoyksikön hevosenkenkäkeräys

Teivon raviradan tallialueella (Mikkolantie 62), Teivon ABC:n etupihalla (Hiitintie 1) ja Hevostarvikeliike Hööksin etupihalla (Elotie 8) 29. huhtikuuta saakka.

Ilkivalta on jatkuva riesa

Ylöjärven kaupungin puistoyksikkö valmistautuu parhaillaan kiivaimpaan sesonkiinsa. Kovaa vauhtia lähestyvä kesä tuo puistojen ja viheralueiden hoitajille runsaasti töitä vuodesta toiseen.
– Sesonkiapulaiset tulevat yleensä töihin jo huhtikuun lopulla. Kesällä meitä on yhteensä 34, joka määrä on aika paljon, kun ottaa huomioon, että talvella selviämme kolmella työntekijällä, puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon kertoo.
Puistoyksikön vastuulla ovat kaupungin julkiset puistot, kadut, viheralueet sekä leikkikentät. Näiden kaikkien suunnittelu, rakentaminen ja hoito kuuluvat Kauttoonin ja kumppaneiden perustehtäviin.
Puistoammattilaiset ympäri Suomen törmäävät työssään jatkuvasti ilkivaltaan. Ylöjärvi ei ole Kauttoonin mukaan poikkeus.
– Sitä on lyhyesti sanottuna kaikkialla, hän huokaa.
– Eniten sotketaan ja rikotaan leikkipuistoja. Myös puistonpenkkejä saamme olla korjaamassa jatkuvasti, Kauttoon alkaa listata.
– Joudumme varautumaan ilkivallan aiheuttamiin lisäkuluihin kaikessa uudessa, mitä rakennamme. Aina tuntuu olevan ihmisiä, jotka eivät kunnoita yhteistä omaisuutta, nainen jatkaa harmissaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?