Järki ja moraali voittivat Ylitalo-asiassa

matti_paakirjoitus_320x194pxl45 kaupunginvaltuutettua 51 valtuutetusta kirjoitti nimensä aloitteeseen, jolla vaaditaan valtuutettu Matti Ylitalon (Ylöjärvi 2001+) erottamista kolmesta lautakunnasta. Allekirjoittaneiden mielestä Ylitalo ei nauti luottamusta ja mies on käyttäytynyt epäasiallisesti nettikirjoittelussaan.
Tapaus ja sen käsitteleminen ovat synnyttäneet tilanteita, joissa maalaisjärjellä asioita ajattelevat ihmiset ovat ymmällään. Moni on todennut ironisesti, että laki on sellainen, millaisena se luetaan.
Ylöjärven kaupunginvaltuusto joutui maanantai-iltana tekemään ratkaisuja, jotka ovat yleisen uskottavuuden kannalta välttämättömiä. Valtuusto perusti tilapäisen valiokunnan valmistelemaan Ylitalon erottamista sellaisista lautakunnista, joissa Matti Ylitalo istuu, erottamista. Jos asia etenee lopullisesti maaliinsa, lautakunnat erotetaan ja niihin nimetään uudet jäsenet. Käytännössä kaikki muut saavat paikkansa takaisin, mutta Ylitalon tilalle valitaan tuore kasvo.
Ylitalon tapauksessa voiton vetävät järki ja moraali.
Järki sanoo ihmiselle, mitä hän sivistyneesti voi suustaan päästellä ulos.
Moraali puolestaan kertoo, mikä on hyvien tapojen mukaista.
Jos laki ja pykälät mahdollistavat kikkailun, on hyvä, että sivistyneessä yhteiskunnassa on muitakin käyttökelpoisia mittareita ihmisten käyttäytymisen arvioimiseksi.
Jos 45 kaupunginvaltuutettua kokee, että yksi kollega on menettänyt luottamuksensa ja että hän on käyttäytynyt epäasiallisesti, laaja joukko valtuutettuja ei voi olla väärässä.
Huomion arvoista on, että keskustan varsinainen valtuutettu Minna Sarvijärvi sekä puolueen varavaltuutettuina paikalla olleet Elisa Niemelä sekä Virpi Ukonmäki äänestivät tyhjää.
Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen toteaa Ylöjärven Uutisille antamassaan haastattelussa, miten monen kunnan voimavarat hupenevat vääriin asioihin. Hän harmittelee sitä, miten monen kunnan poliittinen elämä on levotonta. Näin ollen oikeiden asioiden tekeminen jää taka-alalle.
Koskisen viestiä kannattaa miettiä juuri nyt poikkeuksellisen tarkasti myös Ylöjärvellä. Kun yksi valtuutettu saa aikaan revohkan, joka on kuukausien ajan piikkinä lihassa, yleinen ilmapiiri ei voi olla myönteinen. Lisäksi kaikki ratkaisut ja niiden toteuttamiset syövät taloudellisia voimavaroja.
Pieniä ovat silakat joulukaloiksi. 33 000 asukkaan kaupungin ylin päättävä elin joutuu käyttämään aikaansa harkitsemattomien tekstien jälkipyykkiin.

Comments are closed.