Järki ja moraali voittivat Ylitalo-asiassa

matti_paakirjoitus_320x194pxl45 kaupunginvaltuutettua 51 valtuutetusta kirjoitti nimensä aloitteeseen, jolla vaaditaan valtuutettu Matti Ylitalon (Ylöjärvi 2001+) erottamista kolmesta lautakunnasta. Allekirjoittaneiden mielestä Ylitalo ei nauti luottamusta ja mies on käyttäytynyt epäasiallisesti nettikirjoittelussaan.
Tapaus ja sen käsitteleminen ovat synnyttäneet tilanteita, joissa maalaisjärjellä asioita ajattelevat ihmiset ovat ymmällään. Moni on todennut ironisesti, että laki on sellainen, millaisena se luetaan.
Ylöjärven kaupunginvaltuusto joutui maanantai-iltana tekemään ratkaisuja, jotka ovat yleisen uskottavuuden kannalta välttämättömiä. Valtuusto perusti tilapäisen valiokunnan valmistelemaan Ylitalon erottamista sellaisista lautakunnista, joissa Matti Ylitalo istuu, erottamista. Jos asia etenee lopullisesti maaliinsa, lautakunnat erotetaan ja niihin nimetään uudet jäsenet. Käytännössä kaikki muut saavat paikkansa takaisin, mutta Ylitalon tilalle valitaan tuore kasvo.
Ylitalon tapauksessa voiton vetävät järki ja moraali.
Järki sanoo ihmiselle, mitä hän sivistyneesti voi suustaan päästellä ulos.
Moraali puolestaan kertoo, mikä on hyvien tapojen mukaista.
Jos laki ja pykälät mahdollistavat kikkailun, on hyvä, että sivistyneessä yhteiskunnassa on muitakin käyttökelpoisia mittareita ihmisten käyttäytymisen arvioimiseksi.
Jos 45 kaupunginvaltuutettua kokee, että yksi kollega on menettänyt luottamuksensa ja että hän on käyttäytynyt epäasiallisesti, laaja joukko valtuutettuja ei voi olla väärässä.
Huomion arvoista on, että keskustan varsinainen valtuutettu Minna Sarvijärvi sekä puolueen varavaltuutettuina paikalla olleet Elisa Niemelä sekä Virpi Ukonmäki äänestivät tyhjää.
Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen toteaa Ylöjärven Uutisille antamassaan haastattelussa, miten monen kunnan voimavarat hupenevat vääriin asioihin. Hän harmittelee sitä, miten monen kunnan poliittinen elämä on levotonta. Näin ollen oikeiden asioiden tekeminen jää taka-alalle.
Koskisen viestiä kannattaa miettiä juuri nyt poikkeuksellisen tarkasti myös Ylöjärvellä. Kun yksi valtuutettu saa aikaan revohkan, joka on kuukausien ajan piikkinä lihassa, yleinen ilmapiiri ei voi olla myönteinen. Lisäksi kaikki ratkaisut ja niiden toteuttamiset syövät taloudellisia voimavaroja.
Pieniä ovat silakat joulukaloiksi. 33 000 asukkaan kaupungin ylin päättävä elin joutuu käyttämään aikaansa harkitsemattomien tekstien jälkipyykkiin.

Kommentit (11)

  1. Tero

    Hohhoijjakkaa. Tärkeämpää tekemistä Ylöjärven päättäjilläkään ei näköjään ole…

    ”Niinistön mukaan Suomella on ongelma: ”hallitsematon maahanmuuttoliike”. Presidentti sanoi, että suomalaiset tekevät pahan virheen, jos luulevat tämän ongelman peittyvän sillä, että tarkkailevat toinen toisensa sanomisia ”pilkkuun asti”.”

    -Sauli Niinistö 3.2.2016

  2. Arvola

    Paljonko tämä täysin tarpeeton ajojahti jonkun useimmille tuntemattoman faceblokikirjoituksesta tuli maksamaan? Ainakin valtavat jahdin käynnistäneiden, hallituksen ja valtuuston 51 jäsenen, avustaneiden virkamiesten palkka- ja kokouskulut., satoja tuhlattuja tunteja!
    1.2. valtuuston kokouksen pääosa kului arvottomana näytelmänä, jossa valtuuston pj. ja ryhmänjohtajat kilvoin yrittivät ”hirtää ruttosairasta” valtuustotoveriaan. Vain pari uskalsi yrittää rauhoittaa kiihkomielisten purkauksia, vaali-ym.-propagandaa. Koskaan valtuusto ei ole yhtä tarmolla käsitellyt edes talousongelmaisen , Pirkanmaan velkaisimman kunnan budjettia.

  3. Tauno Salonen

    Pulkkinen kirjoittaa, että jos 45 kaupunginvaltuutettua kokee, että yksi kollega on menettänyt luottamuksensa ja että hän on käyttäytynyt epäasiallisesti, laaja joukko valtuutettuja ei voi olla väärässä. Tässä tapauksessa näyttää vahvasti siltä, että tuo joukko on totaalisesti väärässä ja siitä voi jopa vetää sellaisen valistuneen johtopäätöksen, että he ovat kyvyttömiä hoitamaan valtuutetun tehtäviään.
    Ylitalon kirjoituksessa ei ollut mitään sellaista, joka olisi vaatinut kaupunginvaltuustolta minkäänlaista kannanottoa eikä ajan tuhlaamista mokomaan asiaan. Itseasiassa Ylitalon kirjoitus heijastaa ylivoimaisen suomalaisenemmistön ajatukset, harva vain niistä uskaltaa tai rohkenee kirjoittaa.
    Pulkkinen kirjoittaa sivistyksestä ja moraalista ihan kuin jotain niistä ymmärtäisi! Muuhun johtopäätöksen ei voi tulla pääkirjoituksen luettuaan. Suomen hallitus pääministeri sipilän (ei ansaitse isoa alkukirjainta) johdolla harjoittaa täysin moraalitonta politiikkaa. En ota kantaa muihin, kuin tähän Ylitalon tapauksen yhteydessä esiin tulleeseen asiaan.
    Presidentti Halonen aloitti kaudellaan Suomessa ajan, joka olisi saanut jäädä tulematta. Ahtisaari sitä jo valmisteli, Halonen vei päätökseen. Ennen Suomessa oli oikeastaan vain yksi arka aihe ja se oli mustalaiset. Halosen aikana tuohon ryhmään liitettiin neekerit, arabit, muslimit eli tämä maahanmuuttajajoukko. Voi voi, kirjoitin sanan neekeri! Sehän Halosen aikakaudella meni kiellettyjen sanojen listalle. Se on kuitenkin suomen kielen sana, joka tarkoittaa ihonväriltään tummaa, johonkin neekeriheimoon kuuluvaa homo sapiensia. Sitä sanaa käytettiin Suomen kansakoulujen luku- ja maantiedon kirjoissa silloin, kun olen pulpetin takana istunut. Nuo opukset olivat opetushallituksen hyväksymiä eli näin ollen valtiovallan siunaamia. Neekeri-sana tulee espanjan kielen negro-sanasta ja negrohan tarkoittaa mustaa. Se, että Halonen ja muut kaltaisensa kokevat tuon sanan loukkaavana on kokonaan heidän ongelmansa. Valitettavasti tämä paha epidemia on levinnyt ja tietyt suomalaiset ovat kovin kovin herkkähipiäisiä sanoista, joita heidän mielestään ei sovi käyttää. Se, että esim. englannin kielestä löytyy suomenkielen neekeri-sanaa muistuttavia halveksuttavia ilmaisuja, sille ei voi mitään.
    Herkkähipiäisyys on levinnyt ja levinnyt ja nykyisin kaikki kritiikki tai mielipide, joka ei täytä haloslaisten tai pulkkislaisten ehtoja, ovat tuomittuja.
    Maahanmuutto, josta tässä Ylitalon kirjoituksessa oli kysymys, on vain pahentanut epidemiaa. Totuus valitettavasti on se, että ne hätää kärsivät, todella avun tarpeessa olevat ihmiset, tulivat ne sitten Syyriasta, Irakista, Somaliasta, Sudanista tai mistä tahansa, eivät tule Suomeen tai edes Eurooppaan. Ei heillä ole varaa ja jos he pääsevät, he jäävät kotiseutunsa lähialueelle turvalliseksi kokemaansa paikkaan odottamaan, että pääsevät palaamaan kotiin. Sinne pitäisi sitä apua kohdentaa. Niillä miljardeilla, joita nyt haaskataan aivan turhaan, turvattaisiin todellisten avun tarvitsijoiden elo ja olo. Olen työni puolesta matkustanut todella paljon ja nähnyt kaikenlaista ympäri maailman. Eikä ole suinkaan yksi tai kaksi kertaa, kun minulta on pyydetty kutsukirjettä Suomeen, koska sitten kun pääsee tänne, valtio maksaa kaiken. Suomalaisia poliitikkoja kuten eurooppalaisia virkaveljiään kusetetaan oikein kunnolla, viedään kuin litran mittaa. Mutta jos on moccalusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia.
    Samanaikaisesti kun suomalaisia runnotaan yhä vain pahempaan ja pahempaan taloudelliseen ahdinkoon, rajojen yli valuu hyväkuntoisia nuoria miehiä mukamas turvaa hakemaan. Silloin 39-44 Suomessa tuollaiset olisi viety saunan taakse. Ymmärrän suomalaisten katkeruuden. Vanhuksia ei hoideta, koululaisilta leikataan, työssäkäyvien verorasitus on maailman huippua, lapsiperheitä rokotetaan entistä enemmän ja samanaikaisesti meillä on varaa vastaanottaa ja elättää kymmeniätuhansia terveitä hyväkuntoisia loiseläjiä, jotka ovat tulleet tänne osa jopa ilmaisen toimeentulon houkuttelemana.
    Viimeksi Marokossa käydessäni paikalliset olivat tuohtuneita siitä, että heidän maansa läpi kulkee afrikkalaisia pakolaisia sen vuoksi, että yleisenä tietona kulkee huhu, että kun pääsee veneellä Kanarian saarten vesille, Espanjan rannikkovartiosto noukkii ja hinaa mannereurooppaan. Kertoivat vielä, että tuohon sakkiin liittyy lisää joukkoa matkan varrelta melkoisesti ihan vaan sen vuoksi, että pääsevät ilmaisen leivän ääreen.
    Mielipiteitä on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin ja ne on siedettävä. Kukaan ei voi kieltää mielipiteitä tai niiden ilmaisua. Tai voidaan, mutta sitten ollaan Pohjois-Korean tiellä. Jos Ylöjärven kaupunginvaltuustolla ei mukamas ole tähdellisempää tekemistä, niin koko sakki voisi samantien kävellä pihalle ja järjestetään uudet vaalit.

    • Urpola

      Arvolalta ja T.Saloselta varsin asialliset kirjoitukset lehden ”tolkuttoman” yksisilmäiseen kannanottoon kaupungin hallituksen /valtuuston kuntalaisten kannalta turhaan puuhasteluun, jonkun merkityksettömän blogikirjoituksen/ -kirjoittajan jahtaamisessa.

  4. Tapani Homelius

    Kaikkien kaupunkilaisten onneksi Perussuomalaiset olivat kaukaa viisaita ja havaitsivat potentiaaliset suuret ongelmat, kun jättivät Ylitalon valitsematta Savion tilalle kaupunginhallitukseen. Viimeistään tämän Ylitalo-shown episodin jälkeen tämä on selvää. Toivotaan, että Ylitalo ei enää järjestä lisäjaksoja tähän farssiin, vaan osaa ottaa paikkansa kunnallispolitiikassa henkilönä, joka jättäytyy seuraavissa kunnallisvaaleissa pois. Siitäkään ei olisi haittaa, että Ylitalo nostaa käden pystyyn virheen merkiksi ja etsii itse mahdollisuuden erota lautakunnista. Tämä luo työrauhan päätöksentekoon.

    Muiden kommentoijien osalta suosittelen katsomaan kalenteriin. Siellä lukee 2016. Maailma muuttuu ja Suomi sen mukana.

    • Amalia

      T.Homelius jatkaa Yvin lehdistön, valtuuston, kirkkovaltuuston käynnistämän kyseenalaisen toverituomioistuimen inkvisition ”maahanpotkiman tautisen” herjaamista. Kyseisen turhanpäiväisen, satoja kalliita työtunteja käytetyn ajojahdin jälkipyykissä eivät edes tekopyhät kirkko- kuntavaltuutetut muistaneet raamatun sanaa: ”Kuka on syytön, heittäköön ensimmäisenä kiven…!”. Eivät Matin epäkorrektia kirjoitustaan julkisesti mm. lehdistössä anteeksipyynnöt merkinneet mitään. Pitkät valtuutettujen paperistaan lukemat herjat olivat todella rankkoja ja tekopyhiä kuten kommarien Uusikartanon: ”emme ole mukana sorrossa, puolustamme heikkoja…”. Jos joku erehtyy kirjoittaamaan Someen jotain ns. yleisen mielipiteen vastaista ,niin seuraukset voivat olla tuhoisat,”some suuttuu”; lue HS:n sunnuntai-liitteestä karmeita esim.
      Yvin kunta-ja kirkkovaltuustot ovat tarpeettomia, jos ne eivat kykene paneutumaan primääritehtäviinsä: kunnostaa ylivelkaista taloutta ja yliorganisoituja toimintoja, mm.yli 2000:n henkilöstön saneerausta. Miksi tässä ulkopuolisen konsultin selvityksen tulos on salattu ja toiminta keskeytetty? Koska valtuustosta yli puolet ovat kaupungin ja julkishallinnon palvelluksessa tai eläkkeellä, niin mitään kehitystä em:ista ei kannata odottaa? Valtustossa ei yleensä keskustella mistään tärkeistä ,mm.talousasioista edes budjettikokouksissa. Täysin merkityksettömiä asioita eräät samat naisedustajat jauhavat ja tekevät alotteita, joista ei näy juuri tulosta.

    • Tauno Salonen

      Tämä Homeliushan on aika veitikka. Kirjoituksia lukiessa tulee mieleen sarjakuva ”Puuta Heinää”. En ole äänestänyt persuja, en Ylitaloa enkä ota kantaa muuhun kuin Ylitalon kirjoituksen aiheuttamaan turhaan hälyyn, politikointiin.
      Vaikka elämme vuotta 2016 ja maailma sekä Suomi muuttuu, ei se tarkoita sitä, että kaikki pitää myllätä tai että jotkut perusasiat olisivat muuttuneet.
      Suomessa on kaksi pääryhmää, jotka puolustavat pakolaisia naama punaisena: ”sinisilmäiset” naiivit ihmiset sekä ne, jotka jotenkin taloudellisesti hyötyvät pakolaisista. Kumpaan ryhmään sinä kuulut?
      Kirjoitat, että Ylitalon kirjoitus on tuonut negatiivista virettä ja julkisuutta sekä kaupungille että koko maalle. Menepä Homelius vaikka Helsinkiin ja kysy ensimmäisiltä tuhannelta vastaantulevalta ihmiseltä, mitä Ylitalo tuo mieleen! Ellei kukaan ole kuullutkaan, kysy seuraavalta tuhannelta. Kysypä samalla missä on Ylöjärvi. Ehkä tuon kokemuksen jälkeen paskanjauhaminen loppuu.
      Sen jälkeen voisit vaikka matkustaa Libanoniin. Se on lähin ja turvallisin paikka tavata Syyrian sodan jaloista paenneita todellisia hädässä olevia ihmisiä. Jos kielitaito riittää niin kuuntele ja vaikka kysele noiden ihmisten tuntoja. Vertaa noita ihmisiä tänne tulleisiin. Loppuu taas paskanjauhaminen.
      Kirjoitat moraalista ja sananvapaudesta kuten Pulkkinenkin kirjoitti. Näytät ymmärtävän yhtä vähän noiden sanojen merkityksestä kuin Pulkkinenkin. Ehkä Homeliuksen kannattaisi istahtaa alas vaikkapa tietosanakirja kädessä ja lukea. Netistä saa niin paljon väärää todistusta, joten sitä en suosittele. Sen on kuitenkin kirjoittanut joku pulkkinen tai halonen.
      Kun miettii Ylitalon kirjoitusta ja kaupunkimme hallituksen ja valtuuston reagointia tähän, ei voi kuin ihmetellä. Miten voi olla kymmenpäisellä organisaatiolla niin paljon turhaa aikaa? Eikö kaupunkimme asioissa ole paljon paljon tärkeämpiä asioita hoidettavana? Vastaukset ovat itsestään selviä, vai kuinka Homelius? Tämän perusteella kysyn edelleenkin, ovatko nuo organisaatiot päteviä hoitamaan Ylöjärven asioita, jos priorisointi ei onnistu tuon paremmin?

  5. Tapani Homelius

    Vika on Ylitalossa ja hänen kyvyttömyydessään esittää mielipiteensä asiallisesti. Asiallisuus ei vaadi sellaisia termejä kuin ”suvakki” tai ”neekeri”. Ylitalo ei toimi sen arvon mukaisesti, mitä päättäjiltä on lupa odottaa. Ylitalon toimintahan tässä on aiheuttanut sen, että tähän joudutaan hukkaamaan aikaa. Ylitalo on toiminut harkitsemattomasti ja harkitsemattomuutta korostaa saman toimintamallin jatkaminen ja koston aloittaminen eli Ylitalo jatkaa resurssin – ja ajan hukkaamista. Tiivistetysti sanoen: Ylitalo hukkaa kaupunkilaisten rahaa oman egonsa pönkittämiseen. Nyt olisi hyvä löytää sen verran moraalia, että tunnustaa tehneensä virheen ja lopettaa.

    Demokratia toimii vieläkin siten, että enemmistö päättää.

    • Tauno Salonen

      Siehän Homelius sälli oot. Nyt siis ihan pokkana väität, että Ylitalon kirjoitus pakotti Ylöjärven kaupunginhallituksen että -valtuuston tuhlaamaan tämän asian käsittelyyn turhia tunteja! Tarkoitatko todella, että nämä kymmenhenkiset organisaatiot eivät omaa niin paljon järkeä, että ymmärtäisivät jättää vähemmän arvoiset asiat sivuun ja keskittyä tärkeämpiin? Jos näin on, niin sitä suuremmalla syyllä olisi syytä pitää uudet vaalit.
      Jos kukaan ei olisi reagoinut tuohon Ylitalon kirjoitukseen, mitään ei olisi tapahtunut. Kukahan se tässä meikäläisenkin verovaroja haaskaa? Ylitalo vai? Ja sinunkin Homelius on turha kirjoittaa mitään asiallisuudesta. Kirjoittamasi sanat kuvaavat yhdellä sanalla tarkasti sen mitä ajetaan takaa eikä kenellekään jää tarkoitus epäselväksi.

  6. Turo Leppänen

    Salonen ”Jos kukaan ei olisi reagoinut tuohon Ylitalon kirjoitukseen, mitään ei olisi tapahtunut.”

    Jos joku toivoo toisten ihmisten kuolemaa, on varsin fiksua puuttua siihen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?