Viljakkalan koulu-uhkaukset tuntuvat edelleen epätodellisilta

”Voiko tällaista olla olemassa?”

Koulu-uhkaukset ovat piinanneet Viljakkalan koululaisten arkista aherrusta viime keväästä lähtien. Uhkauksien lähettäjää ei ole saatu kiinni, ja valitettavasti ikävien uhkausviestien sarja sai jatkoa parisen viikkoa sitten.
Toimeliaat vanhemmat ja isovanhemmat sekä muut aikuiset tekevät parhaansa, jotta tekijä saataisiin vastuuseen teoistaan. Yksi hieno esimerkki tästä saatiin lauantaina, kun Viljakkalan Seurojentalolla järjestettiin Koulurauhaa-niminen tapahtuma.
Viljakkalan Mannissa asuvan Sanna Siljamäen lapset käyvät Viljakkalan koulua. – Kun ensimmäinen uhkausviesti tuli tietoon, oloni oli jotenkin epätodellinen.

Viljakkalan Mannissa asuvan Sanna Siljamäen lapset käyvät Viljakkalan koulua. – Kun ensimmäinen uhkausviesti tuli tietoon, oloni oli jotenkin epätodellinen.

Koulurauhaa-tempaus järjestettiin yhtäältä sen vuoksi, jotta uhkausviestien lähettäjän jäljille johtavasta vihjepalkkiosta saadaan entistä tuntuvampi. Rahaakin tärkeämpää on tietenkin se, että lapset ja nuoret voisivat käydä opinahjossaan turvallisin mielin.
– Vihjepalkkio on tuntuva, nelinumeroinen rahasumma. Emme kerro tarkkaa lukua, koska viranomaiset ovat pyytäneet näin, Koulurauhaa-tapahtuman ja -Facebook-ryhmän toinen koordinaattori Jari Koskinen kertoo.
Pitkään jatkunut uhkausten sarja sai Koskisen ohella myös toisen vastuunkantajan, Päivi Lahtisen tekemään kaiken voitavansa.
– Tyttäreni poika ja poikani tytär käyvät Viljakkalan koulun eskaria.
Uhkauksia on ollut pahimpina aikoina aivan valtavasti.
– Kaiken kaikkiaan niitä on ollut kymmeniä, molemmat vastaavat.
– Pahimmat viikot ovat olleet sellaisia, että pelotteita on saapunut joka päivä, Jari Koskinen tarkentaa.
Toistuvat uhkaukset eivät ole onneksi realisoituneet. Silti tilanne on lasten ja vanhempien kannalta varsin ikävä.
– Kuka vanhemmista on valmis ottamaan sen riskin, että jättää lapsensa hakematta koulusta, kun uhkausviesti on saapunut? Jari Koskinen kysyy.
Uhkauksista kärsivät kaikki asianosaiset.
– Tämä tilanne vaikuttaa oppilaisiin ja heidän vanhempiinsa. Sen lisäksi episodi rassaa opettajia ja muita koulun työntekijöitä, Koskinen listaa.
Kun uhkausviesti ilmaantuu, silloin on toimittava, olipa sitten töissä tai vapaa-ajalla.
– Työt loppuvat siihen paikkaan, kun tieto uhkauksesta tavoittaa. Silloin on mentävä sen hetkisen tiedon ehdoilla, Päivi Lahtinen sanoo.
Voiko uhkauksiin turtua?
– Varmasti moni on turtunut tapahtumista. Itse en ole turtunut. En tiedä sitten, ajattelenko asiaa niin syvällisesti. Kuinka tähän voi turtua, kun kysymyksessä ovat omat lapset? Lahtinen kysyy.
Tekijän profilointi on viranomaisten käsissä.
– Viranomaisten mukaan kyseessä olisi koulun nykyinen tai entinen oppilas, koska osassa uhkausviestejä on viitteitä koulun sisäisistä asioista, Koskinen taustoittaa.
Koulurauhaa-tapahtumassa oli tarjolla kaikille jotakin – Latelan miesten bussista lähtien. Muun muassa tuon poppoon ajoneuvo oli helppo saada Viljakkalan Seurojentalolle.
– Kaikki tahot ovat olleet erittäin myötämielisiä tapahtumaamme kohtaan, Jari Koskinen kiittelee.

”Eihän tämä kivaa ole”

Pirkkalalaisten Jussi Pentin ja Jaana Kuoppalan sukulaislapsia käy koulua Viljakkalassa. Lauantain tapahtumassa oli mukana myös pariskunnan Emma-tytär.

Pirkkalalaisten Jussi Pentin ja Jaana Kuoppalan sukulaislapsia käy koulua Viljakkalassa. Lauantain tapahtumassa oli mukana myös pariskunnan Emma-tytär.

Viljakkalalainen Sanna Siljamäki asuu perheineen Mannissa. Toinen hänen lapsistaan käy Viljakkalan koulun toista ja toinen lapsensa kolmatta luokkaa. Jatkuvat uhkausviestit käyvät vanhemmankin voimille.
– Eihän tämä kivaa ole. Viestejä on tullut pahimmillaan jopa kymmeniä yhden päivän aikana.
Ensimmäinen uhkaus järisytti viljakkalalaisäidin tunne-elämää aivan erityisellä tavalla.
– Oloni oli jotenkin epätodellinen. Mietin, voiko tällaista olla olemassa, Siljamäki kuvailee.
– Kyllähän siinä tuli heti lähdettyä töistä ja haettua lapset välittömästi pois koulusta. Tässä on kuitenkin tapahtunut viime vuosien aikana esimerkiksi Myyrmannin ja Kauhajoen murhenäytelmät, hän jatkaa.
Viljakkalalainen on tietyllä tapaa turtunutkin.
– Kyllä tähän voi turtuakin. Sitä on tapahtunut myös itselleni. En ole enää hakenut lapsia pois koulusta. Kun se sama viesti tulee aina Wilmaan, sitä ei ota enää tosissaan.
– Kun on ollut hiljaisia hetkiä, olen miettinyt, että tekijä voisi toteuttaa uhkauksensa, kun kukaan ei odota mitään. Tämä seikka on taas laittanut mietteliääksi joka kerta, kun uhkaus on tullut, Sanna Siljamäki puntaroi.
Viestin lähettäjästä Siljamäellä on oma näkemyksensä.
– Minulla on sellainen ajatus tekijästä, että hänellä on mennyt koulun kanssa sukset ristiin tai sitten hän voi olla koulukiusattu eikä hänen tapaukseensa ole mahdollisesti puututtu. Nämä syyt ovat voineet aiheuttaa hänelle mielipahaa, joka puolestaan voi olla vaikuttimena uhkailuun.
Facebook-ryhmän perustaminen on yksi uusista keinoista tai vaikuttimista, jonka toivotaan auttavan tekijän kiinni saamisessa.
– Luulimme jo, että ryhmän perustaminen olisi saanut tekijän lopettamaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, koska uusi pelottelu ilmestyi jälleen sähköpostiin. Silti on hyvä juttu, että ihmiset ovat lähteneet mukaan sekä tapahtumaan että Facebook-ryhmään.
Viranomaisilta Sanna Siljamäki toivoo lisää terävyyttä episodin ratkaisemiseksi.
– Minulla on jotenkin ollut epäuskoa muiden muassa poliisin toimintaa kohtaan. Voiko olla niin, ettei ole mitään mahdollisuutta ratkaista tätä tapausta? Kaikki resurssit pitäisi saada käyttöön. Apua voisi hakea vaikka ulkomailta, koska eihän tällainen tilanne voi jatkua loputtomiin.

Huoli on aina olemassa

Pirkkalalaiset Jussi Pentti ja Jaana Kuoppala saapuivat Viljakkalan tapahtumaan Emma-tyttärensä kanssa. He ovat seuranneet episodin uutisointia tarkasti.
– Tyttäremme ei ole vielä kouluiässä, mutta kyllä tällainen uhkailu tuntuu ikävältä, Jussi Pentti vastaa.
– Sukulaistemme lapsia käy koulua täällä Viljakkalassa. Tilanne tuntuu hyvin huolestuttavalta, Jaana Kuoppala lisää.
Tekijän motiivi vaikuttaa mysteeriltä.
– Olen ihmetellyt tekijän vaikuttimia. Ehkä kyseessä on mahdollisesti vanhan oppilaan kaunoja koulun henkilökuntaa kohtaan. Odotan mielenkiinnolla tekijän motiivia, kun hän joskus toivottavasti jää kiinni, Jussi Pentti miettii.
Pirkkalalaisen mielestä jatkuvaan uhkailuun voi turtua, vaikka niin ei saisikaan käydä.
– Pitkällä tähtäimellä varmasti tällaiseen ruljanssiin turtuu jollakin tapaa. Toisaalta kysymys on lasten turvallisuudesta, jolloin siihen ei saa turtua liikaa. Tietty varovaisuus on hyvä olla ainakin takaraivossa, Pentti perustelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?