Hääjuhlapaikat varataan hyvissä ajoin: Villa Näsirinnettä buukataan juhliin pari vuotta etukäteen

Villa Näsirinteessä buukataan jo kesän 2017 häitä.
Villa Näsirinne on Ylöjärvellä suosittu häidenpitopaikka.
Suomen suvi on edelleen häiden kulta-aikaa. Myös sesonki ensi kesän hääpaikkojen varaamiselle on parhaillaan käynnissä. Perinteet pitävät pintansa tämän päivän hääjuhlassa, mutta vieraslistat lyhenevät.

Ylöjärveläisessä juhlahuvilassa Villa Näsirinteessä buukataan parhaillaan ensimmäisiä kesähäitä kalenteriin. Kalenterin vuosi on tosin 2017.
– Ensi vuoden heinä- ja elokuu on jo varattu täyteen, ja ensimmäisiä kyselyitä vuodelle 2017 on jo tullut, Villa Näsirinteen emäntä Tiina Mäkelä kertoo.
Kesä on tunnetusti häiden kuumin sesonki – myös niiden suunnittelun kannalta. Villa Näsirinne ei ole varaustilanteensa suhteen poikkeus, sillä sydänkesän viikonloput suosituissa hääpaikoissa napataan yleensä hyvissä ajoin edellisenä vuonna.
– Kesä on lyhyt ja lauantaipäiviä vähän. Olemme täällä järjestäneet jopa kahdet häät viikonlopussa, perjantaina ja lauantaina, Mäkelä selittää.
Suviaikaan hääväki kilpailee juhlapaikoista myös muiden juhlijoiden ja lomailijoiden kanssa. Mäkelän mukaan ennen juhannusta ja lomien jälkeen elokuussa Villa Näsirinteessä kestitään yritysvieraita, lisäksi järjestetään esimerkiksi rippijuhlia ja syntymäpäiviä.
Neljättä kesää Kurussa toimivalla Villa Merja’s Garden -huvilalla järjestetään kesäisin noin viidet häät, sillä muutama viikonloppu on varattu lomailijoille ja muille juhlijoille. Omistaja Merja Säntin mukaan suomalaiset ovat tottuneet varaamaan seuraavan kesän juhlansa ja lomansa hyvissä ajoin.
– Seuraavan kesän varaukset tehdään viimeistään ennen joulua, Säntti selventää.
Myös ylöjärveläisen hääsuunnittelijan Niina Vuoksen ensi kesän kalenteri on jo alkanut täyttyä.
– Alkusyksy on ihanteellinen aika ottaa hääsuunnittelijaan yhteyttä, jotta ehditään tehdä kaikki suunnitelmat ja toteutukset ajoissa, Vuoksi kertoo.

Hääsuunnittelija Niina Vuoksen mukaan vihkiminen hääpaikalla ei ole vielä kovin yleistä. – Se on yllättävän vaivatonta Suomessa, Vuoksi kertoo. Kuvan häät järjestettiin Villa Näsirinteessä (Kuva: Tiina Mäkelä/Villa Näsirinne)
Hääsuunnittelija Niina Vuoksen mukaan vihkiminen hääpaikalla ei ole vielä kovin yleistä. – Se on yllättävän vaivatonta Suomessa, Vuoksi kertoo. Kuvan häät järjestettiin Villa Näsirinteessä (Kuva: Tiina Mäkelä/Villa Näsirinne)

Suomen eksotiikka kiehtoo

Ruuhkaa Ylöjärven juhlapaikoilla lisää se, että häitä tullaan juhlimaan tänne luonnon helmaan lähiseutuja kauempaakin.
– Ihmiset, jotka asuvat ulkomailla tai joilla on sukua ulkomailla ovat selkeästi suurin asiakasryhmämme, Merja Säntti kertoo.
Kurun Keihäslahden rannalla sijaitsevaan Villa Merja’s Gardeniin tullaan juhlimaan sen luonnonläheisen sijainnin vuoksi, vaikka hääpareilla ei useimmiten ole minkäänlaista sidettä Ylöjärven seutuun tai edes koko Pirkanmaalle. Ulkomaalaistaustaiset hääseurueet ovat usein kiinnostuneita alueen luonnosta ja esimerkiksi retkeilymahdollisuuksista.
– Hääparit haluavat näyttää Suomen kauneutta ulkomaalaisille vierailleen, jotka eivät ole välttämättä koskaan käyneetkään Suomessa. Maailmalla tällainen ympäristö on eksoottinen, Säntti selittää.
Villa Näsirinteessä vihittävät hääparit tulevat Tiina Mäkelän mukaan usein Tampereelta tai pääkaupunkiseudulta, mutta yleensä jokin kytkös Ylöjärveen heillä on. Vanhan perinteen mukaisesti häitä tullaan usein viettämään morsiamen kotiseudulle.
– Maailma pienenee koko ajan, ja kahden kansalaisuuden häät yleistyvät, Mäkelä toteaa ja kertoo, että Näsijärven rannalla sijaitsevalla huvilalla järjestetään jonkin verran kansainvälisiä häitä.
– Erityisesti kahden kansalaisuuden pariskunnille perjantaihäät sopivat hyvin, koska ulkomailla ei olla niin lauantaiorientoituneita kuin täällä. Juhlavieraat joutuvat kuitenkin ottamaan useamman päivän vapaaksi tullessaan Suomeen, Mäkelä pohtii.
Myös Niina Vuoksi on huomannut, että Suomen eksotiikka kiehtoo ulkomailla. Ympäri Suomea häitä suunnitteleva Vuoksi on muun muassa järjestänyt amerikansuomalaiset häät, joissa vihkiminen tapahtui rannalla.
– Oli myös eräs saksalainen pariskunta, joka oli opiskellut Suomessa. He halusivat niin sanotusti karata Suomeen naimisiin ja järjestää täällä pienen juhlan, Vuoksi muistelee.

Häihin halutaan maalaisromantiikkaa

Hääjuhliin halutaan perinteisiä lämpimiä ruokia. Kylmissä ruuissa saattaa olla kansainvälistäkin vinkkeliä, Mäkelä kertoo. (Kuva: Tiina Mäkelä/Villa Näsirinne)
Hääjuhliin halutaan perinteisiä lämpimiä ruokia. Kylmissä ruuissa saattaa olla kansainvälistäkin vinkkeliä, Mäkelä kertoo. (Kuva: Tiina Mäkelä/Villa Näsirinne)

Vuoksen mukaan tämän päivän morsiusparit vaalivat perinteitä, tosin pienellä mausteella.
– Aina halutaan jotain yllättävää, esimerkiksi hääasussa tai ruuassa. Mutta muuten toivotaan yleensä perinteisiä, maalaisromanttisia häitä.
Tämä kesä on ollut Vuokselle huomattavasti viime vuotta vilkkaampi.
– Hääsuunnittelijaa käytetään Suomessa vielä aika vähän, mutta on ilahduttavaa, että kyselyitä ja keikkoja on tullut yhä enemmän, Vuoksi kertoo.
Tiina Mäkelä on järjestänyt häitä eri juhlapaikoilla yli 15 vuoden ajan. Hänen kokemuksensa mukaan tämän päivän häissä perinteet näkyvät esimerkiksi juhlajärjestelyissä ja ruuassa.
– Häät ovat tunnelmaltaan rentoja mutta hyvin juhlavia, Mäkelä kuvailee.
Villa Näsirinne hoitaa siellä järjestettävien häiden ruokatarjoilut. Esimerkkimenuihin vaaditaan harvoin radikaaleja muutoksia.
– Lämpimät ruuat ovat hyvin perinteisiä ja perinteisesti maustettuja, suorastaan isoäidin resepteillä tehtyjä. Kylmissä ruuissa kokeilemme sen sijaan uusia juttuja ja niissä on myös kansainvälistä vinkkeliä, Mäkelä kertoo.
– Aina kulkee jotakin trendejä. Viime vuonna kyseltiin paljon macaronleivoksia, mutta ne ovat menneet vähän muodista. Nyt on paljon karkkibuffetteja.

Vieraslistat lyhentyneet

Tiina Mäkelän mukaan sisustuslehtien trendit tarttuvat hääjuhlien somistukseen. – Joskus viisi vuotta sitten olivat muodissa täysin valkoiset häät. Nyt pikkuhiljaa värit ovat tulleet takaisin, tosin hillitysti. Saman näkee sisustuslehdissäkin. (Kuva: Tiina Mäkelä/Villa Näsirinne)
Tiina Mäkelän mukaan sisustuslehtien trendit tarttuvat hääjuhlien somistukseen. – Joskus viisi vuotta sitten olivat muodissa täysin valkoiset häät. Nyt pikkuhiljaa värit ovat tulleet takaisin, tosin hillitysti. Saman näkee sisustuslehdissäkin. (Kuva: Tiina Mäkelä/Villa Näsirinne)

Yksi selvä muutos hääkulttuurissa on kuitenkin lähivuosina tapahtunut. Tiina Mäkelä muistelee, että hänen uransa alkuaikoina pidettiin paljon 100–120 hengen häitä,
mutta nykyään vieraiden määrä on supistunut 70–90 henkeen.
– Ei haluta tinkiä laadusta, mutta sen sijaan tingitään ihmismäärästä, Mäkelä epäilee.
– Nykyään on myös enemmän ystävähäitä. Lapset ovat vähentyneet häistä, sillä monet parit ilmoittavat suoraan, että tämä on aikuisten juhla.
Niina Vuoksi on huomannut saman trendin vierasmäärässä.
– Luulen, että osittain syy löytyy budjetista ja osittain siitä, että nuoret luovat uutta perinnettään. Kaukaiset sukulaiset, jotka ennen kutsuttiin perinteen takia, jäävät nyt ehkä kutsumatta, hääsuunnittelija pohtii.
Vuoksen suunnittelemien häiden budjetti on keskimäärin noin 7 000–10 000 euroa.
– Naimisiinmeno on kuitenkin lähtökohtaisesti kaikille kerran elämässä -juttu, joten siihen laitetaan rahaa. Hääjuhlaan ei kuitenkaan suhtauduta tuhlailevasti: monet haluavat tehdä itse paljon esimerkiksi koristeluissa ja säästävät sillä paljon.
Villa Merja’s Gardenissa järjestetään pienimuotoisia häitä, sillä huvilalla on majoitustilaa 17 hengelle. Merja Säntin mukaan pienille ja intiimeille häille on yhä enemmän kysyntää.
Huvilalla järjestettävissä häissä pari myös yleensä vihitään juhlapaikalla.
– Häistä on tullut ehkä aiempaa epävirallisempia. Hääseremoniakin on osa perheen kanssa yhdessä olemista. Se, että pappi kutsutaan juhlapaikalle, kertoo paljon siitä, millaisia häitä ihmiset tänä päivänä haluavat.

Comments are closed.