Kehonpainoharjoittelua ilmassa

Joogabuumi ei ota laantuakseen, sillä  muutama vuosi sitten Suomeen rantautunut ilmajooga on löytänyt paikkansa myös ylöjärveläisten sydämistä. Gilda-gallerian kattoon kankaat ripustettiin alkukesästä, minkä myötä  ilmajoogan  ja ilma-akrobatian alkeiskurssit buukattiin heti täyteen.
Tämä jooga-asento eli asana saa ammattilaisenkin irvistämään. – En ole tehnyt viikkoon tätä asanaa, joten tuntuu vähän pahalta. Tämä on erinomainen liike selluliitin ehkäisemisessä. Kivulias mutta erityisen tehokas, Eeva-Maria Pasonen paljastaa.
Tämä jooga-asento eli asana saa ammattilaisenkin irvistämään. – En ole tehnyt viikkoon tätä asanaa, joten tuntuu vähän pahalta. Tämä on erinomainen liike selluliitin ehkäisemisessä. Kivulias mutta erityisen tehokas, Eeva-Maria Pasonen paljastaa.

Gilda-galleriaan ilmajooga ilmestyi vahingossa, kun omistaja Tuija Lehtonen oli bongannut sen televisiosta. Yhteensattumana Gilda-galleriassa kävi tankotanssitunneilla Eeva-Maria Pasonen, joka on myös joogaohjaaja. Yhteistuumin he päättivät, että kankaat on saatava kattoon mahdollisimman pian.
Kankaiden asennus kattoon tuotti päänvaivaa Lehtosen puolisolle, sillä kuusi metriä leveiden kankaiden on tarkoitus kestää jopa 700 kiloa.
– Meheni Pasin kanssa keinuimme ja pompimme liinoissa, jotta varmistuimme niiden pitävyydestä, Lehtonen muistelee huvittuneena.
Lehtonen ei pidä itseään trenditietoisena, vaikka eri joogatyypit ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa.
– En ole mikään edelläkävijä, vaan teen sitä, mikä tuntuu itsestäni hyvälle, hän perustelee.
Uusi lajitarjonta on saanut hyvin vaihtelevan vastaanoton Gilda-galleriassa.
– Eräs tamperelainen rouva ilmoitti ilmajoogan jälkeen, että häntä hävetti ja että hän tunsi olonsa kovin kömpelöksi isokokoisuutensa vuoksi. Silti hän kertoi tulevansa jatkossakin, koska haluaa oppia.
– Toinen nainen kuvaili ilmajoogaa ensimmäisen tunnin jälkeen täydelliseksi. Hänen mukaansa lihasten venytysten aikana sai levättyä ja selkäkin aukesi, Lehtonen kertaa saamaansa palautetta.

Eeva-Maria Pasonen näyttää, miten jooga-asento joutsen  tehdään inversioasennossa eli pää alaspäin.
Eeva-Maria Pasonen näyttää, miten jooga-asento joutsen
tehdään inversioasennossa eli pää alaspäin.

Kehon ja mielen rauhoittaja

Gilda-galleriassa ilmajoogaa ohjaava Eeva-Maria Pasonen selventää, että trapetsikankaasta valmistettu silmukka helpottaa monia liikkeitä, jotka ovat haasteellisia perinteisessä joogassa.
– Inversioasentoja eli ylösalaisin-asentoja on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa tehdä liinan avulla kuin ilman.
– Kangas helpottaa myös asentojen linjauksissa ja kehon venyvyydessä, kymmenen vuotta joogannut Pasonen lisää.
Alkeiskurssilla Pasonen opettaa ensimmäiseksi kylki-, lonkka- ja lantioriipunnan. Kun liikkeet ovat hallussa, aletaan niiden varaan rakentamaan eri asentoja ja näiden variaatioita. Tunnilla pyritään käymään läpi koko keho, jotta se saadaan avattua hyvin. Ohjaaja huomauttaa, että ilmajooga toimii erinomaisena kehon huoltajana.
– Inversioasennoissa sydän viedään lantion alapuolelle, mikä tekee erityisen hyvää ääreisverenkierrolle. Ilmajoogassa kehon jumit hellittävät ja ryhtikin paranee.
– Ilmajoogan aloitettuani huomasin yhtäkkiä, että lähes olemattomien käsivoimieni tilalle olivat hiipineet lihakset aivan tyhjästä, hauiksen ilmajoogalla kasvattanut Pasonen naurahtaa.
Niin kuin perinteisessä joogassa myös ilmajoogassa liikkeissä edetään hengityksen tahtiin ja kehoa kuunnellen. Pasonen vakuuttaa, että tunnin kankaassa keikkumisen jälkeen mieliala on kohentunut.
– Tunnin jälkeen voi huomata, että hengitys on helpompaa, keho rennompi ja mieli rauhoittunut.
– Elämme hyvin kiireisessä ja stressintäyteisessä suorittajayhteiskunnassa, jossa kello ja kalenteri määrittävät elämäämme. Joogatunnille tullaan rentoutumaan ja antamaan aikaa itselle sekä pyritään unohtamaan eilisen päivän murheet ja tulevat tapahtumat. Pyritään olemaan tässä hetkessä ja nauttimaan elämästä.

Nopeita vaihdoksia ja nättejä ojennuksia

Voimistelutaustainen Päivi Ylitie on harrastanut erilaisia akrobatialajeja koko ikänsä. Hänen mukaansa aikuisilla itsesuojeluvaisto herää nopeasti, kun tunnilla kiivetään ylemmäs kankaaseen, jota kutsutaan myös hammockiksi tai loopiksi.
Voimistelutaustainen Päivi Ylitie on harrastanut erilaisia akrobatialajeja koko ikänsä. Hänen mukaansa aikuisilla itsesuojeluvaisto herää nopeasti, kun tunnilla kiivetään ylemmäs kankaaseen, jota kutsutaan myös hammockiksi tai loopiksi.

Ilma-akrobatia on tullut aikuisten ulottuville vasta muutamia vuosia sitten, kun sitä on tarjottu lapsille jo iät ja ajat esimerkiksi sirkuskouluissa.

– Perinteisissä sirkuskangaslajeissa käytetään kahta kangaskaistaletta. Temput ovat huimia, ja niissä haetaan jännitysmomenttia. Se on katsojan silmiin vaarallista. Me emme tee kankaalla niinkään pudotuksia vaan haemme erilaisia linjoja sekä teemme nopeita vaihdoksia ja nättejä ojennuksia, selventää ilma-akrobatiaa ohjaava Päivi Ylitie.
Ilma-akrobatian ja ilmajoogan liikkeissä on paljon yhteistä, mutta pääeroavaisuus on mielellisessä harjoituksessa.
– Molemmissa lajeissa käytetään paljon samoja lihaksia. Ilma-akrobatia on joogaa vauhdikkaampaa ja siinä tehdään äärivenytyksiä.
– Yritämme, että kaikille jäisi hyvä fiilis ja onnistumisen kokemuksia syntyisi. Tunnilla myös autamme toinen toisiamme, jolloin ihmiset tutustuvat toisiinsa, Ylitie kertoo.
Oppilaiden kehitys hämmentää toisinaan myös ohjaajaa itseään.
– Omien oppilaiden kehitys tuntuu mielettömän hyvältä, mutta joskus tulee sellainen tunne, että jos nämä vielä tästä kehittyvät, en voi enää muutaman vuoden päästä opettaa heille mitään uutta, Ylitie nauraa ja jatkaa:
– Mutta totta kai kehityn itsekin koko ajan, varsinkin ohjaamisen kautta.

– Jos tuntuu, että ei veny enempää tai voimat loppuvat, niin aina löytyy korvaava liike.  Ilma-akrobatiassa asentorepertuaari on loputon, Päivi Ylitie ilmoittaa mukavassa asennossa  roikkuessaan.
– Jos tuntuu, että ei veny enempää tai voimat loppuvat, niin aina löytyy korvaava liike.
Ilma-akrobatiassa asentorepertuaari on loputon, Päivi Ylitie ilmoittaa mukavassa asennossa
roikkuessaan.

Myös ilma-akrobatia kovassa huudossa

Lajin suosio on yllättänyt ilma-akrobatiaohjaaja Ylitienkin.
– Tuntuu, että laji on todella kovassa huudossa tällä hetkellä. Olen seurannut muita suomalaisia kouluja, ja tuntuu, että tunnit varataan hyvin nopeasti täyteen.
Ylitie epäilee, että ilma-akrobatiatunnille ajaudutaan uutuudenviehätyksen myötä. Tällä hetkellä suosittuja ovat myös muut lajit, esimerkiksi crossfit, jotka sisältävät oman kehon painolla harjoittelua.
– Ihmiset ymmärtävät, että enää ei tarvitse mennä kuntosalille kuulokkeet korvilla ja nostella rautoja ähisten ja puhisten. Ilma-akrobatiassa harjoitus tulee ihan huomaamatta ilman toistojen laskemista.
– Ilma-akrobatiassa ja -joogassa näkee hirveän selkeästi sen, kuinka erilaisia ihmiset ovat. Toiset hoksaavat nopeasti tekniikan, toiset ovat luonnostaan vahvoja. Siinä, missä yhden selkä joustaa, on toinen notkea jaloista. Jokainen on varmasti hyvä jossakin osa-alueessa jo heti alussa, Ylitie tsemppaa.

 

Comments are closed.