Matonpesupaikat solisevat täyttä häkää

Kesä on perinteistä ja edelleen suosittua matonpesuaikaa. Ylöjärven kuurauspaikoilla lappaa solkenaan väkeä hyvällä säällä.
Mattojaan kuuraamaan tullut Raija Pirttijoki (oik.) on mielissään Ylöjärven matonpesupaikoista. – Niistä on pidetty hyvää huolta. Tuohon ei tosin tule nyt vettä, hän sanoo ja osoittaa naapurikourua. Liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpää listaakin korjaukset kaupungin huoltovelvollisuuksiin mutta toivoo myös ymmärrystä, jos pulma ei ratkea heti yhdeltä seisomalta.
Mattojaan kuuraamaan tullut Raija Pirttijoki (oik.) on mielissään Ylöjärven matonpesupaikoista. – Niistä on pidetty hyvää huolta. Tuohon ei tosin tule nyt vettä, hän sanoo ja osoittaa naapurikourua. Liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpää listaakin korjaukset kaupungin huoltovelvollisuuksiin mutta toivoo myös ymmärrystä, jos pulma ei ratkea heti yhdeltä seisomalta.

Aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta, ja Räikän matonpesupaikalla virtaa tauotta vesi. Mankeli rullaa, harjat laulavat.
Hellepäivä on tehnyt tutun tehtävänsä: täyttänyt pesualtaiden kupeet jo aamusta. Mattoaan saippuoivalle ja sitten napakasti hankaavalle Raija Pirttijoellekin askare on jokakesäistä touhua, jopa lystiä.
– Tämä on kivaa puuhaa, ja tässä on hyvät paikat pestä, hän perustelee.
Hän, kuten toisella puolella pesukaukaloiden riviä ahkeroiva nimettömänä vastaileva mieskään, ei ole harkinnut lyövänsä harjaa tiskiin ja teettävänsä työtä vaikka pesulalla.
– Jotkin valkoiset matot tietysti voisi pesettää, Pirttijoki aprikoi, ja herra jatkaa samalla linjalla:
– Ison tai erikoisen maton voisi viedä pesulaan.

Paikat pullollaan poutasäällä

Toden totta, kesäinen matonpesu on voimissaan, vahvistaa mattopaikoista vastaava liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpää.
– Aamukuudesta on pesijöitä, kun vain on hyvä keli. Kuten äskenkin näki, paikalle tuli ihan jonottamaan ihmisiä.
Tarkkoja lukuja Tanhuanpää ei osaa antaa, mutta jos hyvällä säällä kaikki Ylöjärven yhdeksän matonpesupaikkaa ovat aamusta ehtooseen täynnä, voi ynnätä, että jo päivässä kertyy satoja pesijöitä.
Räikällä ahertavat komppaavat näkemystä. Tuttavapiiristä löytyy pesijöitä.
– Kyllä varmaan kaikki täysjärkiset pesevät itse mattojaan, kaukalon äärellä touhuileva mies toteaa.
Tanhuanpää katsoo ilmiön yleiseksi.
– Kyllä vaikkapa Tampereellakin näkee, että koko ajan käy porukkaa.
Hän kertoo, että suosio on jopa kasvamaan päin.
– Ihmisten vapaa-aika on lisääntynyt, ja tällaista halutaan harrastaa. Matonpesu korvaa monella kuntosalin tai lenkin, hän tuumii.
Pesuinnon selittäjäksi hän ynnää ylöjärveläisten mattopaikkojen peruskorjaukset kuluneella vuosikymmenellä:
– Arvostus on noussut.
Lisäksi mies katsoo, että suvinen matonpesu on monelle tapa ja kädenjäljen näyttävä ilo. Lama-ajan rahansäästöä hän ei nostaisi olennaiseksi tekijäksi – onhan hyvinäkin vuosina pesty itse, eikä notkahduksia tai piikkejä ole ollut.

Mattopaikkojen mankeleilla matoista tiristetään enin vesi.
Mattopaikkojen mankeleilla matoista tiristetään enin vesi.

Kaupunki huoltaa ja maksaa

Suosion edellytyksenä on pelaava huolto. Keväällä kaupungin ulkoalueväki avaa paikat asentamalla pumput ja hanat. Kesällä pesupisteet tarkastetaan viikoittain ja ilmoitusten perusteella mennään lisäkäynneillekin.
Huoltoon kuuluu siistimistä, ruohonleikkuuta, suihkuputkien tarkastusta, jätehuoltoa ja vaikkapa rikkinäisten kraanojen korjausta.
Välineistölle on omat vaatimuksensa. Laituripaikkoja ei enää näe; ne kiellettiin Tanhuanpään muistin mukaan vuosituhannen vaihteen tienoilla. Vanhan mallisia kaukalopaikkojakaan ei voi enää rakentaa.
– Mutta vanhoja ei tarvitse sulkea.
Nykypaikkojen vedet virtaavat joko viemäriin tai imeytyskenttään. Tanhuanpään mukaan laki asettaakin velvoitteita lähinnä jätevesien käsittelyyn.
– Esimerkiksi fosforin poistoa täytyy miettiä. Ja on tietysti myös kuluttajansuojalaki: paikoista ei saa koitua vaaraa.
Mattopaikkojen tarjoaminen ei ole kaupungille ilmaista, mutta suhteellisesti Tanhuanpää pitää sitä melko pienenä kuluna.
– Kaupungilla on pesupaikoissa kiinni useita kymmeniätuhansia euroja. Mutta jos miettii vaikka Räikän miljöötä, joka tähän on rakennettu, matonpesupaikan osuus summasta on aika pieni. Vielä on katsottu, että pesupaikat ovat hyvä lisäpalvelu, jota kaupunkilaiset ovat toivoneet.

Käyttäjiltä kysytään huomaavaisuutta

Velvoitteita on pesijöilläkin.
Ensinnäkään paikoille ei ole asiaa aamukuudesta iltakymmeneen ulottuvan aukioloajan ulkopuolella. Järjestyslaki vaatii nimittäin hiljaisuutta, ja yötauko suo myös lepoa imeytyskentälle. Keväällä sään mukaan alkavan ja syyskuussa päättyvän aukiolon ulkopuolella paikat ovat tyystin pois käytöstä, jotteivät putket jäädy.
Lisäksi Tanhuanpää kehottaa käyttämään ympäristöystävällistä pesuainetta, huolehtimaan altaiden siisteydestä ja ottamaan toiset ihmiset huomioon.
Räikällä ahkeroiville velvoitteet ovat päivänselviä.
– Ei tietenkään ole liikaa vaivaa. Kun päästään mattoja pesemään, tietenkin laitetaan paikat kuntoon, jotta seuraavat pääsevät, Pirttijoki kuittaa.

Comments are closed.