Päättötodistuksen arvosanat ovat jo vaarassa

Viljakkalan koululle kevään mittaan sadelleet pommiuhkaukset ovat aiheuttaneet valtavasti poissaoloja. Hankalin tilanne on yhdeksäsluokkalaisten kohdalla: poissaolojen takia joidenkuiden arvosanat ovat vaarassa laskea juuri päättötodistuksessa, jolla haetaan jatko-opintoihin.

15 Viljakkalan pommiuhkaToistuvat pommiuhkaukset – tämän viikon tiistaiaamuun mennessä uhkauksia on tullut 12 – ovat tehneet Viljakkalan koulun keväästä henkisesti raskaan.
Nyt koululaisten runsaat poissaolot uhkaavat jo vaikuttaa oppimistuloksiin. Vaikka poliisi on joka kerta tarkastanut tilanteen ja arvioinut, että kouluun on turvallista tulla, monessa perheessä on päätetty, että lapset saavat jäädä pommiuhkauspäivinä kotiin. Pahimpina päivinä koulussa on ollut alle puolet oppilaista.
Eniten poissaoloja on ensimmäisen ja yhdeksännen luokan oppilailla.
– Ikävin tilanne on yhdeksäsluokkalaisten kohdalla. Pelkään, että poissaolot näkyvät myös päättötodistuksen arvosanoissa. Jos on jo valmiiksi rajalla, pääseekö haluamaansa jatko-opiskelupaikkaan, pienikin numeroiden lasku voi olla ratkaiseva, rehtori Kaisa Mannersuo harmittelee.
Poikkeuksellinen tilanne ei oikeuta opettajia katsomaan mitään sormien läpi. Opetussuunnitelman arviointiohjeissa määritellään, mitä oppilaan pitää osata saadakseen arvosanaksi 8:n. Arvostelu suhteutetaan näihin vaatimuksiin, eikä niistä voi tinkiä.
– Yhdeksäsluokkalaisten opetus etenee koko ajan vauhdikkaasti, ja keväällä on paljon kokeita. Toistuvat poissaolot näin pitkällä ajanjaksolla voivat aiheuttaa kyydistä putoamisen jossain aineessa, Kurun yhtenäiskoulun rehtori Merja Lehtonen sanoo.
– Toisaalta osa päättötodistuksen numeroista on annettu jo kahdeksannella luokalla ja kevään todistuksessa toki arvioidaan aina koko lukuvuotta, Ylöjärven Yhtenäiskoulun rehtori Satu Sepänniitty-Valkama lohduttaa.
Kurun ja Ylöjärven yhtenäiskouluja sekä Veittijärven koulua ja Ylöjärven lukiota pommiuhkaus kosketti yhtenä päivänä maaliskuussa. Näiden koulujen rehtorit kertovat, että yksittäistapauksesta on päästy hyvin yli.
– Ehkä se, että uhkauksia tulee Viljakkalassa toistuvasti, helpotti tilannetta muiden koulujen osalta, lukion rehtori Jarkko Tuomennoro arvioi.

Kokeet normaalisti

Koska poliisi on joka kerta arvioinut, että kouluun on turvallista tulla, yhtään koulupäivää ei ole Viljakkalassa jätetty järjestämättä. Poliisi on partioinut koulun läheisyydessä, ja kaksi kertaa oppilaat on kuljetettu toiselle koululle. Periaatteessa opetuksessa on edetty jokseenkin normaalisti.
– Osa yhdeksäsluokkalaisista on ymmärtänyt opiskella myös kotona ollessaan, mutta jotkut ovat olleet yllättyneitä siitä, että koulussa on menty eteenpäin, vaikka he ovat olleet poissa. Kokeita tulee eteen kuten ennenkin, ja niihin pitää valmistautua, rehtori Kaisa Mannersuo muistuttaa.
– Läksyistä on aina tiedotettu Wilma-järjestelmässä, ja ne on syytä tehdä. Kyse ei ole varsinaisista vapaapäivistä.
Kun opetusta on ollut tarjolla mutta lapsi ei ole tullut kouluun, vastuu lapsen oppivelvollisuuden suorittamisesta on siirtynyt periaatteessa huoltajille. Tukiopetusta toki järjestetään tarpeen mukaan, mutta siinäkin tarvitaan usein yhteistyötä vanhempien kanssa.
– Meillä tukiopetukseen tulo ennen tai jälkeen koulupäivän edellyttää usein kuljetusta. Toivon, että vanhemmat pyytäisivät nyt herkästi tukiopetusta ja saisivat kuljetuksetkin järjestymään, rehtori sanoo.
Rehtori Kaisa Mannersuo ja Ylöjärven kaupungin opetuspäällikkö Leena Pöntynen uskovat, että valtaosa oppilaista pääsee siihen jatko-opiskelupaikkaan, johon on hakenut.
– Lähinnä olen huolissani niistä nuorista, jotka muutenkin tarvitsisivat eniten tukea ja opetusta. Toivottavasti kaikki 25 koulunsa päättäjää saavat jatkopaikan, Pöntynen sanoo.

Apua on saatavilla

Poissaolot koskettavat eniten yhdeksäsluokkalaisia, mutta henkisesti uhkaukset ovat rasittaneet erityisesti pieniä koululaisia.
– Meillä sattui hiljattain väärä palohälytys, jota jotkut pikku oppilaat pelästyivät kovasti. Osa kokee myös poliisien läsnäolon pelottavaksi, vaikka he ovatkin täällä turvaamassa meitä, Kaisa Mannersuo kertoo.
– Opettajat, koulukuraattori ja -psykologi ovat käyneet asiaa lasten kanssa läpi, mutta joidenkuiden perusturvallisuus on varmasti järkkynyt. Toivon, että vanhemmat juttelisivat lasten kanssa kotona ja ottaisivat herkästi yhteyttä koulukuraattoriin, Leena Pöntynen sanoo.
Esimiehenä Pöntynen on huolissaan koulun henkilökunnan ja erityisesti rehtorin jaksamisesta.
– Opetussuunnitelmauudistus teettää paljon töitä, ja kun päivät kuluvat kriisityössä, normaalit työt jäävät iltaan. Ylityötunteja on tullut todella paljon.
Pöntynen kiittää opettajia, jotka ovat olleet vastuuntuntoisia, tulleet aamuvarhaisella kriisikokouksiin, pysyneet yhteisessä linjassa ja käyneet lasten kanssa asiaa läpi uudestaan ja uudestaan.
Uhkausviestit ovat saapuneet yleensä yöllä tai varhain aamulla. Niistä on tiedotettu koteihin heti, kun on saatu poliisilta lupa. Jotta viestit jatkossa kulkisivat entistä nopeammin, Wilma-järjestelmään on tulossa myös tekstiviestipalvelu.
Opetuspäällikkö Leena Pöntynen toteaa, että vaikka tilanne on todella ikävä, käytännössä Viljakkalan koulu on tällä hetkellä Suomen parhaiten varautunut koulu. Koulupäivien aikana paikalla on kaupungin hankkima vartija, ja niinä päivinä, kun on tullut uhkausviesti, paikalla partioi myös poliisi. Jos jotain poikkeavaa tapahtuu, koululla tiedetään tarkalleen, miten pitää toimia.
Tutkinnallisesti tilanne on ennallaan, eli uhkauksien sähköisille jäljille ei ole päästy. Ylöjärven kaupunki on luvannut ratkaisuun johtavasta vihjeestä huomattavan palkkion. Vihjeensä voi antaa soittamalla numeroon 029 5445 334 tai viestimällä sähköpostitse keskitettytutkinta.sisa-suomi@poliisi.fi.

Susanna Viljanen

Comments are closed.