Musiikkiopiston uusi tie vaikuttaa valoisalta

Vuodenvaihteessa opistosisareensa sulautuneen, ylöjärveläisille tutun musiikkiopiston uusi taival on alkanut hyvin. Elkeet ovat aiempaa avoimemmat ja luovemmat.
Muskariope Jonna Roppo (edessä) ja Ylöjärven toimipisteen  vastuuopettaja Merja Eskelinen iloitsevat, että Roppo on päässyt jo hankkimaan hiukan uutta materiaalia yhdistyneessä opistossa, vaikka varsinaisia lisärahavirtoja ei ole vielä puhjennut. Ylöjärven muskareista yksin vastaava Roppo iloitsee myös saamistaan kollegoista, jotka työskentelevät muualla mutta jakavat asioita yhteisen opiston sateenvarjon alla.

Muskariope Jonna Roppo (edessä) ja Ylöjärven toimipisteen vastuuopettaja Merja Eskelinen iloitsevat, että Roppo on päässyt jo hankkimaan hiukan uutta materiaalia yhdistyneessä opistossa, vaikka varsinaisia lisärahavirtoja ei ole vielä puhjennut. Ylöjärven muskareista yksin vastaava Roppo iloitsee myös saamistaan kollegoista, jotka työskentelevät muualla mutta jakavat asioita yhteisen opiston sateenvarjon alla.

Muskariopettaja Jonna Roppo istahtaa musiikkiopiston sohvaan hymyssä suin.
Viime syksy oli melkoista epävarmuuden aikaa, kun puitiin, yhdistetäänkö Ylöjärvellä toiminut Länsi-Pirkanmaan musiikkiopisto (LPMO) sisareensa Pirkanmaan musiikkiopistoon (PMO). Roppo myöntää jännittäneensä muutosta, vaikka onkin vasta tuore opettaja talossa. Mutta nyt mieli uhkuu intoa, ja jännitys on osoittautunut turhaksi.
– Tunnelma on hyvä, yhteistyö toimii, on avointa ja pääsee myös kehittämään.

Innostava, vapautunut startti

Ylöjärven toimipisteestä vastaava opettaja Merja Eskelinen toteaakin, että fuusion muassaan tuoma joustava ja toiminnallisuudesta kumpuava johtamiskulttuuri on vapauttanut opettajia valtavasti.
– Asioita kehitetään ja epäkohtiin etsitään ratkaisuja ihan toisin kuin ennen. Kaikki tapahtuu nopeasti, Eskelinen hämmästelee yhdistyspohjaisen nykyopiston eroa entiseen kunnalliseen ja vähän jähmeän byrokraattiseen LPMO:hon.
Myös jo aiempi yhteistyö PMO:n kanssa on sujuvoittanut yhdistymistä.
– Meillä on tavallaan ollut sillat valmiina, ja nyt olemme päässeet käyttämään niitä, Eskelinen myhäilee.
Hänen korviinsa on kantautunut Ylöjärven opettajilta vain hyvää. Toki opistojen käytänteitä yhteen soviteltaessa toiminta hakee vielä muotoaan. Tämä varmasti vaatii opettajilta totuttelua, ja joistain vanhoista käytänteistä, kuten pitkälle jalostuneesta konserttikalenterijärjestelmästä, halutaan pitää kiinni. Soraääniä sopeutuminen ei kuitenkaan ole tiennyt.
Liioin vanhemmilta ei ole tullut risuja. Ainoastaan harvoja kyselyitä epäselviksi jääneistä seikoista on tullut.
– Muskareissa vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä, että tiedotus pelaa, Roppo toteaa pikimmin hyvästä palautteesta, jota uuden opiston nettisivut ovat poikineet.

Tutussa keltaisessa musiikkiopiston talossa palavat yhä valot, ja sieltä myös kaikuu musiikki. Pelko opetuksen lakkaamisesta Ylöjärvellä oli turha. Murheenkryynejä ei ole ilmennyt henkilökunnalle, vaikka uusissa järjestelyissä on toki totuteltavaakin. Esimerkiksi erään opettajan tuntien menetys ei ole suoranainen ongelma, koska hänellä on varsinainen työ muualla.

Tutussa keltaisessa musiikkiopiston talossa palavat yhä valot, ja sieltä myös kaikuu musiikki. Pelko opetuksen lakkaamisesta Ylöjärvellä oli turha. Murheenkryynejä ei ole ilmennyt henkilökunnalle, vaikka uusissa järjestelyissä on toki totuteltavaakin. Esimerkiksi erään opettajan tuntien menetys ei ole suoranainen ongelma, koska hänellä on varsinainen työ muualla.

Moni huoli osui harhaan

Syksyllä velloi vanhempien pelko, että yhdistyminen olisi piste Ylöjärvellä järjestettävälle opetukselle. Pelko oli turha. Keskustan tutussa keltaisessa puutalossa palavat yhä valot ja kaikuvat sävelet. Eskelinen vakuuttaa, että näin on vastakin.
– Totta kai opetus säilyy täällä ja sen laajuus pysyy ennallaan, koska tämä lukee kaikissa sopimuksissa eikä tätä voi laiminlyödä.
Pelkona oli myös maksujen nouseminen. Nousu myönnettiin jo syksyllä mutta myös huomautettiin, että se olisi ollut edessä LPMO:ssakin.
Hintamuutoksiin kuitenkin lupailtiin helpotuksia, ja ne toteutuvat. Ensinnäkin perusmaksu nousee Tampereen tasolle portaittain niin, että vielä ensi lukuvuosi on ylöjärveläisille ja hämeenkyröläisille halvempi kuin muille. Lisäksi muuhun hinnastoon on luvassa erinäisiä korotuksia.
– Muskariin tulee suurin: hinta nousee 80 eurosta 130 euroon. Mutta on sanottava, että jotkin maksut pienenevätkin, Ylöjärven pisteen opintosihteeri Liisa Virtanen sanoo.
Myös LPMO:lle tuttu huojennusjärjestelmä vähävaraisille on luvassa. Ylöjärvelle ja Hämeenkyröön suunnatun stipendirahaston vuoksi järjestelmä jopa suo näille alueille isommat kevennykset kuin muualle.
Virisi myös epäilyksiä, että oppitunnit lyhenisivät. Tunteja ei kuitenkaan ole saksittu, vaan pikemminkin jotkut oppilaat ovat saaneet lisäaikaa. Ensi syksynä aloittavien tunnit tosin ovat hiukan lyhemmät kuin ensimmäisen vuoden opiskelijoilla ennen, mutta tämä on Eskelisen mukaan pienelle lapselle pedagogisesti järkevää, ja oppilaan edetessä tunnit myös pitenevät.

Etuna yhteisvoima

Jo syksyllä PMO:n rehtori sekä LPMO:n opettajat mainitsivat pelkojen rinnalle yhdistymisen hyötyjä, ja niistä on jo ainakin joitain näkyvissä.
Ensinnäkin opistoja suuriksi usuttavan valtion uskottiin suovan aiempaa isommalle PMO:lle mukavasti avustuksia. Lisäksi yhdistysmuotoisen PMO:n mahdollisuus hakea säätiöiden ja rahastojen tukea tuonee Ylöjärvelle uusia rahalähteitä. Vielä kolmessa kuukaudessa kukkaro ei ole pullistunut entisestä, mutta Eskelinen ja rehtori Jouni Auramo katsovat asetelmaa toiveikkaina.
– Valtionosuusmittarilla ja kai jäsenmäärämittarillakin meistä tuli Suomen seitsemänneksi suurin opistotasoinen musiikkioppilaitos, Auramo sanoo.
Lisärahaa voidaan käyttää esimerkiksi leireihin, retkiin, soittimiin, muihin materiaaleihin ja ehkäpä Eskelisen haaveilemaan ison konserttisalin vuokraankin.
– Emmehän mekään mitään kroisoksia ole, mutta näitä on luvassa, Auramo myöntää.
Yhdistyminen tuo monipuolisuutta. Soitinopetuspuolella se näkyy lähinnä yhteisproduktioina, mutta muskariin on jo luvassa lisätunteja sekä päiväkoti- ja musiikkivalmennushankkeita. Hyötynä on myös soitinopetuksen jakaminen entistä järkevämmin orkesterien kokonaisuuksien ehdoilla eri soitinten kesken.
– Meillä on hirveän kivat tulevaisuuden näkymät, Eskelinen luottaa.

Pääsykokeet ja ilmoittautumiset ovella

Pirkanmaan musiikkiopisto elää touhukasta aikaa paitsi fuusiostaan johtuvien järjestelyjen myös keväisten opiskelijailmoittautumisten suhteen.
Kurssitarjotin näyttää varsin samalta kuin entisessäkin opistossa. Uutta on lähinnä muskarin lisääntyneessä tarjonnassa.
Uutta on myös ilmoittautumispaikka eli vanhan nettiosoitteen sijaan Pirkanmaan musiikkiopiston verkkosivusto.
Kenties suurin ero entiseen on, että kun aiemmin ilmoittauduttiin pääsykokeeseen ja saatiin jälkijunassa tietoon kokeen ajankohta, nyt ilmoittaudutaan suoraan tietyn päivän kokeeseen.
Olennaista on myös huomata tiukennus: kun ennen osaan soitonopetusta pääsi suoraan ilmoittautumisjärjestyksessä, nyt kaikkeen soitonopetukseen on koe. Niille, jotka eivät paikkaa saa, saatetaan kuitenkin tarjota avoimen linjan opetusta, joka tosin on tavallista opetusta kalliimpaa.
Muskariin ja tanssiopetukseen pääsee yhä pelkällä ilmoittautumisella hakujärjestyksessä.
Soitonopetukseen on ilmoittauduttava viimeistään 12. huhtikuuta. Muskari- ja tanssihaut alkavat 20. huhtikuuta kello 10.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?