”Hiihto on parasta liikuntaa”

Upea talvikeli hemmotteli ulkoilijoita viime perjantaina iltapäivällä. Tamperelainen Teijo Hytönen ja nokialainen Juha Taavitsainen käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja lähtivät Lamminpään urheilumajalta kymmenen kilometrin hiihtolenkille.
– Hiihto on monipuolista ja parasta liikuntaa, Teijo Hytönen tiivisti herrojen mietteet.
Juha Taavitsainen (vas.) ja Teijo Hytönen ovat tuttu näky Lamminpään retkeilymajalla, josta kaksikko lähtee hiihtämään monta kertaa talven aikana.
Juha Taavitsainen (vas.) ja Teijo Hytönen ovat tuttu näky Lamminpään retkeilymajalla, josta kaksikko lähtee hiihtämään monta kertaa talven aikana.

Hytönen ja Taavitsainen käyvät hiihtämässä noin kolme kertaa viikossa, ja useimmiten miesten hiihtolenkki alkaa Soppeenharjun päältä Lamminpään urheilumajalta.
– Tästä me usein ampaisemme matkaan. Lamminpäästä Julkujärvelle kulkee mukava reitti, josta pidetään hyvää huolta. Ladut ovat olleet aina hyvät, paitsi viime talvena, jolloin ei ollut lunta, Hytönen sanoo.
Hytönen ja Taavitsainen suosivat perinteistä hiihtotyyliä. Sukset kaivetaan varastosta monta kertaa talven aikana, jos hiihtokeli on hyvä.
– Tavanomainen lenkkimme on noin kymmenen kilometrin mittainen. Toki joskus sitä innostuu hiihtämään pitkänkin matkan, Juha Taavitsainen kertoo.
Hytösen mukaan hiihto pitää mielen virkeänä, ja kehokin tykkää liikunnasta ja raittiista ilmasta.
– En tiedä voiko meitä sanoa aktiiviharrastajiksi, mutta mukavaa hommaa hiihtäminen on, Hytönen toteaa.

Suositut reitit etusijalla

Lamminpään retkeilymajalta lähtee useita erilaisia hiihtolenkkejä. Esimerkiksi Metsäkylään on matkaa 9,8 kilometriä.
Lamminpään retkeilymajalta lähtee useita erilaisia hiihtolenkkejä. Esimerkiksi Metsäkylään on matkaa 9,8 kilometriä.

Ylöjärvellä hiihtäjille on tällä hetkellä kunnostettu 32 kilometriä valaistua latua. Pisin valaistu reitti kulkee Lamminpäästä Metsäkylään.
Lyhyitä valaistuja reittejä on Soppeenmäessä, Haavistolla, Ansomäessä, Karhella, Nisussa ja Kurussa. Myös Metsäkylän vieressä Vaasantien eteläpuolella sijaitseva Topin lenkki on valaistu ja hiihtokunnossa.
Hiihtoreiteillä valot palavat tarvittaessa aamukuudesta iltakymmeneen.  Ylöjärven latukartat on nähtävillä Ylöjärven kaupungin verkkosivuilla.
Ylöjärven liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpään mukaan muitakin kuin valaistuja hiihtoreittejä aletaan kunnostaa, kun aika ja sää antavat mahdollisuuden.
– Suoraan sanottuna lunta saisi olla vielä paljon enemmän kuin nyt. Koulujen ladut yritämme saada seuraavaksi kuntoon, kunhan vain pääsemme irti valaistujen reittien kunnossapidosta, Tanhuanpää kertoo.
Valaistuja reittejä ajetaan tarpeen mukaan, yleensä aikaisin aamulla. Eniten käytössä olevat reitit ovat etusijalla.
– Meidän hiihtoreiteillä on hirvittävän paljon käyttäjiä. Pyrimme siihen, että ihmiset pääsisivät hiihtämään joka päivä, joten latuja ajetaan päivittäin, Tanhuanpää sanoo.
Hänen mukaansa Ylöjärvelle ei ole lähiaikoina luvassa lisää valaistuja hiihtolenkkejä.

Kaupungissa 25 luistelupaikkaa

Ylöjärven kaupungin työntekijät aurasivat ja jäädyttivät Ylöjärven Yhtenäiskoulun kaukalon jään viime perjantaina.
Ylöjärven kaupungin työntekijät aurasivat ja jäädyttivät Ylöjärven Yhtenäiskoulun kaukalon jään viime perjantaina.

Luistelu- ja kiekkokansalle on pystytetty täksi talveksi 13 kaukaloa. Lisäksi luistelijoilla on käytössään 12 luistinrataa.
Ylöjärven taajamissa kaukaloita on Asuntilassa Suolaniityntiellä, Metsäkylässä Metsäkyläntiellä, Siivikkalassa Siivikkalantiellä, Tiuravuoressa Laaduntiellä, Vahannassa Lempiäniementiellä, Vuorentaustassa Välimäenkujalla sekä Ylöjärven Yhtenäiskoululla Koulutiellä.
Viljakkalassa on kolme kaukaloa. Ne sijaitsevat Ansomäessä Pähkinämäentiellä, Mannissa Sumeliuksentiellä sekä Karhen koululla. Kurussa kaukalo on pystytetty Urheilutalolle Myllymäentielle.
Mutalassa pelaajia palvelee Palsintien kaukalo. Lisäksi Soppeenharjun Tornitiellä on minikaukalo.
Luistinratoja on keskusta-alueen taajamissa yhdeksän. Lisäksi Viljakkalassa on kaksi ja Takamaalla yksi luistinrata. Luistinratojen ja kaukaloiden valot sammutetaan iltayhdeksältä.
– Kaikki kaukalot ja luistinradat ovat luistelukunnossa. Tietenkin sääolosuhteet vaikuttavat siihen, millainen jää on. Sää näyttää vaihtelevan todella nopeasti, Jyrki Tanhuanpää miettii.

Kenttiä voi aurata myös itse

Ylöjärven Uplakersin valmennuspäällikkö Ville Keskinen arvosteli viime viikolla Ylöjärven Uutisten mielipidekirjoituksessaan kaupunkia siitä, ettei kaukaloita aurata riittävän usein.
– Meillä on jatkuvasti vajaa miehitys töissä, ja valitettavasti se näkyy ensimmäisenä luistinradoilla ja kaukaloilla. Resurssit ja rahat eivät riitä sellaiseen kunnossapitoon kuin toivoisimme. Luistinradat pitäisi pystyä kunnostamaan joka päivä, mutta siihen emme tällä hetkellä pysty, Jyrki Tanhuanpää vastaa.
Kaupunki on toimittanut kaukaloille ja luistinradoille kolia ja muita työvälineitä, jotta ulkoilijat voivat itse tarvittaessa aurata ja kunnostaa kenttää.
– Aika mukavasti ihmiset aurailevatkin kenttiä. Toisaalta aika usein ne kolat myös varastetaan tai niitä heitellään pitkin metsiä, Tanhuanpää harmittelee.
Hänen mukaansa kaukalot ovat kuitenkin ainakin toistaiseksi välttyneet melko hyvin ilkivallalta.
– Jotain pientä turmelemista on kohdistunut maaleihin ja laitoihin, mutta tänä talvena ei ole tehty vielä mitään isoa vahinkoa.