Eija Moision mielestä Suomi kumartaa nyt pääomalle eikä kansalleen

Kommunisti muuttaisi kaiken

– Ylöjärvellä toimeentulotuen piirissä on noin 500 perhettä. Määrä on ollut kasvussa vuodesta 2008 lähtien, soppeenmäkeläinen Eija Moisio kertoo vakavana.
Ylöjärven kaupungilla palveluohjaajana työskentelevä Moisio tietää, millaista on vähäosaisten arki. Hänen mielestään syypäät synkkään kehitykseen istuvat Helsingin Arkadianmäellä.
Ratkaisuksi Moisio tarjoaa kommunismia.
– Nykyisestä eduskunnasta ei löydy voimaa, joka kääntäisi maamme politiikan suunnan, SKP:n kansanedustajaehdokas jyrisee.
Eija Moisio on tuttu kasvo monelle Ylöjärven vähäosaiselle. SKP:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa oleva nainen on työskennellyt kaupungin perusturvakeskuksessa palveluohjaajana jo yli 30 vuotta.

Eija Moisio on tuttu kasvo monelle Ylöjärven vähäosaiselle. SKP:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa oleva nainen on työskennellyt kaupungin perusturvakeskuksessa palveluohjaajana jo yli 30 vuotta.

Eija Moisiolle kommunismi on aina ollut sydämen asia. Äärivasemmistolaiseen pohjalaisperheeseen syntynyt nainen sai punaiset aatteensa jo äidinmaidosta.
– Isäni oli kommunistipoliitikko, isoisäni samaten. Minullekin oli luontevaa liittyä jo lapsena Kommunistiseen nuorisoliittoon. Suomen kommunistisen puolueen jäsenyyden hankin vuonna 1976, Moisio muistelee.
Vuosikymmenten ajan Moisio oli SKP:ssä rivijäsen. 2010-luvun alussa valtakunnanpolitiikan oikeistolaisuus alkoi kuitenkin nyppiä naista toden teolla.
Alkoi aktiivisen vaikuttamisen aika. Vuoden 2012 kunnallivaaleissa Moisio asettui ehdolle kaupunginvaltuustoon, ja nyt hän vie asiaansa eteenpäin entistäkin tarmokkaammin.
Kansanedustajaehdokkuus oli luontevaa jatkoa Moision myöhäisherännäiselle poliitikon uralle.
– SKP on nimennyt Pirkanmaalla toistaiseksi kahdeksan ehdokasta. Tavoitteena on haalia kaikkiaan 18 ehdokkaan lista. Saa nähdä, saammeko tuon luvun täyteen, hän pohtii.
– Puolueen valtakunnallisena tavoitteena on yksi kansanedustajan paikka. Parhaat mahdollisuudet sen saavuttamiseen ovat Pirkanmaalla, jossa kommunismilla on pitkät perinteet.

Radikaalit tavoitteet

SKP:n eduskuntavaaliohjelma ei ole kaikkein maltillisimmasta päästä. Toisaalta: mitä muuta voisikaan odottaa puolueelta, joka mainostaa olevansa vaihtoehto nykypolitiikalle?
Moision mukaan vastakkainasettelun aika ei ole todellakaan ohi. Oikeiston ja vasemmiston ideologiset erot ovat viime aikoina pikemminkin voimistuneet.
– Luokkaerot kasvavat kovaa vauhtia. Keskiluokka köyhtyy, ja rikkaat rikastuvat entisestään. Näin ei voi jatkua, palveluohjaaja näkee.
Avain maamme talousongelmiin olisi SKP:n mielestä progressiivinen verotus. Hyväosaisia pitäisi puolueen mukaan verottaa ehdottomasti rankemmin kuin köyhiä ja keskiluokkaisia. Tämän lisäksi kommunistit haluvaisivat karsia yritysten kaikki kytkökset veroparatiiseihin.
Näillä eväillä Suomi voisi Moision mukaan kääntyä uuteen nousuun.
– Maamme asunto-ongelma voitaisiin ratkaista julkisesti, samoin työttömyys. Lisääntyneillä valtion varoilla voisi rakentaa halpoja vuokra-asuntoja ja luoda sosiaalisia yrityksiä, ehdokas näkee.
– Kaikkien kansalaisetuuksien leikkaaminen pitäisi lopettaa. Yhteiskunta pysähtyy, jos suomalaisilta loppuvat rahat, hän lisää.
Aika ajoin julkiseen keskusteluun nouseva kansalaispalkka olisi tunnetusti vasemmistopuolueiden mieleen. Jos SKP saisi päättää, jokainen suomalainen saisi perusturvaa peräti 1 200 euroa kuukaudessa.
Moisio kuitenkin korostaa, että summa ei kilahtaisi suomalaisten tileille automaattisesti. Kyse on siis hieman eri asiasta kuin kansalaispalkka.
– Perusturvan saisi silloin, kun toimeentuloa ei olisi mahdollista saada palkalla tai muilla tuloilla, kommunisti täsmentää.
Esitetyn perusturvan suuruus ei ole tuulesta temmattu. 1 200 euroa on Euroopan unionin virallinen köyhyysraja.
– Suomen pitäisi myös erota EU:sta ja lopettaa puhe Nato-jäsenyydestä. Maamme tulevaisuus on sitoutumattomuudessa, ei pääoman palvonnassa, Moisio listaa näkemyksiään.

Ongelmana hajanaisuus

Suomen vasemmistopuolueiden keskinäinen riitely ei ole Eija Moision mieleen. – SKDL ja SDP rakensivat aikoinaan tätä maata laajalla rintamalla. Samanlaiseen yhteistyöhön pitäisi pyrkiä nytkin, ylöjärveläinen näkee.

Suomen vasemmistopuolueiden keskinäinen riitely ei ole Eija Moision mieleen. – SKDL ja SDP rakensivat aikoinaan tätä maata laajalla rintamalla. Samanlaiseen yhteistyöhön pitäisi pyrkiä nytkin, ylöjärveläinen näkee.

Eija Moisio on harmissaan, että Suomen vasemmisto ei seiso yhdessä rintamassa oikeistoa vastaan. Tänä päivänä maamme puoluerekisteristä löytyy niin Vasemmistoliittoa, SKP:tä, Suomen Työväenpuoluetta kuin Kommunistista Työväenpuoluettakin.
Ajat, jolloin kaikki edellä mainitut mahtuivat yhden ja saman sateenvarjon alle, tuntuvat kaukaisilta. Moision mielestä tilanne ei hyödytä ketään – paitsi tietenkin oikeistoa.
– Vahva vasemmisto on oikeistolle uhka. Siksi oikeistovoimat tekevät kaikkensa, jotta vasemmisto pysyisi heikkona, hän lataa.
– Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi maamme tiedotusvälineissä, joiden toimintaan oikeisto pyrkii vaikuttamaan. Tällä hetkellä vallalla on ilmapiiri, jonka mukaan kommunistien äänestäminen olisi jotenkin arveluttavaa, jollaista se ei todellakaan ole, Moisio sanoo.
Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen on puhunut viime aikoina avoimesti vasemmiston yhteistyön puolesta. Moision mukaan Väisänen jopa ehdotti Vasemmistoliitolle vaaliliittoa huhtikuun eduskuntavaaleihin.
– Tämä ei kuitenkaan Arhinmäen joukoille käynyt. Yhteen hiileen puhaltaminen on minusta kuitenkin oikea tie, jota vasemmiston pitää tavoitella jatkossakin, ylöjärveläinen miettii.

Syrizan esimerkki innostaa

Vaikka kapitalismi juuri nyt jyllääkin, Eija Moisio ei usko kommunismin kuolemaan. Viime vuosina nähdyt poliittiset liikahtelut Euroopassa antavat hänen mielestään pikemminkin syyn uskoa puna-aatteen valoisaan tulevaisuuteen.
– Kreikassa äärivasemmistolainen Syriza nousi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi vuonna 2012, minkä lisäksi vasemmiston suosio on kasvanut esimerkiksi Espanjassa. Mahdollisuudet tällaisiin ilmiöihin ovat olemassa myös Suomessa, Moisio uskoo.
Mahdolliseen suureen nousuun nähden SKP tyytyy kevään vaaleissa vielä varsin vähään. Moisio kuitenkin tiedostaa, että tavoitteena olevan kansanedustajan paikan saavuttaminen olisi puolueelle merkkipaalu, joka päätyisi historiankirjoihin.
Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta. SKP ei luovuta, ennen kuin jokainen ääni on laskettu.
– Itselleni ei ole suurta merkitystä, kuinka paljon kannatusta juuri minä saan. Vähän yli sata ääntä olisi määrä, johon olisin todella tyytyväinen, Moisio juttelee.
– Joillakuilla kansanedustajaedokkailla kampanjointi on mennyt mielestäni liian henkilökohtaiseksi. SKP:ssä puolueen etu on tärkein, hän tiivistää.

+++++
Ylöjärven Uutiset esittelee lukijoilleen kaikki ylöjärveläiset eduskuntavaaliehdokkaat. Aiemmin julkaistut ehdokashaastattelut löydät täältä.

Eija Moisio

Ikä: 58 vuotta
Ammatti: palveluohjaaja
Koulutus: sosionomi
Nykyiset luottamustoimet: Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitean varajäsen, SKP:n Ylöjärven osaston puheenjohtaja
Harrastukset: käsityöt, vanhat elokuvat ja vanhat kirjat

Yksi kommentti

  1. Hellberg

    Kuinka paljon näitä K.Moision kaltaisia äärivasureita, edesmenneen ylöjärveläisen kiihkokommunistin kansanedustajan ja kunnanjohtajan H.Rekosen opetuslapsia ja ilmeisesti sillä kaupungille töihin päässeitä riittää? Se porukka toivoo ilmeisesti proletariaatin valankumousta, jolla taattaisiin kaikki ihanuus: varmat mukavat työpaikat kunnilla, valtiolla,lyhyet työajat, ylipitkät lomat, halvat elinkulut, hyvät ansiot ent. NL:n malliin? Todellisuus Yvilläkin näyttää ankealta: työpaikat katoavat sekä firmoista että ylivelkaantuneelta ,jatkuvasti alibudjetoidulta, virkavaltaiselta kaupungilta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?