Tuulilasien taru loppuu

matti_paakirjoitus_320x194pxlAhneudella on paskainen loppu.
Pilkington Automotive Finlandin Ylöjärven tehtaan sulkeminen on tyyppiesimerkki nykymenosta, jossa pääpaino ei ole korkeatasoisen tuotteen valmistamisessa vaan poljetussa hinnassa.
Ylöjärven tuulilasitehdas vetää nyt viimeisiään. Sen lopputaistelu on ollut poikkeuksellisen pitkä ja näännyttävä.
Ylöjärveläiset lasityöntekijät ovat uskoneet vahvasti asiaansa, ja he ovat tehneet kaikkensa, jotta lasiosaaminen säilyisi paikkakunnalla ja koko Suomessa.
Pilkington on lähtenyt tielle, jossa ykkösasiana ei ole paras mahdollinen laatu. Kun tuulilasien ostajat haluavat halvasti valmistettuja autojen akkunoita, tehtaan omistajat ovat valmiita laskemaan tasoa ja päästämään käsistään heikkoa laatua.
Tuulilasitehtaan tapahtumat avaavat meille kirkkaasti kuvaa ympäröivästä maailmastamme, jossa jokaiseen asiaan mennään hinta edellä. Pääpaino on matalassa hinnassa. Esimerkiksi kestävyydellä ja pitkäikäisyydellä ei ole painoarvoa.
Myös suomalaiset auton ostajat kokevat pilkingtonlaisen ajattelutavan nahoissaan. Uusien autojen hinnat kipuavat koko ajan ylöspäin, mutta menopelit on rakennettu aikaisempaa köykäisemmistä osista.
Jos Pilkingtonin Ylöjärven tehdas suljetaan nyt lopullisesti, paikkakunta menettää merkittävän kappaleen teollista historiaansa.
Uusi haaste on siinä, kuka ottaa mittavat tuotantotilat haltuunsa. Pilkingtonilta vapautuvat hehtaarihallit sijaitsevat keskeisellä paikalla.
Aika on tunnetusti kehno. Oikeata työntekoa halveksiva maailma haluaa viedä kaiken tuotannon halvan työn maihin.

Comments are closed.