Euron kilpailija saa hiljalleen jalansijaa Pirkanmaalla

Bitcoin tuli Ylöjärvelle

Virtuaalivaluutta bitcoin on ollut viime vuosien kestopuheenaihe kansainvälisillä rahamarkkinoilla. Vasta viisi vuotta sitten perustettu, pankeista riippumaton vaihdantaväline on kiinnostanut erityisen paljon eurokriisin keskellä rypevien maiden kansalaisia.
Nyt tämä villitys on saapunut myös Ylöjärvelle. Kaupungin ensimmäinen bitcoinin maksuvälineenä hyväksyvä yritys pitää majaansa Soppeenmäessä.
Virtuaalivaluutta bitcoinin ennakoidaan mullistavan kansainvälisen rahaliikenteen. Riippumattomalla virtuaalivaluutalla ei ole omistajia, vaan sen arvo pohjautuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan väliseen suhteeseen. (Kuva: Wikimedia Commons)

Virtuaalivaluutta bitcoinin ennakoidaan mullistavan kansainvälisen rahaliikenteen. Riippumattomalla virtuaalivaluutalla ei ole omistajia, vaan sen arvo pohjautuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan väliseen suhteeseen. (Kuva: Wikimedia Commons)

Armeijoiden ylijäämätavaroita myyvän Supernova.fin toimitusjohtaja Marko Niinimäki kertoo ajatuksen bitcoinmaksuista saaneen alkunsa noin vuosi sitten. Kotimainen virtuaalivaluuttayritys alkoi tuolloin kaupata miehelle maksupalvelua, jolla bitcoinit voisi ottaa osaksi nettikaupan jokapäiväistä liiketoimintaa.
– Pitkään pohdin, onko tällaiseen mukaan lähtemisessä mitään järkeä. Olen harkitsevainen yrittäjä, enkä halua ottaa suuria riskejä. Lopulta kuitenkin tajusin, ettei riskejä olisi, Niinimäki kertoo.
Supernovan bitcoin-diili sinetöitiin alkukesästä. Touko-kesäkuun vaihteesta lähtien yrityksen tuotteita on voinut maksaa virtuaalivaluutalla.
Toistaiseksi bittirahalla käyty kauppa on ollut Niinimäen mukaan marginaalista. Yrittäjä ei kuitenkaan koe tätä ongelmaksi.
– En odottanutkaan, että tästä tulisi välitöntä hittiä. Minusta kyse on pikemminkin asiakkaiden palvelusta: voin kertoa, että minulla on tällainen mahdollisuus, jos se jotakuta kiinnostaa. Olen myös oman alani ainoa kotimainen toimija, jolle bitcoinit kelpaavat, hän perustelee.
Bitcoin-maksumahdollisuudesta ei ole koitunut Supernovalle minkäänlaisia ylimääräisiä kuluja. Maksupalvelun tarjoaja veloittaa pienen siivun jokaisesta virtuaalirahalla tehdystä kaupasta, mutta Niinimäen mukaan kyse on näissäkin tapauksissa pikkusummista.
– Välityspalkkio on samaa tasoa kuin Luottokunnallakin. Ja kun itse tilitän maksut euroina, ei riskejä bitcoinin rajujen kurssivaihtelujenkaan suhteen ole.
Niinimäki on itse ollut kiinnostunut bitcoinista jo pitkän aikaa. Hänen mukaansa kyseessä ei ole raha, vaan vaihdantaväline.
– Bitcoinia voi verrata suoraan vaikkapa kolikoihin, seteleihin tai oravannahkoihin. Turha tätä on sen vaikeammin miettiä, hän naurahtaa.

”Maksuverkko, ei ideologia”

Suomen johtaviin bitcoin-asiantuntijoihin lukeutuva Henry Brade on ollut mukana virtuaalivaluutan maihinnousussa sen alkuhetkistä lähtien. Hänen arvionsa mukaan bitcoineja omistaa tällä hetkellä noin 20 000–30 000 suomalaista.
– Aktiivisesti bitcoineja käyttää maksuvälineenä tosin vain noin kymmenesosa tuosta ihmisjoukosta. Käyttäjämäärä kuitenkin kasvaa sitä mukaa kun uusia yrittäjiä hyppää valuuttaan mukaan, Brade juttelee.
Marko Niinimäen nettikauppa on Braden mielestä varsin tyypillinen bitcoinmaksut hyväksyvä yritys. Tällä hetkellä virtuaalivaluuttaa kelpuuttaa 24 suomalaista verkkoputiikkia. Useimmat niistä ovat pitkälti Supernovan kaltaisia.
– Mukana on paljon yksityisiä pienyrityksiä. Niille bitcoin edustaa ennen kaikkea erottautumista kilpailijoistaan. Suurta liiketaloudellista voittoa ei vielä tässä vaiheessa valuutan historiaa hamuta, Brade kuvailee.
Tavallisten kuluttajien keskuudessa bitcoin on pulpahdellut julkisuuteen aika ajoin. Viimeksi näin kävi runsas vuosi sitten, keskellä pahinta eurokriisiä.
Nykytekniikkaan ja vertaisverkkoihin uskovat idealistit perustivat tuolloin nettisivun eroaeurosta.fi, jossa ihmisiä opastettiin pois epävakaan monikansallisen valuutan ikeestä. Ratkaisuksi tarjottiin bitcoinia, jota yksikään pankki tai rahalaitos ei voi säädellä.
Ilmiö on Henry Bradellekin tuttu. Hän haluaa kuitenkin korostaa, ettei bitcoin itsessään edusta mitään ideologiaa.
– Bitcoinia ei omista kukaan, ja se on poliittisesti neutraali. Pohjimmiltaan tässä on kyse tehokkaasta maksuverkosta, ei mistään muusta.
Braden mukaan suomalaiset ovat viime vuosina alkaneet pikku hiljaa ymmärtää, mikä bitcoin oikein on. Kesällä Brade havaitsi tämän omakohtaisesti, kun hän kiersi Suomen toreilla jakamassa bitcoin-tietoutta.
– Ihmiset olivat todella kiinnostuneita ja kyselivät aiheesta paljon. Eniten heitä tuntui ihmetyttävän se, ettei bitcoinia hallinnoi keskitetysti mikään eikä kukaan. Suomessa ollaan ilmeisesti totuttu auktoriteetteihin, mikä osaltaan hidastaa bitcoinien yleistymistä.

”Läpimurto on vain ajan kysymys”

Milloinkahan ylöjärveläisissä liikeikkunoissa nähdään tällaisia tarroja? Kuva on otettu Tampereen ydinkeskustassa.

Milloinkahan ylöjärveläisissä liikeikkunoissa nähdään tällaisia tarroja? Kuva on otettu Tampereen ydinkeskustassa.

Tällä hetkellä bitcoineja käyttävät enimmäkseen nuoret, tietotekniikasta kiinnostuneet miehet. Suomeksi sanottuna siis nörtit.
Henry Brade kuitenkin uskoo, että tulevaisuudessa bittiraha voi olla koko kansan juttu.
– Läpimurto on vain ajan kysymys. Juuri nyt pari erittäin suurta suomalaista verkkokauppaa pohtii bitcoinien käyttöönottoa. Jos ja kun ne lähtevät tähän mukaan, voi lumipalloefekti alkaa, asiantuntija uhoaa.
Kivijalkaliikkeiden osalta tilanne on mutkikkaampi kuin nettikaupoilla. Bitcoineja hyväksyvät fyysiset kaupat ovat toistaiseksi erittäin harvinaisia, koska uuden valuutan käyttöönotto vaatii investointeja muun muassa tekniikkaan.
Matka siihen, että bitcoineilla voisi maksaa ylöjärveläisissä lähikaupoissa, on Braden mukaan vielä pitkä.
– Mutta mahdollista se on. Bitcoin on kuluttajalle turvallisempi, edullisempi ja riippumattomampi kuin mikään muu maksutapa. Aika näyttää, kuinka suosittu siitä tulee, hän päättää.

+++++
Lisätietoa bitcoinista löydät muun muassa täältä.

Bitcoin

Mikä: avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalinen ja kansainvälinen valuutta
Erikoista: ei minkään keskuspankin tai keskitetyn hallinnon alaisuudessa
Toimintaperiaate: lasketaan liikkeelle jatkuvana geometrisenä sarjana tietokoneiden vertaisverkossa
Lyhenne: BTC
Jaettavat yksiköt: mBTC (0,001 BTC) ja satoshi (0,00000001 BTC)
Kurssi (30.9.2014): 375,24 USD, 321,46 EUR

Lähteet: Wikipedia ja investing.com

Kommentit (2)

  1. Bitcoinisti

    Jutussa mainittu maksupalvelu (BitPay) ei ota nykyään minkäänlaista kulua maksuista ottipa rahat euroina tai bitcoineina.

    Hienoa Supernova! Saan palkkaa bitcoineissa ja varmasti tulen jonain palkkapäivänä ostoksille verkkokauppaan 🙂

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?