Sekottaja iski hopealle kolmella tonnilla

Kuninkuusravien todellinen luonne tiivistyy sanaan kokonaiskilpailu. Porin kuninkaallisissa mittelöissä tämä tosiseikka ilmentyi niin tammojen kuningatarkilpailussa kuin oriiden kuninkuustaistossa. Kurulaistamma Sekottaja teki hienon kokonaiskilpailun, kun sen sijoitukset nousivat kilpailu kilpailulta ylemmäksi. Sekottajan Porin turneen kruunasi ykköstila 3 100 metrin päätösmatkalla Suomen ennätystuloksella 25,0. Se vei Sekottajan kuningatarkilpailun kakkoseksi. Kuningattaren kruunun kaappasi itselleen kilpailun ensikertalainen Mokomani. Kuninkuustittelin valloitti puolestaan Köppinen.
Jarmo Saarela ajoi Sekottajan ennakkoluulottomasti keulaan, kun 3100 metrin maratonia oli jäljellä kaksi kierrosta. Siitä Sekottaja taisteli ykköseksi Saaga S:lle vastaten. (Kuva: 0Kuninkuusravit/ Jutta Ikonen)
Jarmo Saarela ajoi Sekottajan ennakkoluulottomasti keulaan, kun 3100 metrin maratonia oli jäljellä kaksi kierrosta. Siitä Sekottaja taisteli ykköseksi Saaga S:lle vastaten. (Kuva: 0Kuninkuusravit/ Jutta Ikonen)

Mika Kallion valmentama Sekottaja aloitti kolmen osalähdön kokonaiskilpailun tarkkailumentaliteetilla. Se juoksi neljännessä ulkoparissa.
Tasainen juoksu riitti 10. sijaan, kun kärjessä pitivät kovaa vauhtia kilpailun ennakkosuosikki Vislakka ja sen ykköshaastajaksi uumoiltu Saaga S.
Ensimmäisen osakilpailumatkan jälkeen Sekottaja oli johtopaikalla keikkunutta Saaga S:ää perässä 2,1 sekuntia.
Kurulaistamma petrasi sunnuntaina otteitaan toisessa osakilpailussa eli maililla. Se juoksi viidennessä ja kuudennessa sisäparissa. Kun tilaa aukeni loppusuoralla, Sekottaja spurttasi viidenneksi.
Maililla nähtiin paljon dramatiikkaa. Takarivistä startannut Vislakka haki keulapaikan, kun ensimmäinen puolikas täyttyi. Vislakkaa ohjastanut Mika Forss yritti riuhtoa toisella puolikkaalla eroa muihin. Vislakka kellottikin täyden kierroksen aikaan 21,5. Taktiikka ei kuitenkaan onnistunut, sillä loppusuoralla kova vauhdinpito vei Vislakan maitohapoille ja se taipui kolmanneksi.
Voiton korjasi Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama Mokomani. Kakkoseksi punnersi Vislakan tallikaveri Hopihopi. Avausmatkan ykkönen Saaga S laukkasi hiukan ennen maalipaalua ja se menetti samalla pelin kokonaiskilpailussa.
Kuningatarkilpailun päätösmatka oli sitten Sekottajan heiniä. Tamma näytti parasta osaamistaan jo etukäteenkin vahvimmaksi arvioidulla osamatkallaan.
Kilpailu käynnistyi siten, että Vislakka haki keulapaikan, kun ensimmäinen puolikas täyttyi.
Jarmo Saarela jäi Sekottajalla heti alussa kuolemanpaikalle, mutta huomasi samalla, että kaksi ensimmäistä matkaa enemmän tai vähemmän alavireisesti juossut Vislakka oli keulassa haavoittuvaisena.
Niinpä Saarela lähti prässäämään keulahevosta ja haki piikkipaikan itselleen, kun maaliin oli matkaa kaksi kierrosta. Keulasta Sekottaja taisteli lopulta hienoon voittoon. Kaiken kruunasivat vielä Suomen ennätyslukemat 25,0.

Saarelalle satoi kiitosta

Sekottajaa ohjasti kuninkaallisissa mittelöissä maamme kärkilainaohjastajiin jo vuosikaudet lukeutunut Jarmo Saarela. Hänen mukaansa avausmatkan sijoitus meni osittain kuskin piikkiin.
– Jäimme alussa melko kauas ja jouduimme kiertämään jonkin aikaa neljättä rataa. Lisäksi ajoimme ensimmäisessä osalähdössä kengät jalassa. Tamma ei ollut senkään vuoksi siinä aivan parhaimmillaan.
Maililla meno koheni selvästi.
– Maili meni hienosti. Saimme tulla sisärataa pitkin, ja tammalle jäi mukavasti voimia varastoon, Saarela summasi.
Kolmella tonnilla tapahtui sitten se kuuluisa pankin räjäytys. Sekottaja painui keulaan kierros jäljellä ja piti paikkansa maaliin asti.
– Hevonen teki jo Vermossa hyvän esityksen kolmella tonnilla. Jäimme aluksi kuolemanpaikalle. Tamma painoi niin hyvin ohjille, että päätin kokeilla, irtoaako keulapaikka, ja sehän lohkesi meille.
Edes Saaga S:n painostus loppumatkalla ei katkaissut Sekottajan selkärankaa, vaan se piti paikkansa maalitikulle asti.
– Saagan painostus oli hyvä juttu, koska sillä tavalla saimme revittyä eroa muihin, Saarela summasi maratonmatkan kulkua.
Valmentaja Mika Kallio kuunteli tapojensa mukaan päätöslähdön kulkua tallialueella.
– Myönnän, että ihmettelin Saarelan ajoa ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta enää en ihmettele, Kallio lohkaisi.
– Kolmen tonnin ykkönen oli yhtä lailla kuskin kuin hevosenkin hyvyyttä, hän jatkoi.
Kokonaiskilpailun kakkonen yllätti Poikeluksen kokeneen treenarin aika lailla.
– Mailin jälkeen laskeskelin, että onnistuneella juoksulla voimme yltää sijoille 3–4. Ehkä kokonaiskilpailun voittoon nouseminen olisi ollut meille jo vähän liikaa, Kallio fiilisteli.
Hämeenkosken väsymätön reissumies Jarmo Saarela on Mika Kallion mielestä juuri sopiva ohjastaja Sekottajalle.
– Molemmat ovat sopivasti hulluja. Toinen jaksaa ajaa raveihin satoja kilometriä ja toinen taas treenaa ja kilpailee aivan mielettömiä määriä.
Sekottaja on hevonen, jolla on tosiaan ajettu kilpaa. Porin sunnuntain lähdön jälkeen 12-vuotiaalla tammalla on takanaan 276 starttia.
– Täytyy todella ihailla hevosta, kuinka hyvin se on kestänyt kilpailemista. Sekottajan erityisominaisuuksiin lukeutuu myös se, että se ei lintsaa, vaan palvelee ajuria parhaan kykynsä mukaan.

Mika Kalliolle kuningatarkilpailun voittajaseremoniat olivat tähänastisen raviuran tähtihetki. Lauri Hyvönen haastatteli Kalliota. (Kuva: Ilkka Nisula)
Mika Kalliolle kuningatarkilpailun voittajaseremoniat olivat tähänastisen raviuran tähtihetki. Lauri Hyvönen haastatteli Kalliota. (Kuva: Ilkka Nisula)

Tunteikas hetki

Kurulaisvalmentaja Mika Kalliolle pääsy Kuninkuusravien voittajakehään pääkilpailussa oli luonnollisesti tunteikas hetki.
– Olihan se tietysti kohokohta tähänastisella urallani. Ehkä vastaavaa ei enää tule, kurulainen mietiskeli.
Toisaalta 12-vuotiaalla tammalla on vielä kolme vuotta aktiivista kilpailuaikaa jäljellä.
– Emme ole päättäneet jatkosta sen tarkemmin, mutta totta kai tällainen menestys antaa intoa jatkoa ajatellen. Näin ollen on mahdollista, että jatkamme työntekoa, jotta tamma olisi mukana Joensuun Kuninkuusraveissa ensi vuoden elokuussa.
Hevosen valmennus on tiimityötä, jossa jokaisella jäsenellä on merkityksellinen rooli.
– Tiina-vaimoni on Sekottajan hoitaja. Hän tekee paljon työtä tamman hyvinvoinnin edistämiseksi.
Vaikka Kuninkuusravien koitos on omalla tavallaan voimia vievä rupeama, hyväkuntoinen menijä ei ole jäämässä tauolle.
– En ole katsonut kalenterista vielä seuraavaa lähtöä, mutta on täysin mahdollista, että Sekottaja nähdään reilun viikon kuluttua Teivon T75-kierroksella.

Hullumiehelle kaksi voittoa

Ylöjärven Uutisten oriiden kuninkaallisessa kilpailuanalyysissa uumoiltiin, että Teivon ratavalmentaja Seppo Sarkolan säntillisesti treenaama Hullumies voisi olla kuninkuuskisan jokerikortti.
Näin myös kävi. Hullumies voitti lauantaina 2 100 metrin koitoksen ja sunnuntaina mailin pyrähdyksen. Varsinkin T75-pelissä Hullumieheen luottaneet pääsivät hyötymään erityisesti lauantain voitosta, sillä ori keräsi vain viisi prosenttia lähtönsä merkeistä.
Kahden osamatkan voitto ei kuitenkaan riittänyt ravikuninkaan titteliin.
Kolmella tonnillakin Sarkolan ajokki vei juoksua kaksi ensimmäistä kierrosta, mutta päätöslenkillä sen voimat alkoivat pikku hiljaa ehtyä ja se taipui takajoukkoihin. Kuolemanpaikalla juossut Köppinen taisteli itsensä kuninkaaksi.
Sarkola olisi antanut kuolemanpaikalla taivaltaneelle Köppiselle piikkipaikan, mutta taktisesti ovela ohjastaja Ari Moilanen ei halunnut ajaa keulasta, joka taas oli Hullumiehen voimista pois.
– Piikki oli heille tarjolla, mutta Aku ei halunnut antaa minulle selkäjuoksua, Seppo Sarkola analysoi.
Kaksi osakilpailuvoittoa lämmitti kokeneen treenarin mieltä.
– Tiesin sen olevan kunnossa, mutta silti nämä esitykset yllättivät minut. En uskonut ennakkoon, että taistelisimme näin hyvin kärkisijoista.

Comments are closed.