Ilmaisilla kuusilla näpäytys varkaille

Joulukuusivarkaat ovat tulleet sorvajärveläiselle Marko Koverolle vuosien varrella harmillisen tutuiksi. Nuori metsänomistaja kertoo pitkäkyntisten vievän hänen mailtaan vuosittain jopa 20 komeaa havupuuta.
Tällä viikolla Koveron metsästä voi poikkeuksellisesti hakea yhden kuusen ilmaiseksi ja vieläpä luvan kanssa. Avukseen hakija tarvitsee vain gps-paikantimen.
Metsänhoitoyhdistysten perinteinen joulukuusikätköily on täällä taas.
Jossain täällä, Marko Koveron mailla, on jaossa ilmainen joulukuusi. Joulukuusikätköily-tempauksessa mukana olevien kuusten koordinaatit löytyvät Metsänhoitoyhdistysten internetsivuilta.
Jossain täällä, Marko Koveron mailla, on jaossa ilmainen joulukuusi. Joulukuusikätköily-tempauksessa mukana olevien kuusten koordinaatit löytyvät Metsänhoitoyhdistysten internetsivuilta.

Joulukuusia etsitään Pirkanmaan metsistä tämänvuotisessa kuusikätköilyssä jo kolmatta kertaa. Marko Kovero lähti leikkiin mukaan paikallisen metsänhoitoyhdistyksen pyynnöstä.
– Sanoin, että ilman muuta tällainen kiinnostaa. Saanpahan samalla itselleni hyvän joulumielen ja vähän tärkeää viestiä eteenpäin, Kovero hymyilee.
Metsänomistajat ja metsänhoitoyhdistykset haluavat tempauksellaan muistuttaa, ettei joulukuusen hakeminen metsästä kuulu jokamiehenoikeuksiin. Koveron mukaan asian teroittaminen suomalaisille on erittäin tärkeää.
– En ymmärrä, miten joku voi saada itselleen joulumielen varastetulla kuusella. Kyllähän minunkin metsässäni puita riittää, mutta lupa olisi kohteliasta kysyä, leipätyökseen maanviljelyä harjoittava mies kertoo.
Kovero muistelee nähneensä pelkästään viime viikolla maillaan ainakin viiden kuusivarkaan jäljet. Useimmiten rosvot jättävät jälkeensä vain sahanpurua ja korkean kannon.
Kaikkein röyhkeimmät kuusivarkaat tärvelevät suuret, vuosikymmeniä kasvaneet puut.
– Erään kerran joku oli kiivennyt viiden metrin korkeuteen ja sahannut puustani pelkän latvan. Se oli niin uskomaton tapaus, että muistan sen varmasti lopun ikääni, Kovero naurahtaa päätään puistellen.

Metsänhoito on oikeaa työtä

Mutta mikä sitten ajaa pirkanmaalaiset kuusivarkaisiin? Kovero arvelee, että kyse on pohjimmiltaan itsekkyydestä tai tietämättömyydestä.
– Mitättömänkin kokoinen kuusi saattaa seisoa paikallaan hyvästä syystä. Metsä ei kasva kauniiksi ja taloudelliseksi itsestään, vaan sen eteen pitää nähdä vaivaa ja tehdä työtä, Kovero juttelee.
– Minulla on sukutilani mailla metsää yhteensä noin 29 hehtaaria, ja sen kokoisella alueella parisenkymmentä varastettua puuta tuntuu jo ikävästi. Tekemälleen työlle haluaisi saada korvauksen, aivan kuin missä tahansa muussakin työssä, hän jatkaa.
Yleensä Kovero on myöntynyt lähes aina, kun joku tuttu tai kylänmies on tullut kysymään häneltä joulukuusta. Rehdit ja suoraselkäiset luvan pyytäjät on ilomielin osoitettu oivien joulukuusten äärelle.
– Viime talvena eräs vanha mies jäi kiinni rysän päältä. Se oli aika huvittava tilanne, kun ukko kertoi tulleensa leikkaamaan sahallaan lihaa, ennen kuin myönsi olevansa kuusivarkaissa. Annoin sitten luvan, ja mies sai kuusensa, Kovero hekottaa.

Kuusen juurella lohdutuspalkintoja

Ylöjärven Uutiset kävi katsomassa Marko Koveron mailla nököttävää ilmaista kuusta viime viikon perjantaina. Komean ilmestyksen erottaa metsästä selvästi, sillä sen oksilla roikkuu lukuisia punaisia kuitunauhoja.
– Kyllä tämä on hyvä valinta. Kelpuuttaisin kuusen ehdottomasti myös omaan kotiini, Kovero kommentoi hymy huulillaan.
Nuoren metsänomistajan mielestä joulukuusen tärkein ominaisuus on tasainen vihreys.
– Muilta osin sopivuus riippuu siitä, millaiseen tilaan kuusi viedään. Jonnekin passaa matala kuusi, toisaalle taas harva. Nurkkaan sijoitettavassa joulukuusessa oksiston toispuoleisuuskaan ei haittaa, Kovero analysoi.
Tämän jutun ilmestymishetkellä joulukuusikätköilyyn ilmoitettu puu on jo saattanut hävitä Koveron metsästä. Etsiminen kannattaa silti, sillä kuusen juurella oleva muovilaatikko on pullollaan pieniä lohdutuspalkintoja.
Tänä vuonna joulukuusikätköily on ensi kertaa valtakunnallinen tapahtuma. Koko maassa kätkettyjä kuusia on kaikkiaan 50, joista kaksi Ylöjärvellä.

+++++
Marko Koveron mailla olevan ilmaisen joulukuusen löydät koordinaateilla N61° 39.483’ E23° 30.376’. Muiden kätkettyjen joulukuusten sijainnit kerrotaan osoitteessa mhy.fi/joulukuuset.

Comments are closed.