Reippain mielin Touhulaan

Ylöjärven Haavistolle avattiin muutama viikko sitten mielenkiintoisen kuuloiselta kalskahtava paikka, päiväkoti Touhula.
Kyseessä on yksityinen päiväkoti, jonka rakennustyöt aloitti helmikuussa rakennusliike Lapti. Touhula on kotimainen päiväkotiketju, jolla on toimintaa aina Espoosta jopa Ouluun asti.
Päiväkodin johtajan Laura Janssonin mukaan alku on soljunut mutkitta.
– Kaikki on mennyt erittäin hienosti. Kaikki tarkastukset on tehty, ja rakennus on viimeisen päälle valmis. Lapset ovat ottaneet uuden päiväkodin omakseen, tyytyväinen nainen sanoo.
Touhulan työntekijä Niina Pyydysmäki avittaa pienokaisia, joilta ei vielä omatoimisesti käy puolapuissa kiipeäminen. Liikunta ja kiipeily ovat tavallista päiväkotia arkipäiväisempää puuhaa Haaviston Touhulassa.

Touhulan työntekijä Niina Pyydysmäki avittaa pienokaisia, joilta ei vielä omatoimisesti käy puolapuissa kiipeäminen. Liikunta ja kiipeily ovat tavallista päiväkotia arkipäiväisempää puuhaa Haaviston Touhulassa.

Avainlippu-tunnuksella varustettuja Touhula-päiväkoteja on Suomessa tällä hetkellä 19.
Lisää päivähoitopaikkoja on tulossa paraikaa muun muassa Vantaalle, Kuopioon ja Turkuun.
Esikoulua Ylöjärven päiväkodin yhteydessä ei tällä hetkellä ole, mutta valmius esiopetuksen antamiseen on.
Päiväkodin johtajan Laura Janssonin mukaan monen aikuisen toiveena onkin, että ensi syksynä eskarin penkeillä hikoiltaisiin myös Touhulassa.
– Kaikki valmiudet esiopetuksen antamiseen ovat olemassa. Toivomme, että esiopettaminen voitaisiin aloittaa mahdollisimman pian, sillä lasten vanhemmat toivovat, että lapsi saisi kasvaa samassa ympäristössä mahdollisimman pitkään, nainen kertoo.

Touhulan valtti
on liikunta

Janssonin mielestä eroja Touhulan ja kunnallisten sekä muiden yksityisten päiväkotien välillä löytyy.
– Meidän ydinaluettamme on normaalia päiväkotia runsaampi liikunnan määrä päiväohjelmassa. Mutta kaiken lisäksi päiväkodissa tehdään käsitöitä ja musisoidaan – ihan kuin muuallakin.
Touhulaa eivät vaivaa kunnalliset säästöpaineet, mikä näkyy ruokalistoissakin.
– Olemme satsanneet tavallista enemmän esimerkiksi välipaloihin. Meillä on mahdollisuus tehdä ruoat aina vähän monipuolisemmin ja ryhmän tarpeet paremmin huomioon ottaen kuin julkisella puolella, nainen tiivistää.
Päiväkodin eduksi voidaan lukea myös motivoitunut henkilökunta, joka ei ole alalla läpihuutojuttu.
– Rekrytoidessa kiinnitämme erityistä huomiota työntekijöiden haluun tehdä työtä, sillä asiakaspalvelu on meille elintärkeää.
– Me joudumme niin sanotusti kilpailemaan jokaisesta lapsesta, mikä tarkoittaa sitä, että saamamme rahat määräytyvät sen mukaan, kuinka hyvin teemme työmme. Sana kiirii tälläkin alalla, jos päiväkodin laatu on huono. Tämä ei ole itsestään selvää esimerkiksi kunnallisella puolella, jossa moni odottaa eläkepäiville pääsyä, sekä kunnallisen että yksityisen päivähoidon puolella työskennellyt Jansson sanoo.
Istuessaan päiväkodin käytävällä ei uskoisi, että saman katon alla leikkii ja vipeltää yhteensä noin 50 lasta – niin rauhallista Touhulassa on. Seesteisyyden takeena on rakennuksen mainiosti suunniteltu akustiikka.
Nykyistä enemmänkin pienokaisia Touhulaan mahtuisi.
– Aika täysillä tässä mennään, mutta kaiken kaikkiaan pystymme hoitamaan noin 120 lasta. Eli käytännössä tilaa vielä on, johtaja laskee.
Haaviston Touhulassa ei hoivata pelkästään ylöjärveläisiä lapsia.
– Meillä on muutama lapsonen esimerkiksi Hämeenkyröstä. Touhula sijaitsee niin mainiolla paikalla, kun tähän on helppo jättää lapsi esimerkiksi työmatkalla Tampereen suuntaan, hän sanoo.
Hoitopaikkahakemuksia on tullut jo vuodenvaihteeseen ja ensi vuoden elokuulle asti.
Touhulassa on käytössä Ylöjärven kaupungin varhaiskasvatuksen palveluseteli.
Setelin ansiosta käytössä ovat muun muassa sisaralennus ja tulojen mukaan määräytyvä hoitomaksu.
– Kaupungille yksityinen päivähoito on edullinen ratkaisu, sillä sille ei koidu kiinteistömenoja eikä henkilöstökuluja, Jansson pohtii.
– Päivähoitopaikkahakemus lähetetään suoraan Touhulalle, mutta myös Ylöjärven kaupunki on ohjannut ihmisiä kiitettävästi Haavistolla sijaitsevan päiväkodin suuntaan, sillä monessa Ylöjärven seudulla olevassa päiväkodissa on jo hyvin täyttä, Jansson huomioi.
Liikuntapainotteinen päiväohjelma on yksi päiväkodin vahvuuksista.
Päiväkotitilan suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon leikkivä lapsi.
Kesällä liikutaan sisällä esimerkiksi kiipeilemällä puolapuilla ja pallopelien merkeissä pihalla.
Takapihan leikkialueen takana siintää iso urheilukenttä, joka on liikuntapäiväkodille omiaan.
– Talvella voi vaikka lähteä hiihtämään ulkoillakseen. Lähellä on myös Haaviston kuntorata, jonka yhteydessä on talvisin luistelu- ja hiihtoradat, Jansson latelee paikan valinnan hyviä puolia.
Elovainiolla sijaitseva Ylöjärven Liikuntakeskus tarjoaa niin ikään mahdollisuuksia päiväkodin väen liikkumiseen.
Liikuntapainotteisuus näkyy jokapäiväisessä toiminnassa, koska tarhan ydinajatus on liikkua päivittäin.
Touhulan toimintaa säätelevät päivähoitolait. Ylöjärven kaupungin kanssa tehty palvelusetelisopimus määrittää myös päivähoidon laatukriteerit, joita valvotaan.
Terveystarkastaja on syynännyt uudet tilat ja omavalvontasuunnitelman läpi.Molemmat menivät moitteetta läpi.
Syyt siihen, miksi Laura Jansson tahtoi päivähoitoalalle, ovat moninaiset.
– Jo viisivuotiaana halusin lastentarhanopettajaksi. Tein muutaman vuoden eri aloilla töitä, mutta palasin takaisin lastentarhaan, koska se vain on minun juttuni.
– Lapsilta saan välittömän palautteen, eivätkä he esitä mitään muuta kuin mitä ovat, hän lisää.

Vahvasti
kasvussa

Helsingissä yksityinen päiväkoti meni taannoin konkurssiin, ja noin 160 lasta jäi vaille päivähoitopaikkaa.
Jansson kuitenkin vakuuttaa Touhulalla olevan sen verran hyvä taloudellinen tilanne, ettei ole pelkoa vastaavasta kohtalosta.
– Olemme kasvava ketju, joka laajentaa toimintaansa koko ajan rakentamalla lisää päiväkoteja. Taloutemme on vankalla pohjalla, Jansson huomauttaa.
Yrityksen kasvusuunta on ylöspäin. Päiväkodin kippari ei näy problemaattisen sitä, että lastenhoidolla tehdään bisnestä.
– Olen itse ollut kymmenen vuotta alalla kunnallisella puolella. Täytyy sanoa, että minä nautin suunnattomasti työstä täällä Touhulassa, Jansson hymähtää.
– Liikunnallinen painotus tuo myös selkeän punaisen langan henkilökunnan tekemiseen. Hyvä puoli on siinä, että meillä on budjetti, joka mahdollistaa kaiken tarpeellisen. Tämän huomaa esimerkiksi ruokailupuolessa sekä liikuntavälineiden laadussa, Jansson kertoo.

Touhulasta

• Touhula on suomalainen liikuntapainotteinen päiväkotiketju, jolla on Avainlippu-tunnus.
• Ylöjärven Touhulassa on tällä hetkellä lapsia 50 ja henkilökuntaa 12. Palkatuista henkilöistä suuri osa on nimenomaan Ylöjärven Touhulaa varten palkattuja työntekijöitä.
• Suomessa on kaikkiaan 19 Touhula-päiväkotia, joissa on yhteensä 1 400 lasta ja henkilökuntaa 250 henkeä.

Lähde: Laura Jansson

Tähkätaskussa jo vuosikymmen

Haaviston Tähkätaskun päiväkoti juhli kymmenen vuoden mittaista taivaltaan viime perjantaina.
Kyläjuhlan muodossa vietetty perjantaiehtoo keräsi paikalle päiväkodin lasten lisäksi näiden isiä ja äitejä, entisiä päiväkotilaisia sekä työntekijöitä.

Kaikki kymmenen vuotta päiväkodissa työskennellyt Jaana Sarkola pitää mennyttä vuosikymmentä muutoksen aikana.
Vierähtäneisiin vuosiin mahtuu Sarkolan mukaan todella paljon.
– Tähkätaskun päiväkodissa äkättiin Ylöjärvellä ensimmäisenä nykyinen tulospalkkausmalli, jonka avulla saamme lisävaroja päiväkodille. Tulospalkkauksen avulla olemme lähes tuplanneet käytettävissä olevat määrärahamme, mikä tarkoittaa, että Tähkätaskun lapsilla on ollut suhteellisen hyvät välineet käytössään, nykyään päiväkodin johtajana toimiva Sarkola tekee tilinpäätöstä.
Tähkätaskun päiväkodin arkeen kuuluu toiminnallisuus ja yhteishengen ylläpitäminen.
– Tähtäämme aina siihen, että myös perhe voi olla läsnä ja viihtyä päiväkodin tapahtumissa. Jos henkilökunnasta tuntuu siltä, että töissä on ollut pitkään hirveän hiljaista, järjestämme jotakin uutta ja repäisevää, Sarkola kuvaa.
Hänen mukaansa talossa on säilynyt sama henki, vaikka henkilöstö on vaihtunut varsin tiheään.
– Olemme keskittyneet lapsilähtöiseen hoitotyöhön, jossa pienokaiselle asetetaan kuitenkin rajat. Lapsuuden ja lapsen kunnioittaminen on ollut alusta alkaen päiväkodin työtä ohjaava arvo.
Tähkätaskussa myös henkilökunnan inhimillinen kohtelu on huipussaan.
– Pyrimme siihen, että lapsella on hyvä olla ja että hän kokisi itsensä tervetulleeksi päiväkotiin joka aamu yhä uudelleen. Meidän henkilökunnassamme jokainen on samanarvoinen. Oli sitten lähihoitaja tai lastentarhanopettaja, meillä tutkintotodistus ei tee ihmistä. Moni Tähkätaskussa työskennellyt lähihoitaja onkin sanonut, ettei ole missään työpaikassa saanut vaikuttaa yhtä paljon kuin täällä, Sarkola mainitsee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?