Ammattilaistaitoluistelijat ovat hyviä esikuvia, jotka houkuttelevat lajin pariin lisää harrastajia

Taitoluistelu on entistä suositumpaa Ylöjärvellä

Syksyn tullessa on mukavaa etsiä uusi harrastus pimenevien iltojen iloksi. Ylöjärvellä on mitä mainioimmat harrastusmahdollisuudet: toimintaa löytyy aina käsitöistä jalkapalloon asti.
Urheiluharrastusta miettivälle yksi vaihtoehto on taitoluistelu. Elovainiolla sijaitseva jäähalli vetää puoleensa joka syksy enemmän ja enemmän lajista innostuneita, eikä ikä rajoita mahdollisuuksia. Uplakers ry:n taitoluistelujaoston toiminnanjohtaja Niina Laurikka toteaa, että lajia voi alkaa harrastaa, vaikka ei olisi koskaan aiemmin sitonut luistimia jalkaansa.
Uplakers ry:n taitoluistelujaoston kilparyhmä 1:n luistelijat aloittivat harjoituksensa viime viikolla.

Uplakers ry:n taitoluistelujaoston kilparyhmä 1:n luistelijat aloittivat harjoituksensa viime viikolla.

Lapset ja nuoret voivat aloittaa taitoluisteluharrastuksen taitoluistelukoulun avulla. Aikuiset lajista innostuneet pääsevät luistelun makuun kiinni aikuisluisteluryhmässä.
– Syksyllä starttaavat ryhmät niin alle kouluikäisille kuin jo kouluiän saavuttaneille lapsille sekä aikuisille. Omaa taitotasoaan ei kannata turhaan jännittää, sillä harjoittelu tapahtuu aina oman osaamisen tahdissa, Uplakersin taitoluistelun päävalmentajana ja taitoluisteluvalmentajana pitkään toiminut Niina Laurikka summaa.
Syyskuussa starttaavat taitoluistelukoulut kestävät joulukuun puoliväliin saakka, ja harjoituksia on joka lauantai.
Aikuisluistelun puolelle muodostetaan kaksi ryhmää: toinen vasta-alkajille ja toinen luistelun jo aloittaneille harrastajille.
Jo vuosia luistelukouluihin on haluttu sisällyttää jokin teema. Tänä vuonna luistellaan vanhan ajan siivittämänä.
– Lasten kanssa leikitään teeman mukaisia leikkejä ja luistelun perusharjoitteiden ohella käytetään vanhan ajan musiikkia. Muun muassa Piiri, pieni pyörii ja muut vanhat lastenlaulut sekä esimerkiksi huivit ja pehmolelut kuuluvat harjoitteluun, Laurikka toteaa.
– Teemoista on tykätty, ja ne tuovat monipuolisuutta harjoitteluun.
Tänä syksynä seura sai riveihinsä myös muodostelmaluisteluryhmän, joka koottiin Taitajat-ryhmien taitoluistelijoiden riveistä keväällä.
– Aloittaakseen muodostelmaluistelun, täytyy perusluistelun olla hallussa.

Suosio kasvaa vuosi vuodelta

Kun Laurikka aloitti toiminimellä vuonna 2008, seurassa oli parikymmentä jäsentä. Nyt luistelijoita löytyy jo noin 200.
– Kysyntää on todella reilusti. Ylöjärvellä on paljon lapsiperheitä, joten paikka on otollinen taitoluisteluharrastukselle. Tänne tullaan myös muista kaupungeista, sillä Ylöjärven jäähalli on hyvien yhteyksien päässä, Laurikka summaa.
Taitoluistelun suosiosta kertoo myös jotain se, että tänä vuonna Uplakersissa starttaa enemmän jatkoryhmiä kuin aiempina vuosina. Laurikka kertoo, että todella moni lajiin hurahtanut jatkaa harjoittelua alkeita pidemmälle.
Hän uskoo, että Kiira Korven ja Laura Lepistön kaltaisten esikuvien vaikutus lajin kiinnostavuuteen on suuri.
– Myös ammattitaitoiset ja koulutetut valmentajamme ovat niittäneet kiitosta. Seuramme toiminnasta tykätään paljon.
Laurikka toteaa, että taitoluistelu vie helposti mukanaan. Yhtäkkiä koko perhe saattaa huomata olevansa toiminnassa mukana.
Hän kertoo, että usein taitoluistelevien lasten äidit innostuvat itsekin lajista ja aloittavat harjoittelun seuran aikuisryhmissä.
– Usein aikuisilla ja lapsilla on harjoitukset samaan aikaan, mikä tekee vanhempien harrastuksesta heti helpompaa kuin jos treenit olisivat eri aikaan.
Laurikan mukaan jäähallin sijainti liikuntakeskuksen vieressä on luistelijoille mainio.
– Pääsemme niin luistelemaan kuin tekemään oheisharjoituksia.
Oheisharjoittelu kehittää liikunnallisia taitoja, kuten tasapainoa, koordinaatiokykyä, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta.
– Oheisharjoittelua tehdään vain jatkoryhmissä, ei taitoluistelukoulussa. Jatkoryhmäläisillä on luistelutreenit kahdesta neljään kertaa viikossa, ja niiden päälle on kaksi kertaa oheisharjoitukset.
Luistelu ja oheisharjoittelu yhdistetään usein samalle päivälle, jotta treenaaminen sujuisi soljuvasti, eikä jäähallille tarvitsisi lähteä monena viikonpäivänä.

Motoriikkaa ja monipuolisuutta

Keväällä koottu muodostelmaluistelijoiden ryhmä aloitti harjoituksensa viime keskiviikkona. – Aika näyttää, miten muodostelmaluistelun kanssa käy, mutta uskon, että lajista tykätään, Niina Laurikka pohtii.

Keväällä koottu muodostelmaluistelijoiden ryhmä aloitti harjoituksensa viime keskiviikkona. – Aika näyttää, miten muodostelmaluistelun kanssa käy, mutta uskon, että lajista tykätään, Niina Laurikka pohtii.

Niina Laurikan mukaan taitoluistelun paras puoli on lajin monipuolisuus.
– Lasten kannalta taitoluistelu kehittää niin motoriikkaa ja kehon hallintaa, sosiaalisia ja ryhmässä toimimisen taitoja kuin kykyä vastaanottaa ohjeita. Harrastukseen tullaan usein kaverin kanssa, mutta lajin parista löytyy myös paljon uusia ystäviä, valmentaja miettii.
– Aikuiset pääsevät luistelun avulla kehittämään omaa yleiskuntoaan, liikkuvuuttaan, notkeuttaan ja lihaskuntoaan.
Laurikka lisää, että jokainen pääsee harrastamaan lajia omalla tasollaan, ja haasteita riittää kaikille.
Taitoluistelun aloittaakseen treenikassia ei tarvitse täyttää erilaisilla puvuilla ja ompelukorin ei täydy pursuta paljettien paljoudesta.
– Puvut tulevat mukaan vasta kilpailuryhmissä, ja niistä saa aina lisätietoa valmentajilta, Laurikka toteaa.
Hän kertoo, että kilpailu astuu taitoluistelukuvioihin pikkuhiljaa.
– Kilpailua treenataan ensin seuran omissa harjoituskisoissa, ja vasta myöhemmin aletaan kisata muualla.
Aloitteleva taitoluistelija ei tarvitse lajia harrastaakseen muuta kuin kunnolliset luistimet, kypärän, lämpimät ja joustavat vaatteet sekä sormikkaat.
Eikä ennen jäälle astumista tarvitse päättää, tykkääkö lajista vai ei.
– Ensimmäinen kerta on aina tutustumiskerta, jolloin voi tulla kokeilemaan, onko laji oma juttu, Laurikka kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?