Teollisuuden näkymät ovat synkemmät kuin muilla aloilla, mutta erot yritysten välillä ovat suuria

Pirkanmaalaiset yritykset odottavat yhä talouden piristymistä

Tampereen kauppakamarin tekemän Pirkanmaan yritysbarometrin mukaan kevääksi ennustettu talouden elpyminen ei näyttäisi toteutuvan. Etenkin teollisuudelle vuodesta saattaa tulla kivinen.   Työntekijöitä irtisanoneiden yritysten määrä ei ole kuitenkaan kasvanut hälyttävästi. Isot yritykset myös uskovat säästötoimenpiteidensä tepsivän ja niiden myötä tuloksensa kohenevan.
Pirkanmaalla on muun maan keskiarvoa enemmän vientiteollisuutta, joten ulkomaankaupan kärsiessä vaikutukset näkyvät maakunnassamme nopeasti.

Pirkanmaalla on muun maan keskiarvoa enemmän vientiteollisuutta, joten ulkomaankaupan kärsiessä vaikutukset näkyvät maakunnassamme nopeasti.

Ylöjärven Uutisten viime numerossa kaupunginjohtaja Pentti Sivunen varoitti, että ilman vakavia toimenpiteitä Ylöjärven kaupungin talous kriisiytyy. Yritysten kohdalla ei ehkä tarvitse puhua kriisiytymisestä, mutta kovin ruusuista kerrottavaa ei ole tältäkään puolelta.
Viime vuoden syksyllä tehdyn yritysbarometrin mukaan pirkanmaalaiset yritykset uskoivat, että talvesta tulee hankala, mutta kevään suhteen ne olivat toiveikkaita. Keväällä Tampereen kauppakamarin selvitykseen vastasi 380 firmaa, ja tulokset osoittavat, että toiveet paremmasta ovat siirtyneet eteenpäin.
– Tulos vahvisti sen, mitä yrityskentältä on kuulunut vuoden aikana. Oli tietysti ikävä huomata, että odotukset taloudellisesti paremmista ajoista eivät ole vieläkään kovin korkealla, Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund toteaa.
– Erityisesti teollisuudella odotukset ovat melko alhaiset, vaikka alakohtaiset erot ovatkin melko suuria.
Barometriin vastanneita teollisuusyrityksiä oli noin sata. Niistä 43 prosenttia uskoo tämänvuotisen tuloksensa olevan edellisvuotta heikompi, kun vajaa kolmannes luottaa tekevänsä aiempaa vuotta paremman tuloksen.
Tilannetta kuvaa hyvin saldoluku, joka muodostuu vähentämällä edellisvuotta parempaan tulokseen uskovien yritysten prosentuaalisesta osuudesta niiden yritysten osuus, jotka uskovat tästä vuodesta tulevan aiempaa heikomman.
Teollisuusyrityksillä saldoluku oli -13, kun taas kaupan alan yrityksillä se oli 21 ja palvelualan toimijoilla 30.
Pääsyynä teollisuuden huonoihin näkymiin on tilausten niukkuus.
– Suurin osa viennistämme menee Eurooppaan, jossa talous sakkaa, joten kauppaa ei saada. Kuitenkin ne yritykset, jotka käyvät kauppaa Venäjälle tai Etelä- taikka Pohjois-Amerikkaan, voivat paremmin, Sjölund vertailee.
Kaupan aloista teknisellä kaupalla ja autokaupalla menee kaikkein huonoiten.
– Kulutustavaroille ja vähittäiskaupalle riittää kysyntää, jos työttömyys ei nouse merkittävästi. Tosin kauppa ja palvelut vajoavat kyllä perässä, jos teollisuuden vankkurit eivät ala vieriä eteenpäin, apulaisjohtaja huomauttaa.

Enemmän päätöksiä, vähemmän työryhmiä

– Henkilöstöä vähentävien yritysten määrä ei ole onneksi kuitenkaan noussut suuresti. Olemme sentään vielä jäljessä vuoden 2009 työttömyysluvuista. Jos kauppa elpyy, niin työtä riittää aina alihankintaketjuun asti, Markus Sjölund uskoo.
Työllisyysluvut voisivat olla heikommatkin, sillä Pirkanmaalla on muun maan keskiarvoa enemmän vientiteollisuutta.
– Kun viennille riittää tilauksia, maakuntamme hyötyy siitä keskimäärin muuta maata enemmän. Taas jos ulkomaankauppa kärsii, vaikutukset näkyvät nopeasti Pirkanmaalla.
Investoinnit tulisivat tarpeeseen, mutta Sjölundin mukaan ne ovat olleet matalalla tasolla jo pitkään.
– Kaikilla toimialoilla on vaikeuksia saada rahoitusta, mikä johtuu pankkien koventuneista omavaraisuustavoitteista.
Sjölund viestittää, että valtakunnallisesti isoja päätöksiä pitäisi viedä vauhdilla eteenpäin.
– Suomessa on tälläkin hetkellä 150 työryhmää miettimässä asioita. Aikanaan ne julkaisevat mietintönsä, mutta itse päätökset jäävät tekemättä, Sjölund tokaisee.
– Turha byrokratia ja luparuljanssi olisi karsittava sieltä, mihin ne eivät kuulu, hän tiivistää.

Satsauksia tuotekehittelyyn

Pienkuormaajia ja niiden työlaitteita sekä lisävarusteita valmistava ylöjärveläinen Avant Tecno Oy porskuttaa lujaa eteenpäin taloudellisesti vaikeista ajoista huolimatta. Viime tilikaudella yritys takoi liikevaihtonsa ennätyslukemiin, 75 miljoonaan euroon.
– Kolmen viimeisimmän vuoden aikana olemme kasvaneet 20 prosentin vuosivauhdilla. Näistä lukemista jäädään tänä vuonna vain hieman, toimitusjohtaja Risto Käkelä sanoo.
– Mutta jos olisimme pysyneet vain samoilla markkina-alueilla kuin aiemmin, niin tuloksemme olisi selvästi huonompi. Varsinkin Yhdysvalloissa olemme menestyneet hyvin, hän painottaa.
Toinen avain menestyksessä on ollut satsaaminen tuotekehitykseen ja markkinointiin.
– Niiden avulla uskomme pärjäävämme paremmin kuin alamme yritykset keskimäärin.
Käkelä kuitenkin toteaa, että talous on maailmassa hektisessä tilassa ja muutoksia saattaa tapahtua hyvinkin äkisti.
Ylöjärven kaupungin politiikkaan toimitusjohtaja on tyytyväinen, mutta terveiset valtakunnan päättäjille eivät ole myönteiset.
– Jatkuva työajan lyhentäminen kaiken maailman koulutuspäivillä, pidemmillä kesälomilla ja helposti saatavilla sairauspoissaoloilla heikentävät yrityksiämme. Suomalaisten pahimmat kilpailijat alkavat löytyä Itä-Euroopasta ja Baltian maista. Siellä näissä asioissa vallitsee selvästi erilainen mentaliteetti, Käkelä sivaltaa.

Niin paljon työtä kuin on tarvittu

Yritysbarometriin vastanneista rakennusalan yrityksistä valtaosa uskoi, että firman tulos kohenee tänä vuonna edelliseen tilikauteen nähden. Suurin osa kuitenkin ilmoitti myös vähentäneensä työntekijöidensä määrää tänä vuonna.
Rakennusliike Ojares Oy:n toimitusjohtaja Heikki Ojares kertoo, että yritys on saanut tänä vuonna uusia tilauksia sopivasti.
– Juuri niin paljon kuin on tarvittu. Meillä on sama vakioporukka työssä kuin ennenkin, Ojares kommentoi.

K-Citymarket Ylöjärven tavaratalojohtaja Jyrki Laaksosen mukaan kauppa ja asiakasmäärät kasvavat Citymarketissa, mikä on yhteistä myös koko kauppakeskus Elolle.

K-Citymarket Ylöjärven tavaratalojohtaja Jyrki Laaksosen mukaan kauppa ja asiakasmäärät kasvavat Citymarketissa, mikä on yhteistä myös koko kauppakeskus Elolle.

Toimitusjohtajan mukaan putkiremontit työllistävät rakennusalalla edelleen hyvin, mutta muita kohteita on tarjolla niitä heikommin.
– Nyt olisi hyvä aika kaupungeille ja julkislaitoksille rakentaa, kun se on halpaa, Ojares viestittää.
– Mutta ymmärtäähän sen, etteivät ne voi, kun kirstut ovat tyhjänä, hän lisää.

Kauppa tasaisessa kasvussa

K-Citymarket Ylöjärven tavaratalojohtaja Jyrki Laaksosen mukaan kauppa on sujunut asetettujen tavoitteiden mukaisesti.
– Jossain määrin ne ovat jopa ylittyneet. Tuoteryhmien kesken on toki havaittavissa eroja, mutta ne selittyvät muun muassa markkinoille tuoduilla tuoteuutuuksilla sekä vaihtelevilla kysyntätrendeillä, Laaksonen avaa.
Taloudellinen epävarmuus heijastuu joiltain osin myös kaupan alalle.
– Suurta kodintekniikkaa hankittaessa asiakkaissa on havaittavissa varovaisuutta. Kokonaisuutena kauppamme ja asiakasmäärämme ovat kuitenkin kasvussa, mikä on yhteistä koko kauppakeskukselle.
– Kauppakeskuksen palvelut  myös monipuolistuvat koko ajan, mikä auttaa meitäkin kehittämään asioita yhä edelleen, Laaksonen toteaa.
Elon K-Citymarketissa on kaiken kaikkiaan saman verran henkilöstöä töissä kuin vuotta aiemmin. Uusia työsuhteita on tehty muutamia.
Tavaratalojohtaja toivoisi, että kauppojen aukioloaikoja voitaisiin selkeyttää tai kokonaan vapauttaa.
– Etenkin juhlapyhien aikaan kuluttajan on vaikea hahmottaa, mitkä kaupat ovat auki ja mitkä eivät. Se aiheuttaa turhia sekaannuksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?