Tupa tulvillaan energisiä eläkeläisiä

Eläkeläisjärjestöt nauttivat ohjelmasta ja yhdessäolosta viime keskiviikkona Ylöjärven työväentalolla. Kutsuja luotsasi Ylöjärven eläkeläisten yhdistys, mutta rennosta juhlahumusta oli tullut nauttimaan järjestö poikineen lähikunnista. Leppoisan tunnelman taustalla mieltä kaihersi työväentalon kohtalo.
Ylöjärven eläkeläisten kuoro lauloi täydelle salilliselle juhlakansaa. Tässä vaiheessa kutsut olivat vielä aluillaan. Luvassa oli vielä monenmoista esitystä, kuten runonlausuntaa ja sketsi. Ohjelmanumeroiden vastapainoksi viereisessä kahvihuoneessa sai nautiskella kahvista ja purtavasta.

Ylöjärven eläkeläisten kuoro lauloi täydelle salilliselle juhlakansaa. Tässä vaiheessa kutsut olivat vielä aluillaan. Luvassa oli vielä monenmoista esitystä, kuten runonlausuntaa ja sketsi. Ohjelmanumeroiden vastapainoksi viereisessä kahvihuoneessa sai nautiskella kahvista ja purtavasta.

Ylöjärven työväentalo uhkuu elämää maaliskuisena keskiviikkona. Eläkeläisten kutsut ovat houkutelleet tuvan pullolleen väkeä.
Tunnelma on sananmukaisesti tiivis: penkkipaikat salissa ovat täpötäynnä, ja kahvilankin puolella riittää kuhinaa.
Ihmisiä on saapunut paikalle noin 180 henkeä. Heistä viitisenkymmentä on tilaisuuden järjestäneen Ylöjärven eläkeläiset ry:n jäseniä.
Paikallisista järjestöistä juhlaan on saapunut Ylöjärven eläkkeensaajat. Lisäksi koko joukko lähikuntien yhdistyksiä kansoittaa vanhan rakennuksen tiloja. Vieraita on saapunut Lempäälästä, Tampereelta, Huittisista, Hämeenkyröstä, Pirkkalasta, Mänttä-Vilppulasta, Kurusta, Vammalasta sekä Muroleen ja Teiskon alueelta.
Juhlakansan iloksi ohjelmaa piisaa. On kuorolaulua, runonlausuntaa, sketsiä ja tanssin hurmaa.

Puuhaa päivien ratoksi

Pippalot ovat perinteiset Ylöjärven eläkeläisten kevätkutsut. Vastaavanlaisia kekkereitä vietetään myös kerran syksyssä.
Isäntäyhdistys kokoontuu Työväentalolle kerhoa pitämään joka keskiviikko. Silloin kahvitellaan, seurustellaan ja tehdään käsitöitä.
– Se on hauskaa. Keskiviikkopäivä kuluu täällä hyvin, hymyilee yhdistykseen jo 19 vuotta kuulunut Marjatta Rauhala.
Hänen askareenaan on kahvin ja purtavan jako, niin kutsuilla kuin kerhossakin.
Kultakurkkujenkin aika kuluu rattoisasti, yhdistyksellä kun on kaksi lauluryhmää. Nivelet saavat liikettä kerran viikossa kuntosali-, uima- ja saunavuorolla.
– Me matkustamme paljon kotimaassa sekä ulkomailla. Käymme myös muiden yhdistysten kutsuilla, puheenjohtaja Kalle Viitanen listaa.

Arkirytmiä ja hyvää oloa

Kutsujen tiimellyksessä kahvihuoneessa niin suolaisen- kuin makeannälkäiset asettuvat keittolautasten, voileipien, pullaviipaleiden ja kahvikupposten ääreen.
Herkuttelutauon tunnelmissa istuskelee Ruovedeltä saapunut Mary Tuomonen ja hänen tyttärensä Tatjana Huhtala. Heidän seuranaan ovat mänttävilppulalaiset Pirkko Helander ja Ada Juvonen.
Nelikko kiittelee esitysten korkeaa laatua.
– On tärkeää, että ohjelmaa on paljon. Silloin näkee, mitä ihmiset eri eläkeläisjärjestöissä harrastavat, Huhtala sanoo.
Helander iloitsee, että kutsuilla vieraillessa yhdistykset saavat ideoita omaankin toimintaansa.
Naisjoukon mielestä eläkeläisten toiminnassa tärkeintä on yhdessäolo ja kokemusten vaihto.
– Tulee säännöllisyyttä elämään, Juvonen toteaa.
Tuomonen muistuttaa, että kokoontumalla tovereiden seuraan pysyy kärryillä ajankohtaisista ja yhteiskunnallisista asioista.
– Onhan tämä terveydenkin kannalta tärkeää, Huhtala tuumaa ja saa Juvosen muistelemaan tutkimusta, jonka mukaan aktiivisesti harrastavat eläkeläiset voivat muita ikätovereitaan paremmin.
Kahvitiskillä pannua kallisteleva Rauhala iloitsee, että eläkeläisten toiminta virkistää hänen kaltaistaan yksin asuvaa.
– Tuntee kuuluvansa johonkin.

Huoli työväentalosta painaa mieltä

Puheenjohtajalle ja kahvin kaatajalle esitetyt kysymykset työväentalon kohtalosta vääntävät ilmeet vakaviksi. Toiveikas tunnekin silti pilkahtelee kasvoilla. Usko purkupäätöksen kumoutumiseen elää.
Talon pelastaakseen hihat käärinyt yhdistys Ylöjärven Ryhtiliike pystytti rivinsä viime tingassa, jo kertaalleen langetetun purkupäätöksen jälkeen. Eläkeläiset ovat kuitenkin puolustaneet rakennusta tätä pidempään.
– Olemme taistelleet sen puolesta pitämällä esimerkiksi palavereja, Viitanen sanoo.
Korvaavaksi kokoontumispaikaksi kaavaillut kaupungin varikolla sijaitsevat tilat olisivat Viitasen mielestä harmillisen kaukana.
Voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu vielä toukokuulle. Kaupunki on kuitenkin lupaillut, että yhdistys saa käyttää tiloja vielä syksyllä.
Apeiksi käyvät myös kahvihuoneessa istuvien ulkopaikkakuntalaisten ilmeet.
– Onhan tämä perinteinen paikka. Toivotaan, että se säilyy. Talo kertoo niin paljon Ylöjärven historiasta, Huhtala sanoo.
– Sepä se, kun tämä on kuuluisa muillekin kuin ylöjärveläisille. Talolla on paljon kulttuurihistoriaa, Tuomonen komppaa.

Voimat kannattaa yhdistää

Pöydän ääressä esiintymisvuoroaan odottelee Los Dementitos, kutsujen lopuksi tanssit tahdittava houseband.
Tamperelaisen Sumeliuksenkadun senioriklubin yhtye soittaa eläkeläisten juhlissa, sairaaloissa ja palvelukodeissa. Repertuaarissa on tanssimusiikkia ja ikivihreitä.
– Elämäntehtävämme on soittaa musiikkia niille, jotka eivät pääse muualle kuuntelemaan, bändin viulisti Pertti Lehtinen kertoo.
Nelihenkisessä orkesterissa musisoivat myös Kalervo Kytölinna, Lars Grundström ja Arvi Saarinen.
Poppoo on tullut kutsuille iloisin mielin, jäsenillä kun on päivisin sopivaa aikaa esiintyä. Lehtinen kuitenkin yltyy harmittelemaan, kuinka eläkeläisjärjestöt helposti käpertyvät itseensä eivätkä uskalla puhua politiikkaa.
– Mutta järjestöthän ovat juuri niitä, jotka voisivat ajaa eläkeläisten asioita.
Hän kuitenkin kiittelee, että viime vuosina eri yhdistykset ovat alkaneet kurkistaa toistensa tonteille viettämällä yhteisiä hetkiä, mikä näkyy myös meneillään olevien kutsujen runsaassa järjestökaartissa.
– Turha on tehdäkään raja-aitaa.
Esiintymispaikoissa kiertäessään bändi on huomannut, kuinka aktiivisia ja energisiä iäkkäät ovat.
– On ihailtavaa, kuinka valtava määrä harrastuskerhoja eläkeläisillä on, Lehtinen kehaisee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?