Valtuustoaloite: Keskusta haluaa kokeilla liikkuvaa hammashoitoa – taksikyytijärjestelmä kaukana sijaitsevista kouluista hammashoitoloihin on koettu kehnoksi

Ylöjärvellä etsitään nyt vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa koululaisten hammashoitoa. Pop up-tyyliset hammashoitolat ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina.
Hammashoidon liikkuvissa yksiköissä voidaan tehdä seulontaa sekä pieniä toimenpiteitä.

Keskustan valtuustoryhmä ehdottaa, että Ylöjärvellä tehtäisiin liikkuvan hammashoidon kokeilu. Keskustan mukaan liikkuvalla palvelulla on todettu olevan myönteinen yhteys jokapäiväiseen suunterveyden hoitoon. Palvelu helpottaisi erityisesti koululaisten arkea, mutta se olisi mahdollista tuoda myös ikäihmisten palvelutaloihin tai liikuntaesteisten koteihin.

Tähän asti oppilaat on kuljetettu taksilla hammashoitoon niistä kouluista, jotka sijaitsevat kaukana hammashoitoloista. Järjestelmä on kuitenkin koettu kehnoksi. Keskustan mukaan liikkuva palvelu helpottaisi perheiden elämää, kun lapsia ei enää tarvitsisi lähteä viemään hammashoitajalle kesken työpäivän. Myös opetus häiriintyisi mahdollisimman vähän, kun hammashoito tuotaisiin kouluille.

Keskusta uskoo, että liikkuva hammashoito mahdollistaisi jokaiselle lapselle pääsyn hammastarkastukseen. Tällöin myös ohjaus, neuvonta ja tietämys suunterveyden merkityksestä saavuttaisivat entistä suuremman osan väestöstä. Liikkuvan palvelun myötä varattuja aikoja jäisi vähemmän käyttämättä, mikä toisi rahallista säästöä. Keskusta toteaa lisäksi, että palvelu voisi paikata koronan tuomia hoitorästejä, jotka johtuvat hammashoidon aikojen lykkäämisestä.

Toteutustavat eroavat toisistaan varustelutasoltaan ja kustannuksiltaan

Kokeilun toteutustapoja selvitti Teija Niinikoski, joka toimi Ylöjärven kaupungin ylihammaslääkärinä toukokuun loppupuolelle saakka. Hän toteaa perusturvalautakunnan lausunnossa, että liikkuvan palvelun toteuttamiseen on monia vaihtoehtoja, minkä vuoksi myös kustannuksissa on huomattavia eroja.

Vaihtoehtoja liikkuvan hammashoidon toteuttamiseen on karkeasti jaoteltuna kaksi. Kevyempi versio on niin sanottu kannettava yksikkö, jota voi käyttää normaalissa vesipistein varustellussa vastaanottohuoneessa. Tämä voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi taitettavaa hammaslääkärin tuolia ja instrumenttikärryä, jotka mahtuvat tilavaan matkalaukkuun.

Järeämpi vaihtoehto on kuljetuskalusto, kuten rekka, pakettiauto tai bussi, joihin on sisäänrakennettu suunterveydenhuollon vastaanottohuone. Tämä vaihtoehto tulisi Niinikosken mukaan huomattavasti kalliimmaksi, sillä se edellyttää kuljetusyksikölle oman kuljettajan, autotallitilan ja vaativammat huoltosysteemit.

Niinikoski kartoitti lausuntoa varten kolme vaihtoehtoa kannettavista yksiköistä eri tavarantoimittajilta. Vaihtoehdot erosivat toisistaan ominaisuuksien, merkin, mallin ja varustelutason suhteen. Hintahaitari oli 11 000 – 23 000 euroa.

Ylihammaslääkäri katsoo, että liikkuva yksikkö soveltuisi erinomaisesti seulontaan, kuten hammaslääkärin tekemiin tutkimuksiin, suuhygienistin tekemiin suun terveystarkastuksiin sekä pieniin toimenpiteisiin. Vaativampi hoito jäisi toteutettavaksi hammashoitolan perusyksikössä.

Kannettavan yksikön käyttöä estää se, ettei kouluilla ole tällä hetkellä käytettävissä yhtään vapaata terveydenhoitajan vastaanottotilaa. Niinikoski puoltaa yhden liikuteltavan yksikön hankkimista ensi vuoden talousarvion yhteydessä, mikäli tilaongelmaan saadaan ratkaisu.

Ylöjärven kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.

Juttua muokattu 2.7.2021 klo 14.33. Korjattu tieto ylihammaslääkäri Teija Niinikosken roolista. Toisin kuin jutusta aiemmin ymmärsi, Niinikoski ei enää toimi kyseisessä tehtävässä Ylöjärven kaupungilla, vaan lopetti tehtävässä 27.5.2021.