Perhe- ja perintöoikeusasiat ovat 60 vuotta täyttäneen Tapio Mäkelän keskeistä työnsarkaa

– Perunkirjoitukset kannatta tehdä mahdollisimman huolellisesti. Muuten voi tulla monenlaisia hankaluuksia muutenkin kuin liian suurten perintöverojen muodossa.
– Pohjoismaiden perintö- ja perheoikeussysteemi on mielestäni hyvä, asianajaja Tapio Mäkelä kiittelee.

Näin muistuttaa pitkän uran tehnyt ylöjärveläinen asianajaja Tapio Mäkelä, joka saavutti 16. syyskuuta 60 vuoden rajapyykin. Juhlinta tapahtui perhepiirissä.

Perhe- ja perintöoikeusasiat ovat Mäkelän keskeistä työnsarkaa. Perinnönjakojen lisäksi tulee hoidettua muun muassa lasten tapaamis- ja huoltajuusoikeuskiistoja sekä tehtyä testamentteja, avioehtosopimuksia ja edunvalvontavaltakirjoja.

– Minusta meillä Pohjoismaissa on hyvä perintö- ja perheoikeussysteemi verrattuna moneen muuhun maahan.

Asuntokaupoissa riittää myös selvitettävää, mutta rikosjuttujakin Mäkelä hoitaa.

– Rikosoikeus muodostaa ihan oman maailmansa, ja jos rikosjuttuja hoitaa, niitä on luonnollisesti hoidettava jatkuvasti, jotta ammattitaito säilyy.

Olennainen osa työtä on Pirkanmaan käräjäoikeuden istuntoihin osallistuminen Tampereella. Käräjäpäivän aikataulua ei voi koskaan tietää prikulleen etukäteen, mutta käytännössä yksi juttu voi viedä koko työpäivän.

– Käräjäoikeuksien jutturuuhka ei enää näy kovin pahasti salityöskentelyssä, vaan jutut käsitellään varsin sujuvasti ja aikataulutuksen mukaan. Ennen oli yleisempää, että asiamiehet odottelivat paikan päällä pitkiäkin aikoja.

Koti-ikävä toi Pirkanmaalle

Ikaalisissa syntynyt Tapio Mäkelä on nähnyt Suomea monesta kulmasta, sillä hän on opiskellut tai työskennellyt myös Turussa, Helsingissä, Jyväskylässä, Joensuussa ja Vaasassa.

– Pirkanmaalle tulin takaisin vuonna 1993. Viihdyin kyllä muuallakin, mutta halusin palata tänne Tampereen seudulle.

Ylöjärvellä lakiasioiden hoito alkoi vuonna 1997, ja vuodesta 2011 lähtien hän on pitänyt omaa asianajotoimistoaan.

– Ylöjärvi on omaleimainen, pieni suuri kaupunki, jossa on mukava asua ja työskennellä.

Itsekin asianajajauransa toisten palveluksessa aloittanut Mäkelä toivoo oikeustieteen opiskelijoiden hakeutuvan aktiivisesti käytännön harjoitteluun.

– Olisi hyvä jo muutaman vuoden opiskelun jälkeen hakeutua alan toimistoon kokeilemaan näitä töitä. Jotkut tykkäävät siitä, toiset eivät.

– Töitä kyllä riittää, mutta se vaatii markkinointia enemmän kuin ennen; netissä on hyvä näkyä, Mäkelä neuvoo.

Vanhat autot ja lukeminen

Tapio Mäkelällä on kaksi vapaa-ajan harrastusta yli muiden: vanhat autot ja lukeminen.

Hän on kiinnostunut Citroën-merkkisistä autoista, joita häneltä löytyy kaksi: vuosimallin 1960 ID 19 ja 17 vuotta sitä nuorempi CX 2000.

– Citroënit ovat meidän perheessämme isän perintönä sukurasite. Varsinkin D-mallit ja CX:t.

– Autojen kunnostajana taitoni loppuvat varsin nopeasti, mutta jotenkin tässä olen selvinnyt lähinnä velipoikien avustamana. Kovasti on tullut ainakin Mobilisti-aikakauslehteä selattua.

Lukemisen harrastajana Mäkelä tunnustautuu lähes kaikkiruokaiseksi:

– Alan kirjallisuutta on tietysti seurattava – samoin Aamulehdestä, mitä maailmalla tapahtuu, mutta muuten luen aika paljon sitä, mitä kulloinkin sattuu käteen tarttumaan.

– Ja kuten nykyään on tapana, netissä tulee roikuttua vähän liikaakin.