Seurakunta haluaa lisätä Ylöjärven kirkon käyttöä – suunnitelmissa on poistaa viisi penkkiriviä ja tuoda tilalle siirrettäviä tuoleja ryhmien kokoontumisia varten

Nykyisellään kirkko on vajaakäytöllä. Muutoksen taustalla on kiristynyt taloustilanne mutta myös se, että kirkko halutaan tehdä etenkin lapsille tutuksi.
Heli Vesaranta, kirkkoherra Kimmo Reinikainen
Tarkoitus on poistaa nämä pohjoissiiven taaimmaiset penkkirivit, ja jättää paikalleen etummaiset, kertovat kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heli Vesaranta ja kirkkoherra Kimmo Reinikainen.

Jos Ylöjärven seurakunnan suunnitelmat toteutuvat, Ylöjärven kirkossa voi muutosten jälkeen kokoontua esimerkiksi eläkeläisryhmä Tähkäpäät tai lastenkerhoja.

Jotta ryhmille saadaan tilaa, kirkon pohjoissiivestä eli parkkipaikan puoleiselta sivulta pitäisi poistaa viisi penkkiriviä.

Kirkkoherra Kimmo Reinikaisen mukaan 50-luvulla valmistuneet penkit laitettaisiin varastoon. Tilalle tulisi tyhjää tilaa, joka täytettäisiin tarpeen vaatiessa muun muassa tuoleilla.

Uudet kalusteet saataisiin esimerkiksi jumalanpalvelusten ajaksi piiloon pohjoisen oven molemmin puolin kaavailtuihin kaappeihin.

Pohjoissiipeen on tarkoitus tulla myös kastepuu ja alttari eli kirkon toinen ehtoollisenjakopiste.

Miten lämmitys hoituu?

Tältä näyttää pohjoinen siipi nyt. Oven molemmin puolin tulisi kaapistot, joihin irtokalusteet saataisiin laitettua silloin, kun ne eivät olisi käytössä.

Eniten päänvaivaa muutoksessa tuottaa lämmityksen järjestäminen. Nykyinen lämmitysjärjestelmä kulkee poistettavien penkkien alla.

– Toivon, että pohjoissiivestä saisi muita lämpimämmän tilan. Jos muualla kirkossa olisi 15 astetta lämmintä, siivessä olisi käyttöhetkellä 20 astetta, miettii Reinikainen.

Seurakunta aloitti muutostöiden pohdinnan viime vuonna. Suunnittelua on johtanut arkkitehti Mikko Suominen.

Koska lämmityksen kohtalo on auki, muutostöille ei ole lyöty vielä hintalappua.

Museovirastolta tarvitaan lausunto

Ylöjärven kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heli Vesaranta kertoo, että muutossuunnitelmat ovat herättäneet ylöjärveläisissä erilaisia mielipiteitä.

Itse hän ei ole vielä muodostanut lopullista mielipidettään: toisaalta hän pohtii, säilyyhän pyhän paikan arvokkuus varmasti muutostöissä, toisaalta taas muutos voisi mahdollistaa monipuolisemman hengellisen toiminnan kirkon tiloissa.

– Joudun vielä miettimään asiaa. Mielipiteeni selkiytyy, kunhan saamme tarkemman suunnitelman ja kustannusarvion.

Näillä näkymin valmiit suunnitelmat hyväksyy kirkkovaltuusto syksyllä. Tämän jälkeen ne on hyväksytettävä vielä tuomiokapitulin kautta kirkkohallituksessa.

Myös museovirasto antaa lausuntonsa muutoksista.

Kangasalla ja Tampereella tehty samoin

Ylöjärven kirkko, penkit, pohjoinen siipi, muutostyöt
Oikealla näkyy alttari ja vasemmalla pohjoinen siipi, josta poistettaisiin taaimmaiset penkit.

Vastaavanlaista penkkien poistoa on tehty muun muassa Kangasalla sekä Tampereella Aleksanterin ja Pispalan kirkoissa. Kyseessä on valtakunnallinen trendi.

Taustalla ovat muun muassa taloudelliset syyt.

Ylöjärven seurakunta on jo myynyt kiinteistöjään. Muutaman viime vuoden aikana seurakunta on luopunut yli tuhannesta neliömetristä, kuten Viljakkalan pappilasta sekä Siivikkalan ja Haavin toimitiloista.

– Tiedämme, että pitkällä tähtäimellä toiminnalliset tilat supistuvat lisää, Reinikainen toteaa.

Lapsilta kysyttiin mielipidettä

Muutostyöt tapahtuisivat tässä pohjoisessa siivessä, joka on parkkipaikan vieressä.

Uusissa suunnitelmissa ei ole kuitenkaan kyse pelkästä taloudesta, vaan siitä, että kirkkoa käytettäisiin enemmän, jopa päivittäin.

Vuonna 1850 valmistunut kirkko halutaan tehdä erityisesti lapsille tutuksi.

Tästä syystä lapset otettiin mukaan suunnitteluprosessiin. Heiltä kysyttiin, haluavatko he kokoontua mieluummin kirkon takaosassa urkujen alla vai pohjoissiivessä.

Kun lapset pitivät enemmän valoisasta pohjoissiivestä, muutostyöt päätettiin kohdentaa sinne.

Pohjoisen siiven etummaiset penkkirivit ovat jäämässä paikalleen, jotta näkymä kirkon muista osista pohjoiseen säilyy liki ennallaan.

Seurakunta järjestää asiasta seurakuntalaisten keskustelutilaisuuden 2.6. jumalanpalveluksen jälkeen eli noin kello 11.15.