Ylöjärveläissyntyiset Pauliina Kuusisto ja Ville Vuorikoski näyttelevät kolme kaveruksen perustamassa Teatteri Ivassa ja haaveilevat urasta teatterialalla. Case Crisis -näytelmä muistuttaa, että ilmastokriisistä emme enää voi olla puhumatta.
Tampereelle saatiin kolmisen vuotta sitten täysin uudenlainen teatteri. TYK:n eli Tampereeen Yhteiskoulun nuoret lahjakkaat kasvatit perustivat Teatteri Ivan. Se syntyi kolmen kaverin innosta, itkusta ja ilosta. Mukana on myös kaksi huippulahjakasta ylöjärveläisnuorta.
Teatteri Ivan ensimmäinen tuotanto Valuma esitettiin skeittihallissa Hiedanrannassa elokuussa 2019 ja se sai suuren suosion. Vuosi sitten Iva valmisti Pyynikin kesäteatterin parkkipaikalle drive-in-teatteriesityksen. Sitä saattoi seurata omasta parkkiruudusta tai autosta. Ääni tuli radiosta FM-taajuudella. Neljän nuoren ihmissuhdekiemuroita ja itsensä etsimistä kuvaava esitys oli yksi vuoden kiinnostavimmista. Siinä käytettiin taitavasti myös videokuvausta.
Ilmastokriisistä emme enää voi olla puhumatta
Nyt Teatteri Iva on löytänyt tilat vanhalta Pyynikin Trikoolta esitykseen Case Crisis (ilmastomurha, malegazelesbo-besties-catfight-kompleksi jne.) Näytelmä kertoo kahdesta musiikin megatähdestä, Anastasiasta ja Mirandasta, jotka kilpailevat fanien suosiosta ja ovat jatkuvasti Twitter-riidoissa.
He löytävät kuitenkin yhteisen sävelen, ystävystyvät ja alkavat suunnitella kansainvälistä kidnappausta estääkseen ilmastokriisin. Tähtien innokas fani saa selville suunnitelman. Entä kuka on salaperäinen mister Tokmanni ja mitä tekee näytelmän pyrkyri? Näytelmä pohtii paljon myös naisten asemaa – milloin vapaudutaan ahtaista rooleista? Entä voiko pop-musiikki koskaan olla rehellistä ja vapaata? Teatteri Iva muistuttaa myös: ilmastokriisistä emme enää voi olla puhumatta.
Nuoret tekevät tasokasta teatteria nuorille
Case Crisis-näytelmässä teksti, dramaturgia, koreografia, valot, musiikki, näyttelijäntyö ja ohjaus sulautuvat täydellisesti eteneväksi, sujuvaksi kokonaisuudeksi. Lähes autio tehdassali lisää esityksen tehoa. On todella hienoa, että nuoret tekevät nuorille – ja tietysti aikuisillekin – näin laadukasta teatteria.
Kaikki teatterissa mukana olevat ovat vasta 20 – 22-vuotiaita ja TYK:n kasvatteja. Käsikirjoittaja Mimmi Ahonen, 22, ehti opiskella kaksi vuotta elokuvatuotantoa, mutta pääsi nyt TEAK:n dramaturgia- ja käsikirjoituslinjalle yhtenä neljästä valitusta. Ahonen on taitava kirjoittaja ja hänen tekstinsä on tätä päivää. Nuorille ei liene ennen näin täydellisesti ytimen tavoittavia näytelmiä kirjoitettu. Ohjauksesta vastaa Katariina Korpela. Lavalla ovat ylöjärveläisnuorten lisäksi Roosa Leivo ja Annika Palojärvi.
Ville sai kipinän esiintymiseen jo Ylöjärvellä
Ivan näyttelijäryhmän nelikosta kaksi on syntyperäisiä ylöjärveläisiä. Näytelmän fania esittävä Ville Vuorikoski, 22, asui lapsuutensa ja nuoruutensa Soppeenmäessä äidin, isän, isoveljen ja isosiskon kanssa. Yhdeksänvuotisen yhtenäiskoulun jälkeen hän pääsi ilmaisutaiteen lukioon TYK:iin.
– Jo ala-asteella olin kovin innostunut esiintymisestä. Olin lapsena ehkä vähän huomionkipeä, mutta kun keksin kanavoida sitä teatteriin, löysin näyttelijäntaiteesta loputtomasti muutakin kiinnostavaa.
– Tulevaisuudessa haluan olla teatterintekijä, olla alalla ja luoda taidetta oman tekemisen kautta. Myös musiikki kiinnostaa kovasti – vastasin Case Crisisin äänisuunnittelusta ja säveltämisen kokonaisuudesta sekä tekniikan suunnittelusta, kertoo Vuorikoski, joka loistaa esityksessä erityisesti kehollisella ilmaisullaan.
Syksyllä hän aloittaa opiskelun Lahden kansanopiston teatterilinjalla.
Pauliina: Olin äärimmäisen ujo lapsi
Pauliina Kuusisto, 20, asui lapsuutensa ja nuoruutensa vanhempien ja neljän sisaruksen kanssa Vuorentaustassa. Hän esittää tämän kesän näytelmässä pop-idoli Anastasiaa.
– Opiskelin Vuorentaustan ala-asteen musiikkiluokalla ja pääsin jatkamaan musiikkia Soppeenharjun yläasteella. Jatkoon pääsin TYK:n ilmaisupainotteiseen lukioon, kertoo Pauliina.
– Opiskelin jo ylä-asteaikana Suomen Teatteriopistossa. Olen ollut äärimmäisen ujo lapsi ja kamppaillut sen kanssa pitkään. Syksyllä jatkan Lahden kansanopistossa teatterilinja kakkosella ja tulevaisuudessa haluaisin olla näyttelijä. Työssä pystyisin käyttämään myös erityistaitojani, laulua ja musiikkia, paljastaa Pauliina.
KATARIINA FLEMING