Seurakuntapuutarhuri vastaa: Millaiset kukat haudalle kannattaa valita? Entä voiko seurakunnalta tilata kastelun tai syyshoidon?

Vielä ehtii istuttaa kukkia haudalle. Kävimme kysymässä istutus- ja hoito-ohjeita seurakuntapuutarhuri Tuulikki Karhulta.
Seurakuntapuutarhuri Tuulikki Karhu sanoo, että oikealla hoidolla kukat säilyvät kauniina pitkään.

Ensimmäinen tehtävä ennen kesäkukkien istuttamista haudalle on huolehtia, että kukkien juurilla olisi otollinen kasvualusta.

– Mielestäni on tärkeintä, että kukkatila on kaivettu kunnolla läpikotaisin ja vaihdettu mullat, Tuulikki Karhu sanoo ja lisää, että mullat kannattaa vaihtaa vuosittain.

– Myös vesitalous on turvattu aika pitkälti sillä, että kaivaa hyvän pohjan syvemmälle maahan. Jos joka vuosi käy tuomassa puolen pussillisen turvetta, siitä tulee sellainen kurkkupenkki. Vesi ei mene hirveän hyvin ylämäkeen.

Multaan on hyvä lisätä pitkävaikutteista lannoitetta, josta kukat saavat tärkeitä ravinteita. Kastelulannosta voi antaa, jos on oikein kuivaa tai märkää. Jos on kovin märkää, maasta liukenee pois ravinteita ja kasvit eivät jaksa kukkia.

Kukkien juuripaakut voivat nousta kastellessa ylös, jos maa on kuivaa. Tällöin paakut kannattaa painella takaisin maahan ja peittää mullalla.

– Jos juuripaakku näkyy maan pinnassa, kasvi ei lähde kehittämään juuristoa maahan. Se vaikuttaa kasvin kasvamiseen.

Paikan valoisuus on hyvä huomioida kukkavalintaa tehdessä. Auringonpaahteiselle paikalle kannattaa valita kestävä lajike, kuten annansilmä, maisemabegonia tai liisat.

– Riippuu siitä, miten paljon jaksaa käydä kastelemassa. Mikä tahansa kasvi menestyy auringossa hyvinkin, kun sillä on riittävästi vettä käytössä.

Kukat istutetaan seurakunnan hoidossa oleville haudoille järjestelmällisesti hautaosastoittain. Kukkalajikkeet vaihdetaan vuosittain, jotta väreissä ja lajeissa olisi vaihtelua. Tässä aurinkoliisoja. (Kuva: Ylöjärven seurakunta)

– Jos on kovin aurinkoista, vanhanajan hautausmaakukkaan mukulabegoniaan tulee helposti polttovioituksia. Joskus verenpisaran lehdet saattavat olla lurpallaan, mutta nousevat, jos saavat lisää vettä tai tulee vähän varjoisampaa.

Varjoisan paikan kasveja ovat muun muassa verenpisarat ja aurinkoliisat. Sateisuus ei haittaa kasveja, päinvastoin ne virkistyvät.

Jos istuttaa kesäkukat jo varhain keväällä, esimerkiksi äitienpäivän aikaan, kannattaa valita lajike, joka kestää myös vähän pakkasta. Esimerkiksi ruukkukrysanteemi ja orvokki sietävät muutaman miinusasteen. Nämä kasvit eivät kuitenkaan pysy kauniina koko kesää hyvälläkään hoidolla.

Lue myös: Tuoreet ylioppilaat Aino ja Ursula kehittelivät käytännönläheisen kesätyön: he pesevät hautakiviä tilauksesta pitkin Pirkanmaata

Tarpeeksi tilaa

Kasvit on hyvä istuttaa riittävän etäälle toisistaan, jotta niille jää kunnolla kasvutilaa.

– Alkuun voi näyttää hiukan harvalta, mutta kasvukauden jälkipuoliskolla onkin huikean hienoja kasvustoja.

Kukat eivät pysy hengissä pelkällä kastelulla, vaan lakastuvat kukat kannattaa nyppiä pois kukkavarsineen.

– Se edesauttaa uusien kukkasilmujen kehittymistä ja kasvamista. Jos lakastuneita kukkia ei nypitä pois, ne voivat myös mädännyttää koko kasvin.

Kukkaistutuksen ympärille kannattaa leikata lapiolla siisti nurmireuna. Kivi- ja muut rakennellut reunukset hidastavat puutarhureiden työtä ja saattavat ruohonleikkuussa sinkoutua ihmisiin tai muistomerkkeihin vahinkoja aiheuttaen.

– Hautaustoimen ohjesääntö ja muistomerkkiohjeet kieltävät hautojen erilaiset kukkareunukset turvallisuussyistä.

Toisinaan haudoilla kävijät tyrmistyvät, kun kukkien sijasta kummulla törröttävät pelkät kukkavarret.

– Muutamana vuonna meillä oli tosi ihanaa vaaleaa samettikukkaa, mutta meidän oli pakko lopettaa sen käyttö istutuksissa, kun rusakot söivät kaikki kukkanuput. Myös neilikat maistuvat pupujusseille.

Pitkäkorvien siisti purujälki onkin saanut omaiset joskus epäilemään, että hautausmaan työntekijät ovat trimmanneet kasveja.

Muistolehdossa on kukkatelineitä leikkokukille ja pieni kukkamaa, johon omaiset voivat  halutessaan istuttaa kukkia.

Seurakunta hoitaa myös

Kasteluvesijärjestelmä hautausmaalla avataan vasta, kun routa on sulanut, sillä vesiputket kulkevat lähellä maan pintaa.

– Hautausmailla olevista työkalutolpista löytyy lapioita, haravia, istutuskauhoja lainattaviksi sekä harjoja muistomerkkien pesua varten. Jos on päiväsaikaan liikkeellä ja tarvitsee vaikka rautakankea, meiltä saa tulla lainaamaan.

Karhu toivoo, että jätteiden lajitteluun hautausmaalla kiinnitettäisiin tarkempaa huomiota ja kaikki jätteet vietäisiin niille osoitettuihin keräysastioihin.

Halutessaan omaiset voivat ulkoistaa hautojen hoidon seurakunnalle ja valita erilaisista haudanhoitosopimuksista. Suosituimmat vaihtoehdot ovat kesähoito ja täysihoito.

– Voi tilata myös kevätkukan, kastelun tai syyshoidon, Karhu kertoo.

Hän esittää omaisille toiveen, että nämä ottavat yhteyttä, jos heillä on seurakunnan hoidossa oleviin kukkiin liittyviä huolia tai kysymyksiä.

Karhu kertoo, että toisinaan omaiset ihmettelevät hoitosopimusten hintoja, mutta maksulla katetaan kukkien lisäksi hoitotyöstä aiheutuvat työkustannukset.

Ylöjärven seurakunta hoitaa reilua tuhatta hautaa yhteensä seitsemällä hautausmaalla. Tänäkin kesänä hautausmaille työllistyy reilut 20 kesätyöntekijää.