Etätyö uusi normaali Ylöjärvelläkin – myös kaupungin tulee olla myötävaikuttamassa asiaan

Kuten hyvin tiedetään, koronapandemia on ajanut meidät ”toimistorotat” etätyöhön, jota on jo jatkunut hyvän matkaa toista vuotta. Itselleni se tarkoittaa jokaisena työpäivänä noin 90 kilometriä vähemmän autoilua ja vähintään 1,5 tuntia lisää muuta kuin työhön liittyvää ajankäyttöä. Tästähän ilmastokin tykkää.

On oikein tutkittuakin tietoa, että etätyö lisää työhyvinvointia ja saman olen huomannut itsestäni. Toki riippuu hyvin paljon olosuhteista kotona, mutta itselleni tämä malli sopii mainiosti.
Näyttää siltä, että ainakin meillä valtionhallinnossa lähes täydellinen etätyö jatkuu vielä syyskuuhun asti ja siitä eteenpäin mahdollisesti mennään jonkinlaiseen hybridimuotoon, jolloin ollaan sekä kotona että työpaikalla töitä tekemässä. Myöskin halutessaan ja työtehtävien niin salliessa, täydellinen etätyö on mahdollista.

Etätyö on aiheuttanut melkoisen digiloikan työntekoon ja yhteyksien pitämiseen työyhteisön sisällä ja sidosryhmiin päin. Kokoukset, joissa on osanottajat ympäri Suomen maata, onnistuvat nykyaikaisilla välineillä mutkattomasti ilman turhaa reissaamista. Tämän uskonkin jäävän pysyväksi tavaksi toimia.

Etätyön tekemiseen tarvitaan varmasti toimivat tietoliikenneyhteydet. Täällä Etelä-Kurun haja-asutusalueella saatiin tähän melkoinen parannus valokuituhankkeen johdosta. Hanke laajeni myös koskemaan Karhen ja Kyrönlahden aluetta entisen Viljakkalan alueella. Valokuituyhteyden ohella saatiin myös sähköjohdot sijoitettua maahan, joten sähkökatkotkin ainakin vähenivät oleellisesti.
Hanke oli varsin mittava ja sitä oli Ylöjärven kaupunki edesauttamassa lainatakauksellaan, jota tarvittiin hankkeen käynnistämiseksi.

Tämä pandemia on saanut ihmiset miettimään myös maaseudun rauhaan muuttamista ja samalla pääsemistä väljempiin olosuhteisiin. Maaseudulla ei tarvitse välttämättä ulos lähtiessään heti laittaa maskia päähän ja ajatella, että miten lenkilläni noistakin ihmisistä pääsen ohi siten, että turvavälit varmasti täyttyvät. Täällä eletään omissa pienissä kuplissamme, ja tautien tartuntariski on siten pienempi.

Myös Ylöjärven kaupungin tulee olla myötävaikuttamassa asiaan. Sen pitää päivittää rakennusjärjestystään siten, että maaseudulle rakentaminen saadaan helpommaksi. Täällä on runsaasti rakentamattomia järven rantoja ja rantamaisemia, jotka aivan varmasti ovat haluttuja uusien asukkaiden näkökulmasta. Tonttien tulee olla riittävän suuria, jotta on mahdollista laittaa vaikka oma ryytimaa, josta saa multaakin kynsiensä alle. Tai voihan jollain läntillä harrastaa vaikka peltoautoilua, josta ei kaupunkikeskustassa voi muuta kuin haaveilla.

Ylöjärvellä on laadittu Antaverkka-Mutalan alueelle osayleiskaava, jolla on osoitettu rakennuspaikkoja alueelle. Vastaavanlaisia kaavoja tulee laatia muidenkin kylien alueille ohjaamaan rakentamista!

Antti Pirttijoki
lupa-asiantuntija, rakennusmestari, kuntavaaliehdokas (kok.)