Viime päivinä julkaistut uutiset ja jutut nuorten pahoinvoinnista korona-aikana ovat äärimmäisen huolestuttavia. Tilanne on kenties jopa pahempi kuin on pelätty.
MTV Uutisten ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin tekemän kyselyn mukaan koronarajoituksilla on ollut erittäin negatiivinen vaikutus nuorten hyvinvointiin.
Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan yhä useampi opiskelija on uupunut ja nuorten into opintoja kohtaan on etäaikana vähentynyt.
Ylen kyselyssä suurin osa nuorista vastaajista koki, että etäkoulu on rankkaa ja vaikeuttaa opiskelua. Lisäksi Ylen kyselyssä nuoret sanovat kokevansa olevansa eristyksissä omassa huoneessaan tai asunnossaan. Ja kaikkihan me tiedämme, miten paljon nuoret haluavat ja tarvitsevat elämäänsä sosiaalisia kontakteja.
Lisäksi helmikuun alussa julkaistun Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysbarometrin mukaan lähes neljä viidestä mannersuomalaisesta uskoo koronapandemian lisäävän mielenterveysongelmien määrää tulevaisuudessa.
Koronarajoitukset näkyvät siis nuorten elämässä etenkin koulunkäynnissä ja harrastuksissa. Nuoret kokevat pahaa oloa, eikä sitä helpota se, että heidän vanhempansakin kokevat vastaavia tunteita. Nuoret keskeyttävät kursseja, ovat uupuneita ja kokevat katkeruutta päättäjiä kohtaan.
Meillä on kytemässä aikapommi, koska asiantuntijoiden mukaan koronasta koituvat mielenterveysongelmat näkyvät koko laajuudessaan vasta pandemian jälkeen. Viranomaisten ja päättäjien kannattaakin miettiä hyvin tarkkaan, miten paljon lasten ja nuorten harrastustoimintaa ja koulunkäyntiä kannattaa rajoittaa.